Günümüzün trafik yoğunluğu ve karmaşıklığı bizlere araç kullanımı sırasında daha dikkatli olunması gerektiğini gösteriyor. Özellikle de ehliyetsiz olan kişilerin trafiğe çıkmaması oldukça önemli bir detay. Her yıl pek çok kişi ehliyetsiz araç kullanımı yüzünden cezalara tabii tutuluyor. Ehliyetsiz araç kullanımı kişinin hem kendisini hem de diğer sürücü ve yayaların hayatını riske atıyor. Bu nedenle de ehliyetsiz araç kullanmanın cezai yaptırımları bulunuyor olup bir trafik cezası olarak kanunlarda yer alıyor. Her sene güncellenen fiyatlara sahip olan bu trafik cezası 2024 yılında da güncellenmiş durumda. Peki ehliyetsiz araç kullanma cezası 2024 yılı için ne kadardır? Bu yazımızda ehliyetsiz araç kullanımına dair merak edilenlere yanıt verdik.

İçindekiler

2024 Yılı Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası Ne Kadar?

Bilindiği gibi ehliyet bir aracı kullanma yetkinliğini gösteren belge olarak biliniyor. Dolayısıyla herhangi bir taşıt kullanmak isteyen ve 18 yaşını doldurmuş olan kişilerin sahip olması gereken belgeler arasında yer alıyor. Bunun yanında kullanılacak olan aracın türüne uygun bir ehliyet ile kullanmakta burada dikkat edilmesi gerekenler arasında. Eğer ehliyetsiz veya o araca uygun ehliyet ile araç kullanılmıyorsa ceza sebebi. Ehliyetsiz araç kullanımı, trafik güvenliği açısından büyük bir risk de oluşturuyor. Peki 2024 yılı özelinde ehliyetsiz araç kullanma cezası ne kadardır? Ocak 2024'ten itibaren geçerli olan ehliyetsiz araç kullanma cezası 12.978 TL olarak belirlenmiştir. Ehliyetin olmama durumu altında yatan çeşitli durumlar vardır. 18 yaş altı olmak, ehliyeti kaptırmak, ehliyeti unutmak veya daha ehliyet almamış olmak gibi birden fazla neden söz konusu. Bu nedenlerden dolayı ehliyetsiz araç kullanma cezalarında da değişiklikler bulunuyor. Tüm bunlar aşağıda tabloda gösterildiği şekilde yer alıyor.

HTML Table

Ehliyeti Yanında Bulundurmadan Araç Kullanma1.507 TL
Araç Sınıfına Uygun Olmayan Ehliyet ile Araç Kullanma6.440 TL
Süresi Bitmiş Ehliyet İle Araç Kullanma2.610 TL
Ehliyetsiz ve Alkolsüz Araç KullanmaHer iki kabahat için de ayrı ayrı ceza kesilir

Araç sınıfına uygun ehliyet ile aracın sürülmediği durumlarda yalnızca sürücüye değil araç sahibine de ceza kesilir. Bu ceza türüne 18 yaş altı araç kullanımı girer. Böylece hem sürücüye hem de araç sahibine ayrı ayrı 6.400 TL idari para cezası verilmektedir.

Ehliyetsiz Motor Kullanmanın Cezası Nedir?

Ehliyetsiz araba kullanmanın cezasının yanında ehliyetsiz motor kullanmanın cezası da bulunuyor. Motosiklet kullanabilmek için bu araç sınıfına uygun ehliyete sahip olmak gerekiyor. A, A1, A2 ve M sınıfı olmak üzere motor ehliyetleri bulunuyor. Tıpkı araba sınıflarında olduğu gibi motor sınıfına da uygun ehliyetin olması bu nokta da önemli. Ehliyetsiz motor kullanma cezası, motorlu taşıtlarında araç sayılmasından dolayı ehliyetsiz araç kullanma cezası altında yer alıyor. Dolayısıyla ehliyetsiz motor kullanmanın cezası da 12,978 TL olarak biliniyor.

Ehliyetsiz Araç Kullanmanın Cezası Nasıl Ödenir?

Ehliyetsiz araç kullanma cezası ödeme işlemleri ceza kesildikten sonra merak edilenler arasında yer alıyor. Ehliyetsiz araç kullanma cezasını ödemek için tıpkı diğer trafik cezalarında uyguladığınız yöntemleri izleyebilirsiniz. Cezayı ödemek için PTT şubeleri, vergi dairesi, anlaşmalı bankalar veya vergi dairesi resmi web sitesi üzerinden kredi veya banka kartı ile ödemelerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Cezanın erken ödenmesi halinde %25 oranında bir indirim uygulanıyor. Bu indirimden yararlanmak için de cezanın kesildiği günden itibaren 15 gün içinde ilgili kuruluşlara ödemenin gerçekleşmesi gerekiyor.

Popüler Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

İçindekiler