Her sene Türkiye’nin dört bir yanında onlarca farklı festival organize ediliyor. Doğal güzellikleri, tarihi dokusu ve misafirperver halkıyla farklı illerde birçok festivale ev sahipliği yapan ülkemizde yılın belli dönemlerinde renkli ve coşkulu manzaralara rastlamak mümkün oluyor. Türkiye’nin farklı bölgelerindeki şehirlerde düzenlenen bu festivaller genellikle her sene aynı aylarda gerçekleşiyor. Farklı şehirlerdeki eğlenceli Türkiye festivallerinden en popülerlerini sizler için derledik! Yılın bu dönemlerinde hem ilgili şehri keşfetmek hem de festival ruhu yaşamak isterseniz aracınıza atlayarak ya da araç kiralayarak rotanızı oluşturabilirsiniz.
Ayder Kar Festivali
Türkiye festivalleri arasında kış aylarında da yaz aylarında da düzenlenen eğlencelere rastlamak mümkün. Bunlardan biri olan Ayder Kar Festivali Ocak ayında düzenleniyor ve kara, soğuğa doymanızı garanti ediyor. Ayder Doğa Sporları İhtisas ve Spor Kulübü tarafından organize edilen bu festival kapsamında ilk olarak Ayder Yaylası’nda Gelintülü Şelalesi ve Ayder çayırları geziliyor ve sonrasında da festival alanına varılıyor. Festivalde şambrel, kızak veya naylon poşetlerle karda kayma eğlenceleri düzenleniyor; yöresel oyunlar oynuyor. Festivalde ayrıca çeşitli yarışmalar düzenleniyor ve sevilen sanatçıların konserleri oluyor.
Bodrum Acı Ot Festivali
Yaz aylarının gözde mekanı Bodrum’da da her yıl önemli festivallerden biri düzenleniyor. Bodrum Acı Ot Festivali adeta bir lezzet şöleni sunuyor. Başta Bodrum’un meşhur acı otları olmak üzere Ege’nin pek çok lezzetinin tanıtıldığı bu festival ayrıca bölge halkının geçimini sağlamasında da önemli bir rol üstleniyor. Festivalde ayrıca yerli sanatçıları da performans sergiliyor. Genellikle Mart ayında gerçekleştirilen Bodrum Acı Ot Festival’ine yolunuz düşerse ayrıca köy içinde keyifli bir yürüyüş yapmanızı da tavsiye ederiz.
Isparta Gül Hasadı Festivali
Türkiye’de yapılan festivallerden biri de Isparta Gül Hasadı Festivali. Güllerin açmaya başladığı dönemde eşsiz bir manzaraya sahip olan Isparta gül tarlaları, festival kapsamında konuklarını ağırlıyor. Haziran ayında düzenlenen festivalde güller toplanıp fabrikaya götürülüyor ve bu güllerden kolonyalar, sabunlar, lokumlar, reçeller yapılıyor. Sonrasında buram buram gül kokulu bu ürünler festival kapsamında düzenlenen yarışlarda hediye olarak dağıtılıyor ayrıca satışa da sunuluyor. Bu festival kapsamında siz de gül toplamaya katılabilir ve fabrikaları ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca festival eğlencelerinde keyifli vakit geçirebilirsiniz.
İstanbul Film Festivali
Türkiye’de festivaller denildiğinde akla ilk olarak İstanbul’daki festivaller geliyor kuşkusuz. 1982 yılından beri devam eden ve önemli kültür-sanat festivallerinden biri olan İstanbul Film Festivali, İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenleniyor. İstanbul’un en büyük sinema salonlarında Türkiye ve dünya sinemasının en başarılı örneklerinin izleyicilerle buluştuğu bu festival kapsamında 100’ü aşkın film, bir milyonu aşkın izleyiciyle buluşuyor.
İstanbul Lale Festivali
İstanbul festivallerinden biri de Lale Festivali. İstanbul sokakları ve parklarının adeta bir lale şölenine çevrildiği Lale Festivali’nde, İstanbul’un farklı noktalarında farklı etkinlikler düzenleniyor. İlkbahar aylarında bahar mevsimini karşılamak ve çiçek açan lalelere tanıklık etmek için çok sayıda doğasever Emirgan Korusu’nda bir araya geliyor.
Alaçatı Ot Festivali
Her sene Nisan ayında gerçekleştirilen Alaçatı Ot Festivali, Çeşme Belediyesi tarafından organize ediliyor. Ege otlarının dünyaya ve Türkiye’ye tanıtıldığı festival kapsamında ayrıca çeşitli konser ve etkinlikler de düzenleniyor. Festival alanında kurulan tezgahlarda Ege otları ziyaretçilere tanıtılıyor ve ayrıca otları tanıma-toplama gezilerinden, yemek atölyelerine kadar birçok etkinlik gerçekleştiriliyor. Doğa tutkunları ve Ege mutfağı meraklılarını cezbedebilecek Alaçatı Ot Festivali, çeşitli yarışmalara da ev sahipliği yapıyor.
