Sapanca Gölü konum itibarıyla Kocaeli – Sakarya bölgesinde yer alan, buradaki birden fazla ilçenin sınırında yer alan tektonik kökenli bir tatlı su gölüdür. Büyüleyici manzaralara, birbirinden harika doğa harikalarına sahip olan Sapanca Gölü, özellikle yaz ayları başta olmak üzere dört mevsim ziyaret edilen noktalardan biri. Kıyıları ise doğuda Sakarya, batıda Kocaeli illerinde yer alan göl, 47 kilometrekare yüzölçümüne sahiptir. Bu doğa harikası yeri siz de keşfetmek isterseniz rotanızı Kocaeli – Sakarya’ya çevirebilir, Sapanca Gölü gezilecek yerler listenizi içeriğimizi inceleyerek keyifle oluşturabilirsiniz.
Sapanca Gölü Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Bölgeyi bugüne kadar ziyaret etmemiş olanların en çok merak ettiklerinden biri Sapanca Gölü nerede oluyor. Göl, Marmara Bölgesi’nin doğu kesiminde, Adapazarı Ovası’nı İzmit Körfezi oluğuna birleştiren uzunca bir çukurun doğu yarısında yer alıyor. Sapanca Gölü kaç km diye merak ediyorsanız da hem Sakarya hem de Kocaeli’ye kıyısı olan Sapanca Gölü’nün doğu – batı uzunluğu 17 km, kuzey – güney genişliği ise 5 km’dir. Yüzeyinin denizden yüksekliği ise 31 metre olan Sapanca Gölü’nün en derin yeri yaklaşık 61 metredir. Gölün seviyesi ise kış – ilkbahar ayları arasında yükselirken yazdan sonbahara kadar düşüş gösteriyor. Peki Sapanca Gölü nasıl oluşmuştur? Bu göl tektonik bir tatlı su gölü olduğundan yer kabuğu hareketleri sonucunda meydana gelmiştir. Söz konusu yer kabuğu hareketleri sonucunda ortaya çıkan çanakların sularla dolması sonucu Sapanca Gölü oluşmuştur. Kuzey Anadolu Fay Hattı Sapanca Gölü’nden de geçmekte olduğu için bölge, birinci derece deprem bölgesi olarak belirlenmiştir. Bununla beraber fay hattının gölden geçmesi 17 Ağustos 1999 depreminde ilçede çok büyük bir yıkım olmasını da engellemiştir. Göle adını veren ise kıyısında kurulmuş olan Sapanca ilçesidir. Göle kıyısı olan diğer ilçeler ise Sakarya’nın Serdivan ve Arifiye ilçeleri ile Kocaeli’nin Kartepe ilçesidir. Eski Türk kaynaklarında “Ayan Gölü” adıyla bahsedilen Sapanca Gölü’nün kuzeyinde D – 100 Karayolu, güneyinde TEM Otoyolu ve Samanlı Dağları yer alıyor. Güneyinde yer alan bu dağdan inen sellerle de oldukça iyi beslenen Sapanca Gölü, fazla suyunu Sakarya Irmak’ına boşaltıyor. İçme ve kullanma su kaynağı olması ile de değerini artıran Sapanca Gölü, pek çok göçmen kuşun da durakları arasında yer alıyor. Gölde yaklaşık 80 civarı kuş türünün bulunması bölgenin doğa harikalığına da değer katıyor.
Sapanca Gölü Nasıl Gezilir?
