Doğu Anadolu Bölge’sinin tarihi ve doğal güzelliklerini keşfetmek istiyorsanız Kars gezisi uygun seyahat planlarından biri olacaktır. Kars son yıllarda turizm açısından oldukça gelişmiş bir bölgedir. Türkiye’nin ve dünyanın en eski yerleşim yerlerinden olan Kars ismini M.Ö. 130 – 127 yılları arasında Kafkas Dağları’ndan gelen Bulgar Türklerinden almıştır. Kars ili geçmişte Bagratlı Krallığı’na ve Cenub-u Garbi Kafkas Hükümeti’ne başkentlik yapmıştır ve aynı zamanda Ermeniler, Osmanlılar, Persler, Selçuklular gibi birçok medeniyetin egemenliği altında kalmıştır. Kars’a seyahat etmeyi düşünüyorsanız aracınızla veya uçakla ulaşım sağlayabilirsiniz.
Kars Kalesi
Kars Kalesi şehrin önemli yapılarından birisi olma özelliğini taşıyor. Lara Kara Mustafa Paşa tarafından 1153 yılında yapılan kale zaman içerisinde yaşanan savaşlardan ötürü ağır hasarlar almıştır ancak tekrar restore edilmiştir. Kale iç ve dış kale olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Dış bölüm 5 katmandan oluşup önünde derin hendekler bulunuyordu. İç kale doğu cephesine doğru inşa edilmiştir ve uzunluğu doğu – batı yönünde 250 metre kuzey – güney yönünde ise yaklaşık 90 metredir. Kalenin içerisinde ise mescit, türbe, cephaneleri koymak için odalar ve koğuşlar bulunuyor. Günümüzde ise ziyarete açık olan Kars Kalesi aynı zamanda kültürel etkinliklere ev sahipliği yapıyor.
Ani Harabeleri
Kars tarihi yerler arasında 2016 yılında UNESCO Dünya Miras Listesine giren Ani Antik Kenti yer alıyor. Türkiye ile Ermenistan sınırı arasında düz bir plato üzerine kurulu olan Ani Harabelerinin etrafında ise hiçbir şey bulunmamaktadır. Dünyanın en eski şehirlerinden biri olarak bilinen Ani tarihi M.Ö. 1. yüzyıl Urartular dönemine kadar uzanmaktadır ve tarih boyunca birçok imparatorluk hakimiyeti altına girmiştir. “1001 Kilise Şehri” olarak bilinen Ani Harabeleri’nde, ticaret yolları üzerinde yer alması nedeniyle yaklaşık 100 bin kişinin yaşadığı düşünülüyor. Ani Türk – İslam, Ermeni gibi kültürlerin buluşma noktası olduğundan kentin mimarisi, sanatı ve tasarımı da kültürel çeşitliliği simgeliyor.
Kars Sarıkamış Kayak Merkezi
Son dönemde popülerliğini arttıran Kars, Sarıkamış ilinde bulunan kayak merkezi ile de ön plana çıkıyor. Sarıkamış’ı özel yapan kristal kar dünyada sadece Alp Dağları’nda bulunuyor. Muhteşem bir kar kalitesine sahip olan Sarıkamış, kayak ve snowboard yapmak için gelenleri cezbediyor. Pist uzunluğu yaklaşık 30 kilometre ve kolay, orta, orta – zor ve zor olmak üzere 4 çeşit pist bulunmaktadır. Sarıkamış Kayak Merkezi’nde kayak okulları, orman alanları ve lüks oteller bulunmaktadır. Bu lüks oteller yılın her döneminde hizmet vermektedir. Kış aylarında kayak, kar motoru, kızak, snowboard, safari gibi aktivitelere katılabilir, yaz aylarında ise kamp alanlarında çadır kurup yazın sıcaklığından uzaklaşabilir, serin dağ havasının keyfini çıkarabilirsiniz.
Çıldır Gölü
Kars gezilecek yerler listemizde yer alan Çıldır Gölü, Kars merkeze 70 kilometre mesafede yer almaktadır. Doğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük tatlı su ve en büyük ikinci gölü olma özelliği taşıyan Çıldır Gölü’nün en derin noktası 42 metredir. Doğal set gölü olan Çıldır Gölü, Ardahan ile Kars ili sınırları içerisinde yer alıyor. Kış aylarında yüzeyi 1 metreye kadar donan göl üzerinde kızaklı atlarla dolaşılıyor ve üzerinde yürünebiliyor. Göl kenarındaki salaş restoranlarda gölden tutulan balıkları muhteşem bir manzara eşliğinde yiyebilirsiniz.
Yöresel Kars Yemekleri
Kars’ı ziyaret edip yöresel yemeklerini tatmadan dönmek olmaz tabii ki. Et yemekleri, hayvansal ürünler, hamur işleri ve tahıllar Kars mutfağında sıkça yer alan besinlerdir. Kars mutfağının en ünlü ürünü olan Kars kaşarı dünya çapında da bilinmektedir. Kars yemekleri listesinin başında hangel yer alıyor. Kıymasız bir mantı olan hangel üzerine de sarımsaklı yoğurt, kavrulmuş soğan ve salça sos dökülmektedir. Kars kazı ve pilavı da Kars yöresinin beğenilen yemeklerindendir. Kaz etinin suyunda iyice pişirilen pilavın tadı da oldukça lezzetlidir. Bir diğer Kars’ın yöresel yemeklerinden olan haşıl özellikle kışın tüketiliyor. Oldukça sağlıklı olan haşıl yapımında ilk olarak buğday suda pişirilip ardından süzülerek tabağa dökülüyor, sonrasında üzerine sarımsaklı yoğurt ile eritilmiş tereyağı dökülüyor. Yöresel yemekleri tatmak, tarihi yerleri ve doğa ile iç içe bir tatil geçirmek isteyenler için Kars’ı gidilecek yerler listenize ekleyebilirsiniz. Kars'a Doğu Ekspresi ile gitmek isterseniz bu yazımızdan da tüm detayları öğrenebilirsiniz