Kıyıköy, Kırklareli’nin Vize ilçesine bağlı sevimli mi sevimli bir sahil kasabasıdır. Karadeniz’e kıyısı bulunan bu kasabayı başta İstanbul’dan olmak üzere birçok turist çevredeki tarihi yerleri ve doğasını keşfetmek için tercih ediyor. Kıyıköy gezi rehberi hazırlayan kişilerin ilgisini kasabanın simgesi olan küçük balıkçı tekneleri, eski Rum evleri ve tarihi surlar çekiyor. Kıyıköy Mağarası, Büyük Kurudere olarak bilinen akarsu yatağı tabanının 25 metre yüksekliğinde yer alıyor. Merkeze 2 kilometre uzaklıkta bulunan bu mağaranın içerisinde kırmızı ve sarı renkli kelebekler ve girişindi yarasalar yaşamaktadır. Bölgede bulunan Pabuçdere ve Kazandere Dereleri bölgedeki önemli turizm noktalarındandır. Karadeniz’e dökülen bu dereler 1. derece doğal sit alanı olma özelliğini de taşıyor. Çiftlerin de tatil için oldukça tercih ettiği Kıyıköy’ün adı oldukça ünlü olan Aşıklar Tepesi’nde gün batımını izleyip romantik dakikalar geçirebilirsiniz.
Kıyıköy’ün Gezilecek Tarihi Yerleri
Kıyıköy gezilecek yerler listesinin büyük bir yelpazesini tarihi yerler oluşturuyor. Aya Nikola Manastırı bölgede bulunan en önemli tarihi yapılar arasında yer alıyor. M.S. 527-565 yılları arasında İmparator VI. Jüstinyen Dönemi’nde Pabuçdere kıyısına yapılmıştır. Taşların oyularak yapıldığı bu manastır döneminin en iyi kaya manastırları arasında bulunuyor. Manastırın zemin katı ayazma ve şapelden oluşuyorken üst katında ise keşiş odaları yer alıyor. Aya Nikola Manastırı’nı ziyaret etmek isterseniz Kıyıköy Merkezden 800 metre yol gitmeniz gerekmektedir. Kasabanın simgelerinden olan Kıyıköy Kalesi de VI. Jüstinyen Dönemi’nde inşa edilmiştir. Kıyıköy’ü çevreleyen kırmızı renkli bu kale kesme taşlardan, molozlardan ve tuğlalardan oluşmaktadır. Bölgede yer alan bir diğer tarihi yapı ise Liman Hamamıdır. Yapım tarihi tam olarak bilinmese de geç Osmanlı döneminin eseri olduğu düşünülüyor. Günümüzde kullanılmayan hamam kaderine bırakılmıştır.
Kıyıköy Plajları ve Kumsalları
Kıyıköy’ün, denize bakan kıyılarında birçok kumsalı bulunuyor. Kazandere Deresi’nin döküldüğü yerden Pabuçdere Deresi’nin döküldüğü yere kadar olan kumsallar aralarındaki en popüler olanlarıdır. Kıyıköy sahilleri Karadeniz’de olduğundan dolayı bazen çok dalgalı bazen ise sakin oluyor. Kıyıköy’de denize girmenin en uygun olduğu dönem yaz mevsiminin ortalarıdır. Kumsallarda giriş ücreti bulunmuyor ancak şemsiyenizi ve sandalyenizi kendiniz getirmeniz gerekiyor. Kumunun oldukça yumuşak olduğu Kıyıköy plajı çocukların oynamaları için elverişlidir. Eğer yaz mevsiminde Kıyıköy’ü ziyarete geldiyseniz mayolarınızı valizinize eklemeyi unutmayın.
Kıyıköy’de Nasıl Konaklanır?
Kıyıköy kamp yapmak isteyenler için muhteşem konaklama noktalarındandır. Kamp yapmayı sevenler tarafından oldukça sevilen Kıyıköy birçok kamp tesisine sahip. Bu tesislerde ücret ödeyerek tesisin tuvalet, su, elektrik gibi imkanlarından yararlanabiliyorsunuz. Tesislerde kalmak istemeyen kişiler ise kendine uygun buldukları yerlerde kamp kuruyorlar. Kamp yapmanın oldukça yaygın olduğu Kıyıköy’de otel ve pansiyonlar da bulunuyor. Pansiyonların daha sık bulunduğu bu bölgede yaz aylarında yoğunluk yaşanabiliyor. Bu gibi durumlarda evlerini kiralamak isteyen bölge halkından ev tutabilirsiniz. Tatilinizi hem doğayla iç içe hem de otel konforunda geçirmek istiyorsanız Kıyıköy bungalov evlerini de seçeneklerinize eklemenizde fayda var.
Kıyıköy’e Nasıl Gidilir?
Kıyıköy’e nasıl gidilir diye düşünüyorsanız yola çıktığınız lokasyona göre yolculuğunuz farklılık gösterecektir. İstanbul veya Tekirdağ yönünden gelecek olan turistler önce Çerkezköy’e sonrasında Saray ilçesine ulaşmaktadırlar. Saray ilçesinden sonra Kıyıköy sapağına girmelisiniz. İstanbul’dan eğer kendi aracınızla yola çıkmayı düşünüyorsanız Kıyıköy yaklaşık 2 saat 30 dakika sürmektedir. Otobüsle seyahat etmeyi tercih ederseniz İstanbul 15 Temmuz Demokrasi Otogarı’ndan (Esenler Otogarı’ndan) kalkan Kıyıköy otobüslerine binebilirsiniz. Edirne yönünden seyahat edecek turistlerin Kırklareli’nin Vize ilçesine kadar gitmeleri gerekiyor. Sonrasında 40 kilometre süren Kıyıköy yoluna doğru gidilmesi gerekiyor.
Dilerseniz şubelerimizden araç kiralayarak gidebilirsiniz