Uzun yürüyüş aktiviteleri söz konusu olduğunda Likya Yolu akla ilk gelen rotalardan biri. Fethiye’de başlayan, kimileri için mistik bir deneyime bile yelken açılmasını sağlayan Likya Yolu, gerek Türkiye’nin farklı kentlerinde yaşayanların gerek yurt dışından gelen sayısız turistin de yürümek için yüzünü döndüğü noktalardan biri. Tarihsel bir değere de sahip olan Likya Yolu, bulunduğu konum itibarıyla da kendine has antik havasını korumasını biliyor. Siz de günün birinde sırt çantanızı alıp Likya Yolu yürüyüşü yapacaksanız planlarınızı önceden belirleyerek güzel bir zaman dilimi geçirebilirsiniz. İçeriğimizi takip ederek Likya Yolu’nun lokasyonundan uzunluğuna, yürürken yanınızda götürmeniz gerekenlerden konaklamaya kadar pek çok bilgiye erişebilirsiniz.
Likya Yolu Hakkında Mutlaka Bilmeniz Gerekenler
Kızgın Güneş’in, tatlı yaz havalarının altında veya sonbaharda tarihî ve uzun bir yolda yürümek isterseniz Likya Yolu mutlaka tercih etmeniz gereken noktalardan biri. Bu minvalde bir etkinlik deneyimlemek istiyorsanız Likya Yolu yürüyüşü de “mutlaka yapılması gerekenler” listenizin başını çekebilir. Her şeyden önce Likya Yolu nerede merak ediyorsanız: Bu rota Antalya Kemer bölgesinde yer alıyor. Fethiye’den başlayarak Antalya’ya kadar uzanan Likya Yolu, Teke Yarımadası’nda bulunan patikaların işaretlenmesi ve ardından haritalanması sonucunda oluşturuldu. Üzerinde 20’ye yakın Likya kentinin kalıntılarına rastlanan Likya Yolu 1999 yılında yazar ve gezgin Kate Clow tarafından keşfedildi. Böylece Türkiye’nin ilk uzun mesafe yürüyüş parkuru da milenyumun hemen öncesinde keşfedilmiş oldu. Öyle ki gezgin yazar Kate Clow tarafından yazılan ve Türkçeye “Likya Yolu: Türkiye’nin İlk Uzun Mesafe Yürüyüş Rotası” adıyla çevrilen bir kitap dahi bulunuyor. Beraberinde bir harita da sunan kitap, Likya Yolu’nu özellikle yalnız başına yürümek isteyenlerin de işlerini katbekat kolaylaştırıyor. Peki Likya Yolu kaç kilometre? Ülkenin ilk uzun mesafe yürüyüş rotası olan Likya Yolu’nun uzunluğu 2015 yılına kadar 509 km olarak biliniyordu. Rota o zamana kadar Hisarçandır Köyü’nde noktalanıyordu. Fakat daha sonra yeni eklenen rotalarla da beraber bugün Likya Yolu’nun uzunluğu 535 kilometreye kadar ulaştı. Fethiye’den başlayıp Antalya’da son bulan Likya Yolu kaç günde yürünür sorusuna ise nokta atışı bir yanıt vermek güç. Günlük yaklaşık 25 km yol ilerleneceği düşünülürse yolu ortalama 21 günde tamamlamak mümkün. Tabii farklı kondisyonlara göre bu sayı 40 güne de çıkabiliyor. Bu nedenle yolu tek seferde yürümek çok fazla tercih edilmiyor. Likya Yolu başlangıç noktasına nasıl gidilir merak ediyorsanız: Yol, Fethiye’de bulunduğu için öncelikle Fethiye’ye en yakın havaalanı olan Dalaman Havaalanı’na inebilir, oradan da Fethiye’ye ulaşım çözümlerini kullanabilirsiniz. Fethiye veya Antalya’dan Likya Yolu’nun başlangıcına götüren toplu taşıma araçları da bulunuyor. Ayrıca Kiralama Noktaları sayfamızdan uygun lokasyona sahip şubelerimiz aracılığıyla araç kiralayarak da çok daha konforlu bir yolculuk sağlayabilirsiniz.
