Su sporlarının içerisinde en popüler olanlardan biri sörftür. Sörf sporu, özel bir tahta üzerinde açık denizlerde yüksek dalgaların üzerinde rüzgâr ile yapılan bir spordur. Sörf yapmak için gerekenler bir dizi kuraldan meydana geliyor. İlk olarak 7 yaşını doldurmuş olan herkes yaş sınırlaması olmadan yapabiliyor. Gerekli temel eğitimler alındıktan sonra plajda simülasyon olarak tahtaya nasıl çıkılır, dengede nasıl kalınır, gidilecek yön nasıl belirlenir gibi eğitimler alınır. Daha sonrasında ise suda uygulamalı olarak çalışılır ve pratik yapılır. Tüm bu eğitimlerin yanı sıra sörf yaparken havanın nasıl olduğu da önemlidir. Her ne kadar sörf yaz sporu olarak bilinse de gerekli kıyafetlerle kış aylarında da yapılabilir. Ancak hava aşırı dalgalı ve rüzgârlı ise sörf tahtasının kontrolünü sağlamak zor olduğundan dolayı amatörler için çok tercih edilmemelidir. Bu yüzden sörf yapmadan önce mutlaka hava durumuna bakılmalıdır. Son derece eğlenceli olan sörfü geçmişte Polinezyalı denizciler kıyıya dönebilmek için zorunlu olarak yaparlardı. O dönemde daha geniş bir tahta ve vücut ile kullanılırdı. Zaman içerisinde oldukça popüler olan sörf, spor kulübünün kurulmasının ardından ilk olarak 1920 yılında resmi bir spor dalına dönüştü. Günümüzde ise sörf yarışmaları düzenlenmekte. Okyanusa kıyısı olan ülkelerde (özellikle Pasifik Okyanusu) sörf sporu ve yarışmaları yaygın olarak yapılıyor.
Sörf Çeşitleri Nelerdir?
Dalgaların arasında rüzgârın da desteği ile özel tahtasıyla yapılan dalga sörfü en bilinenidir. Dalga sörfünün dışında zaman içerisinde ortaya çıkan yeni sörf çeşitleri de vardır. Yelkenli sörfü bunlardan bir tanesidir. Yelkenli sörfü ise dalgaya ihtiyaç duyulmadan rüzgarla yapılır. Sörf tahtasının üstüne eklenen yelkenden oluşur ve tahtanın üstü kaymaz bir şekilde yapılmaktadır. Yelkenli sörfünde gidilecek yönü kendi hareketleriniz ve rüzgarın yönü belirler. Sörf çeşitlerinin bir diğeri ise motorlu sörf. Motorlu sörf tahtası sayesinde normal sörfe göre daha az güç harcanan bu sörf türü son dönemlerde oldukça popüler hale gelmiştir. Sörf tahtasını kullanan kişi hızını kendisi ayarlama özelliğine sahip. Son olarak da paraşüt sörfü (uçurtma sörfü) adrenalin seviyesinin en yüksek olduğu sörf türüdür. Vücuda paraşüt bağlanarak yapılan paraşüt sörfünde rüzgarın olduğu bir alana ihtiyaç vardır ve dalgasız bir denizde de yapılabilir. Gerekli eğitimler sonrasında kiloya ve rüzgarın şiddetine bağlı olarak sörf ve paraşüt seçimi yapılarak kıyıya yakın yerlerde kontrollü bir şekilde başlanabilir.
Sörf İçin Gerekli Malzemeler
Sörf yapmak için gerekli olan malzemeler bulunuyor. Bu malzemeler sörf yapan kişinin rahat hareket edebilmesini ve güvenliğini sağlamak için mutlaka alınmalı. Sörf yapacak kişinin ilk olarak seviyesine göre bir sörf tahtası alması gerekmektedir. Köpük sörf tahtası başlangıç seviyesinde olanlar için ideal olanıdır. Çünkü köpük sörf tahtaları diğer sörf tahtalarına göre hafif olduğundan suda daha kolay gider ve yönetimi rahat olur. Profesyonel sörf tahtası, boyutu daha küçük olduğundan üzerinde durmak zordur. Kürekli sörf tahtası, diğer sörf tahtalarından daha farklı üretilir ve sörf yaparken kürek çekmek isteyen kişiler tercih eder. Motorlu sörf tahtası ise durgun sularda bile sörf yapma imkânı sunuyor ve elektrikli motoru sayesinde 46 km/s hıza sahiptir. Sörf yaparken kıyafet seçimi de rüzgardan, dalgalardan ve güneşten korunmak için gereklidir. Sörf ayakkabısı da sörf yaparken son derece önemlidir. Denizdeki kayalardan ve deniz kestanelerinden korur. Ayrıca ayakkabıların altında bulunan kaydırmazlar sayesinde tahtanın ayağınızın altından kaymasını engeller. Sörf yapacağınız mevsime göre uzun kollu ya da kısa kollu mayo tercihi yapabilirsiniz. Sörf tişörtü, şortu, kadınlar için bikini ve eldiven de sörf malzemeleri arasında yer alıyor. Son olarak da can yeleği kullanılması gerekmektedir. Düşme anında darbelerden ve suyun altında kalmayı engellemesi açısından önemlidir.
Sörf Nerelerde Yapılır?
Sörf nerelerde yapılır diye düşünüyorsanız dünyada ve Türkiye’de birçok yer bulunuyor. Dünyada Bali-Endonezya sahilleri sörf yapmak için oldukça ideal bir lokasyon. Haziran ve Eylül ayları arasında sörf yapmak için oldukça uygundur. İspanya da sörf tutkunları tarafından oldukça tercih edilir. Eylül – Ekim ayları arasında sıcak havada sörf tutkunları sörf yaparken şehirde ise sörf yapanların muhteşem manzaraları görülür. Sörfçülerin bir diğer durağı ise Fransa Tahiti Adası’dır. Dünya Sörf Şampiyonası’nın yapıldığı yerler içerisinde yer alan bu bölgede oldukça sert dalgalar bulunuyor. Hawai de sörfçüler için oldukça popüler bir lokasyon. Devasa büyük dalgaları ve muhteşem doğası ile bilinen Hawai en iyi sörf noktaları arasında yer alıyor. Türkiye’de ise Alaçatı listemizin en başında gelmektedir. Mayıs – Ekim ayları arasında sürekli esen rüzgarları sayesinde sörf tutkunlarının bir numaralı uğrak noktalarındandır. Urla ve Datça rüzgar sörfünde de oldukça popülerdir. Okyanus dalgalarının keyfini aratmayacak Alanya sahilleri de son dönemlerde sıkça tercih ediliyor.