Araç bakımını düşünün ve muhtemelen akla ilk gelen şey motor yağı değişimidir. Düşük motor yağı seviyelerinden ve aşırı kullanılmış motor yağından kaçınılması gerektiğini hepimiz biliyoruz. Peki motor yağı nedir, ne işe yarar ve neden önemlidir? Şimdi hep birlikte inceleme zamanı.
Motor Yağı Nedir, Ne İşe Yarar?
Motor yağı, bir motorun zaman içerisinde düzgün çalışması için birçok kritik rol oynar. İşte bunlardan en önemlileri:
- Yağlama: Motor yağının temel görevi, sürekli sürtünme halinde olan motor parçalarını yağlamaktır. Böylece motor parçalarının aşınmasını ve yıpranmasını artırma eğiliminde olan sürtünmeyi azaltır.
- Soğutma: Enerji yanma yoluyla kaybedilir ve mekanik parçalar arasındaki sürtünme motor sıcaklığının yükselmesine neden olur. Motor yağı tarafından sağlanan parça yağlaması, ısının yağlama devresinden salınmasına yardımcı olur. Motorun yalnızca belirli parçalarını soğutan soğutma sıvısını tamamlar.
- Temizlik: Daha az bilinmesine rağmen motor yağı temizleme özelliğine de sahiptir. Motorda mikroskobik birikintiler oluşur ve süspansiyon halinde kalır. Toz veya yanma artıklarından oluşabilirler. Motor yağı olmadan kalıntı motoru tıkar ve performansını düşürür. Motor yağı akışı, bu safsızlıkları sürekli olarak, tutuldukları yer olan yağ filtresine taşır.
- Korozyona karşı koruma: Yakıtın yanması, motordaki metal parçalara zarar verebilecek aşındırıcı asit üretir. En iyi motor yağı markalarına eklenen katıklar ile korozyon yavaşlar. Bununla birlikte, zamanla ve oksijenle temas ettiğinde motor yağı oksitlenebilir ve artık korozyon önleyici rolünü oynayamaz. Bu nedenle motor yağı düzenli olarak değiştirilmelidir.
- Sızdırmazlık: Motor yağı ayrıca motor sızdırmazlığını ve daha spesifik olarak pistonların ve silindirlerin sızdırmazlığını artırır. Çeşitli parçalar arasına, ortaya çıkabilecek boşlukları kapatan koruyucu bir tabaka yerleştirilir.
Motor yağının tam anlamıyla tüm amaçlarına hizmet etmesi için, yağın doğru zamanda değiştirilmesi amacıyla yağ seviyesinin düzenli olarak kontrol edilmesi gerekir. Aşırı kullanılmış yağ, motorun ve parçalarının genel durumu için zararlı olan rolünü artık oynamaz.
Motor Yağı Neden Önemlidir?
Araç sahipleri için motor yağı seçimi, öncelikle maliyetli onarımların önüne geçer. Bir yağlayıcı olmadan, motor hızla ciddi şekilde hasar görür. Kesin olarak, kaliteli bir motor yağının sunduğu şey budur. Motor yağı çeşitlerinin önemini ve sunduğu avantajları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Daha uzun motor ömrü sağlar: Motor yağı, parçalar arasındaki sürtünmeyi azaltarak ve tüm motoru temizleyerek motorun tıkanmasını ve hasar görmesini engeller. Mekanik parçalar daha uzun süre dayanır ve daha az aşınır. Bu nedenle motor daha iyi performans gösterir ve kullanım ömrü uzar.
- Motorun düzgün çalışmasını sağlar: Yağlanmış bir motor daha iyi çalışır. Ciddi mekanik hasarı önlemek için iyi yağlama aslında çok önemlidir. Motor performansının yanı sıra bakım maliyeti de etkilenir.
- Yakıt tüketimini ve CO2 emisyonlarını azaltır: Bir motor yağı aşırı kullanılırsa veya seviyesi çok düşükse ortaya çıkan sürtünme motorun enerji verimliliğini değiştirir ve bu da yakıt tüketimini artırır. Yüksek performanslı bir yağ aynı zamanda atmosferdeki kirletici deşarjları da azaltır.
Motor Yağını Olumsuz Yönde Etkileyen Faktörler Nelerdir?
- Toz ve kir: Hava emiş sisteminden aracınızın motoruna toz ve kir girebilir. Motor ısıtıldığında ve soğutulduğunda da az miktarda su oluşabilir. Suyun diğer kirletici maddelerle reaksiyonu, yağ ile reaksiyona giren bir asit oluşturabilir.
- Oksitleme ve kalınlaşma: Aracınızı ne kadar çok sürerseniz, motor yağı o kadar kirlenir. Sonunda, yağ artık optimum kapasitesini gösteremeyene kadar oksitlenmeye ve kalınlaşmaya başlar. Bu noktada, motora zarar vermeden önce yağ değiştirilmelidir.
- Kirlenme seviyesi: Motor yağınızdaki kirlilik seviyesini belirlemek çok zor olabilir. Bu nedenle otomobil üreticileri, otomobilin yapıldığı yıla, markasına ve modeline bağlı olarak yağ değişim aralıkları önermektedir. Buna ek olarak çoğu otomobil üreticisi, yağ seviyesinin her hafta kontrol edilmesi gerektiği konusunda hemfikirdir.
- Yağ seviyesi düşüşü: 1600 km'den daha kısa sürede aracınızın yağ seviyesinin en yüksekten en düşüğe doğru yöneldiğini görürseniz, mümkün olan en kısa sürede bir tamirciden motoru kontrol etmesini istemeniz gerektiğini unutmamak önemlidir.
Motor Yağı Nasıl Seçilir?
Farklı motor türlerinin özel ihtiyaçlarını karşılamak için çeşitli motor yağı türleri geliştirilmiştir. Geleneksel, yarı sentetik veya tam sentetik yağlar olarak sınıflandırılırlar. Motorunuzun hangisini kullandığından emin değilseniz, kullanıcı kılavuzu önerilerini kontrol etmek en iyisidir. Aracınız geleneksel yağlarla çalışıyorsa, motor yağınızı daha sık değiştirmeniz gerekecektir. Bunun nedeni, bu tür yağın ısıya ve oksidasyona karşı daha düşük bir dirence sahip olmasıdır. Bu direnç, yağ değişimleri arasında iki kat daha uzun süre dayanan tam sentetik yağlarda daha yüksektir. Daha iyi sürtünme önleme özellikleri, motor tepkisi ve yakıt ekonomisi de motorunuzun ömrünü uzatmaya yardımcı olur. Yarı sentetik yağlar, tek başına geleneksel yağdan daha yüksek performans seviyeleri sağlayan geleneksel ve sentetik yağların bir karışımıdır. Hemen hemen her şey gibi motor yağınızın da bir ömrü vardır. Zamanla, yağ bozulmaya ve etkinliğini kaybetmeye başlar. Düzenli motor yağı raf ömrü kontrolleri olmadan, yağınızın yeterli koruma sağlamayı bırakmadan önce değiştirilmesi olasılığı daha düşüktür.
Başta motor yağı kontrolleri ve değişimleri olmak üzere tüm zaruri denetimleri yapılmış, eksiksiz ve kusursuz araçlar arasından ihtiyaçlarınıza ve bütçenize göre bir araç kiralama gerçekleştirmek için hemen Araç Filomuzu inceleyin!