Akdeniz’in en iyi korunmuş amfi tiyatro olma özelliğini taşıyan Aspendos, günümüze kadar ulaşmış önemli tarihi yapılardan biridir. Aspendos Tiyatrosu oldukça ihtişamlı görünümünün yanı sıra ses akustiği olarak da son derece gelişmiştir. Mimarı Aspendos’lu Theodorus’un oğlu Zenon olan tarihi yapı Antalya’nın Serik ilçesinde yer alır. Bölgenin en büyük nehirlerinden Köprüçay yakınlarındaki büyük bir düzlük üzerine kurulan tiyatro, Roma döneminde inşa edilmiştir. Türkiye’nin birbirinden farklı eşsiz güzelliklerini keşfetmek ve Aspendos’un tarihine yakından tanıklık etmek isterseniz SIXT şubelerimizi ziyaret ederek dilediğiniz aracı seçebilirsiniz.
Aspendos Antik Kenti Tarihi
Aspendos hakkında bilgi edinmek isteyenler için antik kent, M.S. 2. yüzyılda 161-180 yılları arasında inşa edilmiştir. İmparator Marcus Aurelius tarafından yapılmasına karar verilmiş olup sahne binasının girişlerinin üstünde bulunan yazıtlarda kardeş olan Curtius Crispinus ve Curtius Auspicatus’un tiyatroyu Tanrılara ve imparatora ithafen yaptırdığına dair notlar yer alır. Antalya Aspendos Tiyatrosu’nun sahne kısmı, diğer Roma tiyatrolarında olduğu gibi iki katlı yapılmıştır. Genellikle Helenistik tiyatrolarda olduğu gibi manzara tarihi yapının arkasında kalır ve oturma yerlerinden bakıldığında sadece sahne görünecek şekilde tasarlanmıştır. Korinth ve İon olmak üzere alt ile üst katlarında farklı sütunlar bulunur. Ortada kapının üzerinde yer alan Dionysos kabartması bitkisel motiflerle kaplı olduğu gibi tiyatro Roma döneminde gladyatör savaşları içinde kullanılmıştır.
Aspendos Antik Kenti Özellikleri
Yaklaşık olarak 9000 kişilik kapasiteye sahip Aspendos Antik Kenti 45 cm oturma genişliğine sahiptir ve orkestra olarak adlandırılan kısım ise daire şeklindedir. Tiyatronun iki ucunda yer alan imparator locaları dönemin Roma yapılarına uygun olarak hazırlanmıştır. Tarihi yapının içerisindeki bazı oturma yerlerinde, numaralı tribün olarak adlandırılan sezonluk satılan koltuklar yer almaktadır. Eser Roma döneminde inşa edilmiş olmasına rağmen, bölgenin daha sonrasında Türklere geçmesi ile Anadolu Selçuklular döneminden kalma turkuaz renkteki çiniler de sahne binasının bazı kısımlarında göze çarpar. Anadolu Selçuklu döneminde Alaaddin Keykubat’ın tiyatroyu yazlık saray olarak kullandığı, sonrasında ise sahne binasının kervansaray olarak değerlendirildiği bilinmektedir.
Aspendos’a Nasıl Gidilir?
Aspendos Tiyatrosu nerede ya da nasıl gidilir diyorsanız, Akdeniz bölgesinde yer almasının yanı sıra ulaşım son derece kolaydır. Havayolu ya da karayolu ile Antalya’ya ulaştıktan sonra Serik ilçesine giden toplu taşıma araçlarını tercih ederek kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz. Seyahatinizi konforlu ve sorunsuz şekilde tamamlamak istemeniz halinde SIXT kiralama ofislerimizden aracınızı seçerek yola çıkabilirsiniz. Geniş filomuz ve profesyonel personelimiz ile kiralama işlemleriniz en hızlı şekilde tamamlanır. 1994 yılından bu yana her yıl düzenli olarak Uluslararası Opera ve Bale Festivali’nin düzenlendiği antik tiyatroya ulaşım kolay olduğu gibi hemen yanı başında antik su yolları yer alır.
Aspendos Antik Kenti Giriş Ücreti Ve Ziyaret Saatleri
Kırmızı renkli zigzag süslemeleri, görkemli oturma alanı, geniş sahnesi ve dünyanın en iyi ses akustiğine sahip olma özelliğini taşıması nedeniyle tiyatro yüzyıllardır popülerliğini korumuştur. 2015 yılı itibariyle UNESCO Geçici Miras Listesi’nde yer alan Aspendos, cumhuriyet kurulduktan sonra Atatürk döneminde de 3 kez ziyaret edilmiş ve restorasyon kararı alınmıştır. Tarihi kenti gezmeye başlamadan önce ziyaret saatlerini öğrenerek seyahatinizi sorunsuz geçirebilirsiniz. Sabah 09.00 akşam 17.00 saatleri arasında antik tiyatroyu ziyaret edebileceğiniz gibi tarihi yapıları seviyorsanız Roma döneminden kalan su kemerlerini de inceleme fırsatı bulabilirsiniz. Aspendos giriş ücreti 2021 yılı itibariyle 60 TL olup, müzekartınız ile gezinizi tamamlayabilirsiniz. Tarihi yapıyı yakından inceleyebilmeniz ve keyifli vakit geçirmeniz adına bölgeyi özellikle ilkbahar ile yaz aylarında ziyaret etmenizi öneririz.