Türkiye, coğrafi konumu ve iklim çeşitliliği ile farklı hava koşullarına ev sahipliği yapmaktadır. 4 mevsimin yaşandığı bir ülke olan Türkiye'de yaz ayları başta olmak üzere bazı illerde sıcaklık daha fazla hissedilir. Karadeniz Bölgesi, dört mevsim yağışlı ve serin denilebilecek bir havaya sahipken İç Anadolu Bölgesi kış aylarında soğuk ve kar yağışlı yaz aylarında ise sıcak ve kuru bir iklime sahiptir. Ege ve Akdeniz Bölgesi ise tipik bir Akdeniz iklimine sahip olarak yaz ayları sıcak ve kurak bir iklim hakimdir. Ülkemizin dört bir yanında farklı hava koşulları hakimken bazı bölgelerde yaz aylarında fazla sıcaklık görülmektedir. Özellikle bunların başında Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz Bölgesi gelir. Peki Türkiye'nin en sıcak illeri hangileridir? Bu yazıda yaz aylarında rekor sıcaklık rekorları kıran şehirlere değiniyoruz. İşte o iller!

İçindekiler

1. Antalya

Türkiye'nin en sıcak yeri olarak bilinen Antalya, yaz aylarındaki kavurucu sıcaklıkları ile ön plana çıkan yerler arasındadır. Sade turistik cazibesi ile değil yüksek sıcaklıkları ile de bilinen bir şehirdir. Temmuz ve ağustos aylarında 40 dereceye ulaşan sıcaklığı ve yüksek nem oranı nedeniyle sıcaklık daha fazla hissedilmektedir. Şehrin sahil bölgeleri serinlemek için ideal bir seçenek olsa da kimi zaman yeterli değildir. Bunaltıcı sıcaklardan halkı korumak için kaldırımlara soğuk su buharı üfleyen cihazlar yerleştirilmiştir. Turistlerin serinlemek için tercih ettiği yöntem deniz kenarına inmek olurken yerel halkın serinleme yöntemi ise yaylalara çıkmaktır.

2. Mersin

Akdeniz kıyılarında yer alan Mersin, Türkiye'nin en sıcak ili olarak bilinir. Sıcak ve nemli yaz ayları kimi zaman çekilmez olabilmektedir. Sıcaklık 40 dereceye kadar yükselen bu şehirde yüksek nem oranı da sıcaklığın daha fazla hissedilmesine neden olmaktadır. Öyle ki denizi bile kimi zaman sıcak olan Mersin her zaman istenilen serinlemeyi sunamamaktadır. Fakat yine de serinlemek isteyenlerin ilk tercihi her zaman sahil kenarına inmektir. Mersin sıcak bir şehir olmasının yanın tarihi ve kültürel yapılarıyla da ziyaretçilerin ilgisini çeken yerler arasındadır. Dolayısıyla Mersin'e geldiğinizde gün içinde en yüksek sıcaklıkların geçtiği saatlerde bu yerleri görmeye gidebilirsiniz.

3. Adana

Akdeniz Bölgesi'nin en sıcak illerinden olan Adana, adeta güneşe ateş ediyor. Yaz aylarında 45 dereceye kadar çıkan sıcaklıkların kaydedildiği bu şehir yüksek nem oranı nedeniyle bunaltıcı bir havaya sahip. Adana'da Türkiye'nin en sıcak bölgesi olan Çukurova'da bulunmaktadır. Burası yaz aylarında sıcaklığın en fazla hissedildiği yerler arasındadır. Adana'da serinlemek için yerel halk genellikle Seyhan Baraj Gölü çevresini tercih etmekle birlikte yaylalara çıkarak yazı daha serin ve rahat geçirmeyi tercih etmektedirler.

4. Diyarbakır

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin en sıcak illeri arasında Diyarbakır gelir. Doğu'nun Paris'i olarak adlandırılan bu il, yaz aylarındaki sıcaklığı ile de dikkatleri çeker. Burada sıcaklıklar ortalama 40 - 45 arasında seyrederken, denizden uzak olan bir konuma sahip olmasından dolayı nem diğer sıcak illere göre neredeyse yoktur. Bu da sıcağın daha normal hissedilmesini sağlar. Fakat yine de kavurucu bir sıcak hakimdir. Ancak betonlaşma ve asfaltın ısıyı emmesinden dolayı sıcaklık burada da daha fazla hissedebilmektir. Yaz aylarında genellikle gölge yerler tercih edilmektedir.

5. Şanlıurfa

Türkiye'nin en sıcak illeri sıralamasında Şanlıurfa'da yer alır. Yaz aylarında yüksek sıcaklıkların ölçüldüğü yerlerden olan Şanlıurfa, özellikle temmuz ve ağustos aylarında en yüksek sıcaklıklara ulaşır. 45 dereceye varan sıcaklıkları kimi zaman bunaltıcı olabilmektedir. Şehirde yer alan Harran Ovası da kurak havası ile bilinen en bilindik yerlerdendir. Şanlıurfa'da sıcaklığın yüksek olmasının yanında nem oranı düşüktür. Bu da sıcaklığın vücutta daha fazla hissedilmesine neden olur.

Dilerseniz Şanlıurfa turu yapabilir ve Göbeklitepe'yi ziyaret edebilirsiniz. Şehir merkezinden araç ile kolaylıkla gidilebilen bu yer size bambaşka dünyaların kapılarını aralayabilir. Hatta seyahat etmeden önce 12 Bin Yıl Öncesinden Günümüze Uzanan Yolculuk; Göbeklitepe yazımıza da göz atabilirsiniz.

İçindekiler