Araç bakımında periyodik olarak yapılması gereken muayenelerinden olan egzoz muayenesi, çevreye zarar veren gazların kontrol altına alınması için yaptırılması zorunlu muayenelerden biri. Her yıl yenilenen muayene ücretlerine sahip olan egzoz muayenesi 2024 yılı içinde güncel fiyatları ile sürücüleri ilgilendiren konular arasında yer alıyor. Peki 2024 egzoz muayene ücreti ne kadardır? Gecikme ücreti nedir? En güncel fiyatlarıyla egzoz muayenesi ücretlerine bu yazı üzerinden ulaşabilirsiniz.

İçindekiler

Egzoz Muayenesi Nedir?

Konunun detaylarına inmeden önce Egzoz muayenesi nedir, kısaca bundan bahsedelim. Egzoz muayenesi, aracın atmosfere saldığı zararlı gazların yasal sınırlar içerisinde olup olmadığını kontrol eden muayene sistemi olarak biliniyor. Egzoz emisyon ölçümü olarak da bilinen bu ölçüm, aracı belirli testlere sokarak çevreye zararlı etkilerinin olup olmadığı kontrol ediliyor. Bu ölçüm sırasında karbondioksit, karbonmonoksit, hidrokarbon gibi çevre kirliliğine neden olan gazlar ölçülerek atmosfere ne düzeyde salgılandığının sonucu ortaya çıkıyor. Ölçüm sonucunda yasal sınırların üzerinde olan araç sürücülerine ceza kesiliyor. Egzoz emisyon ölçümü, TÜVTÜRK araç muayene istasyonlarında ya da bakanlık yetkilendirilen egzoz gazı emisyon ölçüm istasyonlarında aracınızı egzoz muayenesinden geçirebilirsiniz.

Egzoz Muayenesi Ücreti Nedir?

Egzoz muayenesi ücreti her araç tipi ve modeli için aynı olup yıldan yıla güncelleniyor. Yetkili servislerce yapılan egzoz gazı emisyon ölçümü sonucunda araç rölantideyken en fazla %0,5, yüksek devirdeyken en fazla %0,3 değerlerinde olması gerekiyor. Bu değerlerden yüksek hacimde egzoz emisyonuna sahip olan araçlara ceza kesiliyor. 2024 güncel araç muayenesi ücreti ve aracın egzoz muayenesinden geçememe cezası aşağıdaki tabloda belirtildiği şekilde yer alıyor.

Araç Egzoz Muayenesi Ücreti256 TL
Aracın Egzoz Muayenesinden Geçememe Cezası19.897 TL

Egzoz Muayenesi Gecikirse Ne Olur?

Düzenli aralıklarla yaptırılması gereken egzoz muayenesi kimi zaman araç sahipleri tarafından geciktirilebiliyor. Egzoz muayenesi gecikmesi ise gecikme cezasıyla sonuçlanabiliyor. Egzoz muayenesinin zamanında yaptırmayan araç sahiplerine uygulanan gecikme cezası 9.943 TL olarak belirlenmiş olup muayene ücretinin yanında cezasının da ödenmesi gerekiyor.

Egzoz Emisyonu Kaç Yıl Geçerlidir?

Egzoz emisyonu hakkında merak edilenlerden biri de egzoz emisyonu kaç yıl geçerli olduğu. Egzoz emisyon ölçümü her yıl olmasa da her 3 yılda bir yaptırılması zorunlu olan işlemlerden biri olarak yer alıyor. Bu süre binek ve resmi araçlarda 3 yılken ticari araçlarda her yıl olması koşuluyla uygulanıyor.

Egzoz Emisyon Cezası Nasıl Ödenir?

Egzoz emisyon cezalarını sorgulamak ve ödemek için e-Devlet üzerinden sorgulayabilirsiniz. Ödeme işlemlerinizi de bu şekilde gerçekleştirebilmeniz mümkün. Egzoz muayenesi cezaları doğrudan araç sahiplerine kesildiği için ödemeyi de araç sahibinin gerçekleştirmesi gerekmektedir.

İçindekiler