Yaz tatili planlarınız çerçevesinde gönlünüz Ege'den yanaysa Sedir Adası sizin için harika bir alternatif olabilir. Elbette tatil bölgesi dendiğinde akla gelen ilk yerlerden biri olan Muğla'nın Marmaris ilçesi, masmavi sularında sakladığı Sedir Adası ile bambaşka bir tatil deneyimi sunuyor. Sedir Adası Kleopatra Plajı başta olmak üzere sunduğu sayısız güzellik ile size unutulmaz bir tatil yaşatmayı amaçlıyor. Sedir Adası nerede, nasıl gidilir, adada neler yapılır ve nereler ziyaret edilir, detaylar bu gezi rehberimizde.
Sedir Adasına Nasıl Gidilir?
Eğer Sedir Adası'na kendi aracınızla ya da kiralık bir araçla gitmeyi planlıyorsanız, sizinle hemen Sedir Adası yol tarifini paylaşmış olalım. İlk olarak Marmaris'e, ardından da oradan Çamlık İskelesi'ne doğru hareket etmeniz gerekiyor. Muğla - Marmaris yolunun 12. kilometresinde bulacağınız Çamlık tabelasından saparak 6 kilometre daha giderek iskeleye ulaşabilirsiniz. Bu iskeleden Sedir Adası'na düzenli olarak tekne seferleri yapılıyor.
Sedir Adası ulaşım yöntemlerinden bir diğeri de günübirlik tekne turlarını kullanmak. Marmaris'ten kalkan günübirlik turlar ile Sedir Adası'na ulaşım sağlayabilir, bu sayede deniz yolunu kullanarak çevre koylarda da yer alan sayısız güzelliği yakından keşfedebilirsiniz. Tekne turu esnasında kısa bir yüzme molası verildiğini ve Ege'nin serin sularının deneyimlenebildiğini de belirtmeden geçmemiş olalım.
Sedir Adası’nda Gezilecek Yerler
Kleopatra Plajı
Sedir Adası dendiğinde akla ilk olarak elbette adanın meşhur Kleopatra Plajı geliyor. Dünyaca ünlü olan bu plaj, Muğla bölgesindeki en özel ve güzel plajlardan bir tanesi. Sedir Adası içerisinde yer alan Kleopatra Plajı'na herhangi bir giriş ücreti yok. Sedir Adası kumu söz konusu olduğunda aslında bu plajın meşhur kumu konuşuluyor.
Sedir Adası kumu hikayesi efsanesine göre Kleopatra, Antonius Sezar ile Sedir Adası'nda büyük bir aşk yaşamış. Antonius, kendisiyle evlenmeyi kabul eden Kleopatra'ya ne kadar mutlu olduğunu göstermek üzere bir hediye vermek istemiş ve adaya ona özel kum getirtmiş. Yine efsaneye göre bu kum, 3 bin yıl kadar önce balayını geçirmek için Kleopatra'yı götüreceği adaya Mısır'dan 60 büyük gemiyle, çapları 1 mm'den de küçük olan ve her bir tanesi eşit büyüklükte olan kumları getirtmiş. Bu özel kum, dünyanın yalnızca iki yerinde var olarak biliniyor. Bu kumun özellikleri arasında sodalı suda kendiliğinden çoğalması, büyüteç altında incelendiğinde hareket ediyor olması ve ateşte yanması gibi özellikleri de var. Bu kumlar, karbonatlı çamurun bir çekirdek etrafında birikmesiyle oluşuyor ve denize kattığı eşsiz güzellik elbette bu plajı büyüleyici bir manzarayla süslemeye yetiyor. Marmaris Sedir Adası'nda Kleopatra Plajı'nı ziyaret edenlerin elbette kumdan bir kesit yanlarında götürme hevesleri de olmuyor değil.
Kedrai Antik Kenti
Sedir Adası'nda gezilecek ve görülecek yerler elbette yalnızca Kleopatra plajı ile sınırlı değil; Sedir Adası antik kenti de mutlaka ziyaret edilmesi gereken ve özellikle tarihseverler tarafından incelenmesi gereken bir alan. Bölgenin diğer adı aslında Kedrai Antik Kenti; Gökova körfezine yakın bir konumda bulunan Kedrai kenti, anakaraya yakın mesafede olmasına rağmen güçlü surlarla çevrelenmiş. Bu antik kente ulaşım ise yalnızca denizden sağlanabiliyor. Az sayıda kalıntıyı burada görebilir, hemen yakınlardaki Orata Adası'nı ve Küçük Ada'yı da ziyaret edebilirsiniz.
Boncuk Koyu
Boncuk Koyu, Muğla Sedir Adası'na ulaşım sağlanırken uğradığınız Çamlık Köyü'nden yaklaşık 9 kilometre uzaklıkta yer alıyor. İsminden de anlaşılacağı üzere Boncuk Koyu, temiz ve berrak sahili ile ünlü olmakla birlikte boncuk gibi kumlarıyla da ön plana çıkıyor. Burada pek çok farklı tesis ve Sedir Adası konaklama alternatifi bulmak mümkün. Buraya kadar gelmişken birbirinden etkileyici panoramik fotoğraflar çekebilir, dalış turları gibi maceraperest aktivitelere katılabilir ve hem Boncuk Koyu'nda hem de Karaburun'da görülebilen boncuk köpek balıklarını yakından izleyebilirsiniz.
Sedir Adası Antik Tiyatro
Sedir Adası'nda görülmeye değer bir diğer yer de elbette Sedir Adası Antik Tiyatrosu. Zeytin ağaçları ile kuşatılmış ve nefes kesen bir manzaraya sahip olan bu antik tiyatro, toplamda 2500 kişilik bir kapasite ile yüzyıllardır ayakta duruyor. Her ne kadar tiyatronun sahne binası bir miktar tahrip olsa da, oturma yerlerinin hala oldukça sağlam ve dayanıklı olduğu gözlerden kaçmıyor. Bizans döneminde oldukça aktif olarak kullanılan Sedir Adası Antik Tiyatrosu, yine bu dönemde sahne bloklarının taşlarının sökülmesiyle konut olarak da kullanılmış. Buraya soluklanmak ve bölgenin tarihi dokusunu keşfetmek için gelebilir ve kendinize ufak bir mola hediye edebilirsiniz.