Kamp yapmak, doğanın huzur veren kollarında vakit geçirirken stres ve karmaşan uzaklaşmayı da sağlıyor. Fakat kamp sırasında yaşanan birkaç zorluk kimi zaman keyif kaçırıcı olabiliyor. Bunlardan biri kamp çadırının kurulum zorluğu, çadırı koyabilecek uygun bir yere bulama ve konfor eksikliği gibi çeşitli sorunlarla karşılaşılabiliyor. İşte tam bu noktada araç üstü çadırlar devreye giriyor. Peki araç üstü çadır nedir? Geleneksel kampçılık deneyimini daha konforlu bir hale getiren araç üstü çadırlar son yıllarda kampseverler tarafından da oldukça popüler. Haydi gelin araç üstü çadırın tam olarak ne olduğuna ve ne işe yaradığına birlikte bakalım.

İçindekiler

Araç Üstü Çadır Nedir?

Son zamanların ön planda olan çadırlarından biri araç üstü çadırların ne olduğuna yakından bakalım. Öncelikle bilmeniz gerekenler biri aslında araç üstü çadırın normal çadırlardan pek bir farkı olmadığıdır. Normal çadırın araç üstüne kurulmuş şekli olarak düşünebiliriz. Araç üstü kamp çadırını diğer çadırlardan ayıran özelliği aracın tavanına monte edilmesi oluyor. Bu çadırlar çoğunlukla SUV model araçlarda ya da kamyonet gibi büyük araçların tavan raylarına monte edilerek kullanılıyor. Oldukça basit bir kuruluma sahip olan araç üstü çadırlar, araç tavanlarına özel olarak tasarlanarak monte edilebiliyor. Bu nedenle de daha basit bir kurulumları bulunuyor. Diğer çadırlara göre daha kaliteli malzemeye sahip olmaları da yolculuk esnasında yıpranmalarını önleyebiliyor.

Araç Üstü Çadır Nasıl Kurulur?

Araç üstüne konumlandırılmış olan çadırlar, kampta istenmeyen misafirlerden sizi uzak tutarken aynı zamanda daha rahat bir ortam da sunabiliyor. Peki araç üstü çadır kurulumu nasıl yapılıyor? Basit kurulum sahip olan araç üstü çadırlar için şu adımları izleyebilirsiniz:

  • İlk olarak aracınızın tavan barlarına çadırı monte etmelisiniz. Bunu yaparken araç tavan barlarının olması büyük bir kolaylık sağlayacaktır. Aracın yük taşıma kapasitesini de kontrol ettikten sonra bu barlara bağlantı elemanları ile sabitleyin.
  • Ardından çadırı yerleştirebilirsiniz. Bu noktada ağırlığı eşit miktarda araç üstüne dağıtmak önemli. Aracın stabilitesinin bozulmaması gerekir.
  • Araç üstü çadırı tavana bağlarken bağlantı noktalarının güvenli bir şekilde bağlandığından emin olmalısınız. Aksi bir durumda hem çadır hem de araç güvenliği için olumsuzluklarla karşılaşılabilir. Dolaysısıyla talimatlara uymak oldukça önemli.
  • Kurulumu tamamladıktan sonra dilerseniz test etmek amacıyla küçük bir kamp deneyimine çıkabilirsiniz.

Araç Üstü Çadır Avantajları Nelerdir?

Teknoloji ve çağın gerekliliklerine bağlı olarak değişen dünya kamp hayatında da yerini çeşitli yeniliklere bırakıyor. Bunlardan biri de araç üstü çadır kullanımının artması. Farklı avantajlar sunan araç üstü çadır kamp koşullarını da daha konforlu bir hale getiriyor. Aynı zamanda düz ve sert bir zemine ihtiyaç duyulmadığı için her arazi koşulunda kullanılabiliyor. Araç üstünde kolayca toplanıp açılabilmesi ile de zamandan tasarruf edebilmenize imkan sunuyor. Yüksekte kurulan bu çadırlar kamp sırasında herhangi bir hayvanın saldırısına uğramaktan da sizi kurtarıyor. Kolay bir şekilde toparlanabilmesi sayesinde kamp yaptığınız alanı beğenmediğiniz durumlarda hızlı bir şekilde kamp alanını değiştirebilmenize imkan tanıyor. Böylece farklı yerlerde kamp yapabilmenizi de kolaylaştırıyor. Tüm bunların yanında daha az ekipman ile gezmenizi sağlayarak, daha fazla ihtiyaç duyabileceğiniz eşyalarınızı yanınıza almanıza yardımcı oluyor. Çoğunlukla araç üstü çadır 4 kişilik konaklama yapabilmeye müsait olup çadırın ve aracınızın kapasitesine bağlı olarak değişebiliyor. Çoğunlukla SUV ve arazi araçları gibi büyük ebatlı arabalarauygun olan araç üstü çadırları, aracın kapasitesine göre de farklı çeşitleri ile karşınıza çıkıyor.

İçindekiler