Sapanca Gölü, yapısı itibarıyla kamp ve çadır tutkunlarının, doğal güzellikleri keşfetmek isteyenlerin bir numaralı tercihlerinden biri. Bunun yanı sıra özellikle İstanbul’da yaşayanların hafta sonu kaçamakları için de popüler bir bölge. Aileniz, sevdikleriniz ile ya da yalnız başınıza doğanın içerisinde harika bir vakit geçirmek istiyorsanız Sapanca Gölü piknik alanı seçeneklerini değerlendirebilirsiniz. Bunlardan biri Adapazarı – İzmit yolu tarafında, gölün çok yakınında bulunan Göl Cafe Piknik Alanı mekânıdır. Tekne turu yapabilme olanağı da sunan mekân, göl manzarası sayesinde de harika bir kahvaltı için planlarınız arasına girebilir. Kocaeli – Kartepe bölgesinde bulunan Göl Cafe Piknik Alanı’nda Sapanca Gölü’nün muhteşem manzarasına zengin bitki çeşitliliği, göçmen kuşlar ve huzur dolu dakikalar eşliğinde şahit olabilirsiniz. Gölbaşı Piknik Alanı da Arifiye bölgesinde yer alıyor ve gölün hemen yanı başında olması ile tercih ediliyor. Restoran ve markete olan yakınlığı ile de piknikçilerin ihtiyaçlarına yanıt veren bölge de Sapanca Gölü’ne karşı kahvaltı edilecek harika yerlerden biri. Eğer günübirlik seyahatinizi konaklamayla taçlandırmak isterseniz Sapanca Gölü bungalov evlere yakınlığı ile de çokça seviliyor. Gölün çevresinde konumlanan ve bungalov konaklama hizmeti veren işletmeleri inceleyerek bir tercihte bulunabilirsiniz. Sapanca Göldibi Suit Bungalov, Sapanca Sahil Bungalov, Gölevi Konaklama bungalov ve mobil evlerde konaklamayı deneyimlemek isteyenlerin tercihi oluyor. Sapanca Gölü kamp için sunduğu imkânlar ile de özellikle çadır tutkunlarının, outdoor deneyimleri sevenlerin tercihi oluyor. Sakarya İl Ormanı Tabiat Parkı, farklı pek çok konaklama seçeneğinin yanı sıra kamp opsiyonu da sunuyor. İstanbul’a 140 km uzaklıkta olan park, piknik, organizasyon, yürüyüş gibi pek çok etkinliğe de kapılarını açıyor. Kırkpınar Sahili de yine çadır, katlanır sandalye gibi bir dizi outdoor ekipman ile yola çıkanların uğrak noktası. Gölün hemen yanında bulunan Kırkpınar Sahili, sessiz sakin yapısı ile de kafa dinlemek isteyenler için ideal. Sapanca Gölü yürüyüş yolu olarak da Kırkpınar Sahili’ni tercih edebilirsiniz. Sapanca – Kartepe yönündeki ilk köy olan Kırkpınar’ın sahilinde yürüyüş için harika bir parkur sizi bekliyor.
Sapanca Gölü’ne Nasıl Gidilir?
Sapanca Gölü yol tarifi de gidiş yönü ve ulaşım seçeneklerine göre çeşitlilik gösteriyor. Örnek vermek gerekirse: İstanbul Anadolu Yakası’ndan Sapanca Gölü’ne özel aracınız ile gidecekseniz yol yaklaşık 1,5 saat sürüyor. Kuzey Marmara Otoyolu, D – 100 ya da Anadolu Otoyolu üzerinden özel aracınızla Sapanca Gölü’ne ulaşabilirsiniz. İstanbul Avrupa Yakası’ndan geliyorsanız da 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nü geçerek aynı yol tarifinden yararlanabilirsiniz. Yolun sıkışık olması ve trafik durumu da tabii ki varış saatini geciktirebilir. Gidiş rotasında sırasıyla İzmit, Kartepe, Körfez bölgelerini de geçerek Sapanca Gölü’ne varabilirsiniz. Kocaeli İzmit bölgesinden ise yaklaşık 30 dakikalık bir yol sizi bekliyor. Buradan da özel aracınızla gidecekseniz Kartepe’yi geçerek Kırkpınar Sahili Yürüyüş Yolu’na doğru ilerleyebilir ve hemen ardından Sapanca Gölü’ne varabilirsiniz. Daha farklı bir noktadan, örneğin Bursa’dan yola çıkacaksanız bu yol 2 saat civarı sürüyor. Gebze – Orhangazi – İzmir Otoyolu ya da Kuzey Marmara Otoyolu da yine bu noktadan çıkacağınız zaman kullanabileceğiniz rotalar arasında. Örneğin, ilkini kullanacaksanız sırasıyla Gemlik, Orhangazi, Dilovası’nı geçebilir, ardından İzmit’e doğru gidip yolunuzun büyük kısmını tamamlayabilirsiniz. Günübirlik ya da hafta sonu kaçamaklarınız için Araç Filosu sayfamızdaki otomobillerden bir seçim yaparak da güvenli, konforlu, steril bir seyahatin tadını çıkarabilirsiniz. Farklı pek çok modelden oluşan araç filomuz, erken rezervasyon gibi pek çok kampanya sayesinde çok daha avantajlı şekilde kiralama yapabilmenizi sağlıyor. Sapanca Gölü’ne otobüs yolculuğu ile gidecekseniz de Sakarya Otogarı’na giden bir otobüse bilet alabilirsiniz. Otogardan da toplu taşıma ile Sapanca Gölü’ne gidebilirsiniz. Ayrıca Kocaeli Otogarı’ndan da belirli aralıklarla Sapanca Gölü’ne otobüs seferi düzenlenmekte.