SRC Belgesi Nedir? Nereden Alınır?
Otomotiv sektörünün ticari ayağında sıklıkla kullanılan bir terim var: SRC belgesi. Ticari amaca hizmet eden motorlu araçları kullanma yetkisini veren bu belge, "Sürücü Ruhsatı"" ifadesinin kısaltması olarak kullanılmakta. Bu yazıda, SRC belgesi nedir, nereden alınır ve çeşitleri nelerdir, gibi soruların yanıtlarını detaylı biçimde inceliyoruz. Siz de SRC belgesi nereden alınır, merak ediyorsanız yazımızı okumaya devam edin, bu konudaki bilgilerinize yenilerini ekleyin.
İçindekiler
SRC Belgesi Nedir? SRC Belgesi Nereden Alınır?
SRC Belgesi Nedir?
Yukarıda kısaca bahsettiğimiz üzere SRC belgesi, ticari amaçlı motorlu taşıtları kullanma yetkisini veren bir belgedir. SRC, "Sürücü Belgesi" anlamına gelen "Sürücü Ruhsatı"nın kısaltmasıdır. 2016 yılında yürürlüğe giren 2918 sayılı Karayolu Trafik Kanunu'na göre bu belge, ticari amaçla kullanılan araçlarda çalışacak sürücülerin sahip olması gereken bir doküman olarak belirtilmekte. Bu belgeyi alabilmek içinse öncelikle ilgili sınıfın (D, E, F vb.) sınavlarına girmek ve başarılı olmak gerekiyor. Sınavda başarılı olan sürücüler, ilgili sınıfın SRC belgesini almaya hak kazanıyor. Ayrıca SRC belgesi sınıfları, taşıtın niteliğine ve taşınan yolcu veya yükün ağırlığına göre farklılık göstermekte. Sadece ticari amaçlı taşıtlarda çalışacak sürücüler için gerekli olan SRC belgesi nedir, sorusunun yanıtını böylece vermiş oluyoruz. Sırada bu belgenin nereden temin edileceği konusu var. Okumaya devam edin.
SRC Belgesi Nereden Alınır?
Yük ve yolcu taşımak gibi ticari kaygılarla hizmet eden araçları kullanacak kişiler, kuşkusuz ki belli şartları olgunlaştırarak bu işi için ehil olduklarını ispatlıyor. SRC belgesi, sınavlardan başarılı olan sürücülerin, Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Eğitim Merkezleri'nden veya bu merkezlerin yetki verdiği özel kuruluşlardan alınabiliyor. Sınavlar, Milli Eğitim Bakanlığı'nın yetki verdiği özel öğretim kurumlarında düzenlenmekte. Sınavda başarılı olan sürücüler ise belge almak için gerekli evrakları tamamlayarak, Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Eğitim Merkezleri'ne veya yetkili özel kuruluşlara başvurabiliyor. Peki, SRC belgesi evrakları neler? Gelin, hep birlikte öğrenelim.
SRC Belgesi Evrakları Neler?
- Almak istediğiniz eğitim kurucu tarafından size verilen dilekçe
- 1 adet biyometrik fotoğraf
- T.C. kimlik numaranızı gösteren belge (kimlik veya ehliyet)
- Mezuniyet durumunu gösteren belge (en az ilkokul mezunu olmak şartı ile)
SRC Belgesi 1, 2, 3, 4, Nedir?
Aşağıda tüm SRC belgesi türlerinin kısa açıklamalarını görmek mümkün.
SRC 1 Nedir?
Akıllardaki SRC belgesi 1 nedir, sorusunun yanıtını gecikmeden verelim. SRC belgesi 1, uluslararası taşımacılık yapmak isteyen sürücülerin alması gereken bir belgedir. 32 saatlik bir eğitimi başarı ile tamamlamalarının ardından sürücüler, SRC 1 belgesini almaya hak kazanır. Peki, SRC 1 hangi araçları kullanır, biliyor musunuz? Cevap hemen aşağıda.
SRC 1 Hangi Araçları Kullanır?
SRC 1 belgesine sahip sürücüler, yurt dışı taşımacılıkta kullanılacak otobüs ve minibüsleri sürebilir.
SRC 2 Nedir?
SRC 2 nedir, diye soruyorsanız işte cevabı: SRC 2, yurt içinde yolcu taşımacılığı yapmak isteyenler için şart olan belge türüdür. Ancak eğer SRC 1 belgeniz varsa şanslısınız; zira bu belgeye sahip olanların ayrıca SRC 2 belgesi almasına gerek yok. Peki, SRC 2 hangi araçları kullanır? Gelin, öğrenelim.
SRC 2 Hangi Araçları Kullanır?
SRC 2 belgesi sahipleri yurt içinde dolmuş, taksi ya da okul servisi araçlarını kullanabilir.
SRC 3 Nedir?
Sırada akıllardaki bir diğer soru var: SRC 3 nedir? Bu belge de tıpkı önceki ikisi gibi yük ve yolcu taşımacılığında kullanılan araçları işaret ediyor. SRC 3 belgesine sahip olan sürücüler, ülkeler arası eşya ya da kargo taşıyabiliyor. Bakalım, SRC 3 hangi araçları kullanır?
SRC 3 Hangi Araçları Kullanır?
SRC 3 belgesine sahip sürücüler kamyonet, pikap, panelvan, çekici, TIR ya da kamyon kullanabiliyor.
SRC 4 Nedir?
Geldik listenin sonunda. SRC 4 nedir, bilmek istiyorsanız okumaya devam etmeniz yeterli. SRC 4 belgesinin SRC 3 belgesinden tek farkı, yurt içinde geçerliliği olmasıdır. Yani SRC belgesi sahipleri sadece yurt içinde çalışma hakkında sahiptir. Peki, SRC 4 hangi araçları kullanır?
SRC 4 Hangi Araçları Kullanır?
SRC 4 belgesi sahipleri yurt içinde kamyonet, pikap, panelvan, kamyon, çekici ya da TIR gibi araçları kullanabilir.
Ayrıca Ağır Hasar Kaydı Nedir, Nasıl Sorgulanır? başlıklı yazımızı okuyarak bu konuda da geniş çaplı bilgilere ulaşabilirsiniz.