Likya Yolu’nu Yürürken Görebilecekleriniz
Likya Yolu rotaları içerisinde harika bir yürüyüşün tadını çıkarırken karşınıza çıkacak antik kentlere de bir o kadar şaşıracaksınız. Farklı pek çok etaptan meydana gelen Likya Yolu, sizi tarihin antik havasına sokuyor. Bugünkü bilgiler ışığında 20’ye yakın antik kent kalıntısı yolun farklı etapları içerisinde karşınıza çıkıyor. Yolun tamamını, baştan sona yürümeyi planlıyorsanız tabii ki tüm antik kent kalıntılarını rahatça görebilirsiniz. Ne var ki bu zahmetli bir süreç olduğu için yolu kısmen yürüyecekseniz de üzülmeyin. Sırasıyla: Pınara Ören Yeri, Letoon Antik Kenti, Xanthos Antik Kenti, Antiphellos Antik Kenti, Simena Antik Kenti, Myra Antik Kenti, Olimpos Antik Kenti ve Phaselis Antik Kenti Fethiye’den başladığınız yolculuğunuzda karşınıza çıkabilecek popüler antik kentler arasında yer alıyor. Bunların her biri tabii ki sayfalarca kitaba sığmayacak bir derinliğe sahip. Mesela ikinci sırada yer alan Letoon Antik Kenti’nin M.Ö yedinci yüzyılda kurulduğu tahmin ediliyor. Seydikemer’in Kumluova Mahallesi’nde yer alan bu antik kentte bulunan ve üç dille yazılmış (Grekçe, Likçe, Aramice) kitabe de Fethiye Müzesi’nde sergileniyor. Tabii karşınıza çıkacak antik kentlerden belki de en meşhur olanı Olympos Antik Kenti. Bugün Beydağları – Olympos Milli Parkı sınırları içerisinde yer alan antik kentin kalıntıları Helen, Roma ve Bizans dönemlerine kadar uzanıyor. Bir Likya Yolu haritası çıkarmak istiyorsanız da yolun etaplarını bilmeniz ve bir harita üzerinden destek almanız yararınıza olacaktır. Bu etaplar Hisarönü (Ovacık)-Faralya, Faralya-Kabak Koyu, Kabak Koyu-Alınca, Alınca-Yediburunlar, Yediburunlar-Gavurağılı, Gavurağılı-Patara, Patara-Kalkan, Kalkan-Sarıbelen-Gökçeören, Gökçeören-Kaş, Kaş-Kekova, Kekova-Demre, Demre-Alakilise-Finike, Karaöz-Gelidonya Feneri-Adrasan, Adrasan-Olimpos-Çıralı, Çıralı-Beycik, Çıralı-Tekirova, Tekirova-Phaselis-Gedelme, Beycik-Tahtalı Dağı-Gedelme, Gedelme-Göynük, Göynük-Hisarçandır ve Hisarçandır-Geyikbayırı olarak sıralanabiliyor. Bu uzun mu uzun rota Fethiye Boğaziçi Köyü, Patara Delikkemer ve Çıralı bölgelerinde 2 farklı alternatif yol güzergâhı sunuyor ve daha sonra tekrar birleşiyor. Akdeniz’in masmavi sularında yüzmek isterseniz Kabak Koyu, Patara Kumsalı, Kekova, Adrasan, Çıralı, Korsan Koyu da Likya Yolu’nda karşınıza çıkabilecekler arasında.
Konaklama ve Gerekli Malzemeler
Artık Likya Yolu nasıl yürünür yeterli bilgiye sahipseniz, iş teoriden pratiğe geçmekte. Yürüyüşünüzü parça parça yapacak, belirlenmiş etaplardan sonra konaklayacaksanız farklı pek çok seçenekten size uygun olanı seçebilirsiniz. Rota boyunca geçeceğiniz pek çok bölgede otel ve pansiyon hizmeti ile karşılaşabilirsiniz. Bunlar: Fethiye, Ölüdeniz, Faralya, Kalkan, Kaş, Kekova, Çıralı, Olimpos, Kemer, Göynük gibi birçok noktada bulunuyor. Mola vereceğiniz ve yürüyüşü bırakacağınız noktayı planlayıp ona göre bu bölgelerdeki otel ve pansiyon hizmetlerini tercih edebilirsiniz. Ayrıca rota üzerinde yer alan bazı köylerde de köy evleri pansiyon hizmeti verebiliyor. Otel ya da pansiyon yerine geleneksel köy evlerinde konaklamayı tercih ederseniz bu yolu da kullanabilirsiniz. Baştan sona doğa şartları içerisinde bir deneyimi tercih ediyorsanız da Likya Yolu üzerinde pek çok doğal kamp alanı ve tesis bulunuyor. Kabak Koyu’nda, Sıcak Yarımadası’nda, Olimpos’ta, Çıralı’da böylesi yerler bulabilirsiniz. Eğer kamp yapacaksanız bir araç eşliğinde eşyalarınızı taşımanız yükünüzü oldukça hafifletecektir. Bunun için Araç Filosu sayfamızdan size ve yol şartlarına uygun bir aracı erken rezervasyon ile seçebilir, çok daha ekonomik araç kiralama fırsatlarını yakalayabilirsiniz. Peki yürüyüş için hangi ekipman ve malzemeleri yanınıza almalısınız? Güvenli bir yürüyüş için yürüyüş / trekking ayakkabısı, matara, baton, güneş kremi, ilkyardım çantası, konserve atıştırmalıklar mutlaka olmalı. Yine uygun kıyafetler, şapka, güneş gözlüğü, mevsime göre yağmurluk ya da mayo da yanınıza alabilecekleriniz arasında. Bazı rotalarda içme suyuna erişiminiz zor olacağı için yanınızdaki suyu kontrol etmeniz de faydanıza olacaktır. Özellikle Karaöz Koyu’ndan Adrasan’a kadar su bulmanız güç. Su stoku yapmanız bu açıdan önemli. Yürüyüş ile sınırlı kalmayıp kamp da yapacaksanız çadır, uyku tulumu, mat, sinek ilacı, yürüyüş botu, el feneri, kafa lambası, ilkyardım çantası, şort, kibrit, harita yanınızda olması gereken temel malzemeler arasında.