İstanbul Uluslararası Dans Festivali
Türkiye’de kutlanan festivallerden biri de İstanbul Uluslararası Dans Festivali. İstanbul’un festival ve şenlikleri düşünüldüğünde en popülerlerden biri arasında yer alan dans festivaline her yıl dünyanın dört bir yanından 5 bini aşkın dansçı katılım gösteriyor. Festivalde yabancı ve yerli Latin, hip-hop, modern dans gruplarının büyüleyici danslarını izleyebileceğiniz gibi ayrıca çeşitli dans eğitimleri ve workshoplara da katılım gösterebilirsiniz.
Magic Break Festivali
Akdeniz’in en büyük bahar festivali olarak görülen Magic Break, hem Türkiye’den hem de yurt dışından dünyaca ünlü DJ’leri ağırlıyor. Deniz, kum, güneş ve elektronik müzik harmonisinin bir arada olduğu Magic Break festivali; her yıl Nisan ya da Mayıs ayında organize ediliyor. En az 5-6 ay öncesinden ön satışa çıkan Magic Break biletlerini erkenden alırsanız avantajlı fiyatlardan yararlanabilirsiniz.
Urla Enginar Festivali
Her yıl Nisan ayında gerçekleştirilen Urla Enginar Festivali, yerli çiftçilerin ürünlerini tanıtabilmesi açısından büyük önem taşıyor. Aynı zamanda yerli üreticilerin daha büyük bir kitleyle buluşabilmesine de zemin hazırlayan festival, sadece Türkiye’den değil dünyadan da pek çok turisti ağırlıyor. Katılımı ücretsiz olan bu festival 3 gün sürüyor. Mutfak atölyeleri ve workshopların yanı sıra çocuklar için de keyifli etkinlikler düzenleniyor.
Edirne Hıdırellez Şenlikleri
Edirne’de her yıl 5 Mayıs’ta kutlanan Hıdırellez Şenlikleri, Türkiye’de olan festivallerin en meşhurları arasında yer alıyor. Edirne Belediyesi tarafından organize edilen bu şenliklerde doğanın uyanışı kutlanıyor. Şenlikler kapsamında ateş üstünden atlama, su kenarlarında kalabalık piknikler yapma, müzik ve dans gibi birçok etkinlik gerçekleştiriliyor.
Bozcaada Bağbozumu Festivali
Bozcaada Bağbozumu Festivali, Bozcaada Belediye Başkanlığı tarafından organize ediliyor. Festival, ilk olarak bağ üzümlerin toplanmasıyla başlıyor ve ardından toplanan üzümler at, eşek ve traktörlerle festival alanına taşınıyor. Pek çok yarışma ve etkinliğin düzenlendiği festivalde, sevilen sanatçıların konserleri de oluyor. Ayrıca kurulan tezgahlarda Bozcaada yerlilerinin ev yapımı şarapları, reçelleri, çeşitli el işi ve takıları da satışa sunuluyor.
Cappadox Festivali
Mayıs ya da Haziran ayında gerçekleştirilen Cappadox etkinliğinde her yıl farklı bir tema oluyor. Peri bacaları ve sıcak hava balonlarının eşsiz manzarasına ev sahipliği yapan Kapadokya’da düzenlenen bu etkinliğe hem Türkiye’den hem de dünyadan binlerce kişi katılıyor. 6 gün süren etkinlikte müzik ve sanat adeta iç içe geçiyor. Çeşitli sanatçıların performans sergilediği festival ayrıca eşsiz Kapadokya güzelliklerini keşfetmek için de benzersiz bir fırsat sunuyor.
Antalya Film Festivali
Türkiye’nin ilk film festivali olan Antalya Film Festivali yalnızca ülkemizden değil dünyadan gelen pek çok sinemaseveri de ağırlıyor. Festival kapsamında gösterime giren filmleri izlemek dışında; düzenlenen çeşitli konser ve söyleşilere de katılabileceğiniz bu festivalde kültür sanata doymanız garanti!
İstanbul Kahve Festivali
Her yıl Ekim ayında düzenlenen ve kahveseverleri bir araya getiren İstanbul Kahve Festivali, farklı kahve tat ve aromalarını keşfetmek isteyenlere kucak açıyor. Dünyanın farklı yerlerinde özel olarak üretilen kahveleri deneyimlemenize ve çeşitli kahve yapılış tekniklerini öğrenmenize olanak sunan bu festival ayrıca işin profesyonelleriyle tanışmanıza ve merak ettiğiniz konularda fikir almanıza da imkan sağlıyor.
Türkiye’nin dört bir yanında düzenlenen en ünlü festivalleri bu şekilde sıralamak mümkün. Eğer siz de Türkiye’nin farklı rotalarını keşfetmek ve festivalleri deneyimleme fırsatı yakalamak isterseniz aynı güzergah üstünde bulunan birkaç şehri ziyaret ederek, keyifli bir keşif gerçekleştirebilirsiniz. Seyahatiniz boyunca size eşlik edecek aracı bulmak içinse Araç Kiralama sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.