MTV, araç sahiplerinden her sene düzenli olarak alınan bir vergi çeşididir. Motorlu Taşıtlar Vergisinin kısaltması niteliği taşıyan MTV, araçların sahip olduğu özelliklere göre değişmekte olup, sürücilerin yılda iki kez ödemekle yükümlü olduğu bir vergidir. Eğer sizin de kafanızda MTV hakkında merak ettiğiniz sorular varsa, doğru yerdesiniz. MTV hakkındaki bu kapsamlı yazımızda MTV nedir ve MTV nasıl hesaplanır gibi soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.
MTV Nedir & Hangi Araçlar MTV'ye Tabi Tutulur?
Bir takvim yılı içerisinde belirli aralıklarla ödenmesi zorunlu olan, şart ve koşulları ise Karayolları Trafik Kanununca belirlenmiş olan vergiye MTV denir. MTV'yi her araç sahibi yılda iki kez ödemekle yükümlüdür ve bu vergi, trafik şubelerine kayıtlı olan tüm motorlu taşıtlardan alınmaktadır. Bu vergi türü aynı zamanda yalnızca kara taşıtlarına da mahsus değildir. Bu kapsamda uçak ve helikopter gibi hava taşıtlarına sahip olanlar ve motorlu deniz taşıtı sahipleri de MTV mükellefi sayılır. Trafik şubelerine ya da bürolarına kayıtlı tüm motorlu kara taşıtları, Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü kapsamında kayıtlı olan tüm uçak ve helikopterler, liman ve belediye sicilinde kaydı bulunan tüm motorlu deniz taşıtları MTV'ye tabi tutulur.
Öte yandan sosyal güvenlik kurumlarına, genel ve özel bütçeli idarelere, il özel dairelerine, köy tüzel kişiliklerine ve belediyelere kayıtlı taşıtlar, ayrıca Türk Kızılay Derneği adına tescilli taşıtlar MTV'ye tabi tutulmaz. Yabancı devletlerin Türkiye'de bulunan konsolosluk ve elçilerine ait taşıtlar, sakatlık derece yüzde 90'dan fazla olan engellilerin adına kayıtlı taşıtlar ve hurda niteliğinde olan taşıtlar da aynı şekilde MTV'den muaftır.
MTV Nasıl Hesaplanır?
197 sayılı MTV Kanununun 10. maddesine belirtilmiş şekilde belirlenen ve hesaplanan MTV hesaplama, her bir araç türü için tek tek ele alınır. Otomobil, tır, motosiklet, kamyon, minibüs, otobüs ve arazi aracı gibi farklı araç kalemlerine göre ayrı ayrı MTV hesaplanır ve araç sahiplerinden ödenmesi beklenir. MTV nasıl hesaplanır diye baktığımızda kriterlerin oluşturulmasındaki en etkili faktörlerin aracın yaşı ve motor silindir hacmi olduğpunu söylemek mümkündür. Bu temel kriterlere ek olarak otobüslerde oturma kapasitesi, kamyonlarda ise maksimun yük ağırlığı gibi ek faktörler de devreye girebilir. Yıllık MTV hesaplama yapabilmek için internette yararlanabileceğiniz ücretsiz uygulama ve kanal olduğunu da söyleyebiliriz.
MTV hesaplamasında baz alınan bir diğer kriter de, motor silindir hacminin ve aracın yaşının yanı sıra, aracın ilk tescil tarihidir. Dolayısıyla aracınız için ödenmesi zaruri olan MTV tutarı, aracınızın bu özellikleri başta olmak üzere çeşitli teknik özellik ve donanımlarına göre diğer araçlara kıyasla mutlaka farklılık gösterecektir.
MTV Nasıl ve Nereden Ödenir?
MTV sorgulama ve ödeme yapmak için en uygun zaman, her takvim yılının Ocak ve Temmuz aylarıdır, zira bu verginin yılda iki kere olmak üzere bu periyotlarda ödenmesi beklenir. Bununla birlikte MTV vergi hesaplaması her yıl yeniden yapıldığı ve düzenlendiği için sürücülerin de ödemekle yükümlü olacakları tutar yıldan yıla değişkenlik gösterecektir. Plakadan MTV sorgulama yaparak e-Devlet üzerinden, anlaşmalı bankaların fiziksel şubelerinden, mobil bankacılık hizmetlerinden ve kayıtlı olduğpunuz vergi dairesinden MTV ödemenizi gerçekleştirebilirsiniz.
2023 Yılı İçin MTV Fiyatları Nedir?
Bir önceki yıla oranla yüzde 61,5 zamlanan MTV oranları, araçtan araca göre değişkenlik gösterdiği için net bir fiyat söylemek mümkün değildir. Bununla birlikte taban MTV fiyatları 2023 yılı için 219,00 TL, tavan MTV fiyatları ise 2023 yılı için 101153,00 TL olarak belirlenmiştir.
Her bakımdan dört dörtlük ve sizi dilediğiniz yere en hızlı biçimde ulaştırmaya hazır Araç Filomuz ile siz de ihtiyaçlarınıza yönelik bir araç kiralama gerçeklelştirebilir, SIXT Rent A Car farkını hemen keşfedebilirsiniz.