İster kiralık araç olsun ister özel aracınız, trafikte seyrederken pek çok farklı olumsuzlukla karşılaşmanız mümkün. Bunlar arasında yer alan klima su akıtma sorunu, bu yazının ana konusunu oluşturuyor. Okumaya devam ederek klima suyu neden akar, nereden akar ve nasıl çözülür, sorularının yanıtını öğrenebilirsiniz.

İçindekiler

Klimanın Suyu Neden Akar?

Araçlarda klimanın suyu neden akar, sorusunun cevabı çok çeşitli olabilmekte. Bu çok endişe edilecek bir sorun olmamakla birlikte sıkça karşılaşılan bir durumdur. Klima sistemi, havadaki nemin yoğunlaşmasını sağlayarak soğutma işlemi sırasında su buharını yoğunlaştırır ve su damlacıklarını oluşturur. Bu su damlacıkları genellikle bir tüp veya kanal aracılığıyla dışarıya yönlendirilir ve aracın altına akar. Bu durum, özellikle sıcak ve nemli havalarda yoğunlaşan su miktarının artmasıyla daha belirgin hale gelebilir. Normalde bu durumun neden olduğu su akışı temiz su olup çoğunlukla aracın altındaki zeminde iz bırakmadan veya korozyona neden olmadan boşaltılır. Ancak aracın klima suyu akıtması normalden fazla veya sürekli bir şekilde gerçekleşiyorsa bu durumun aracın klima sisteminde bir sorun olabileceğini göstermesi muhtemeldir. Bu durumda klima sisteminin bir uzmana kontrol ettirilmesi ve gerekli onarımların yapılması gerekebilir. Aşağıda araba klima suyu neden akar, sorunsalının olası nedenleri sıralanmıştır.

  • Klima Suyu Tankı Sızıntısı: Klima sistemindeki su tankı veya kondensatöründe, suyun araç içine sızmasına ve zeminde iz bırakmasına neden olan bir sızıntı olabilir.
  • Tıkanmış veya Bloke Olmuş Boşaltma Tüpü: Klima suyunun aracın altına akmasını sağlayan boşaltma tüpü tıkanabilir veya bloke olabilir. Bu durumsa suyun drenajının engellenmesine ve aracın içine geri akmasına neden olmuş olabilir.
  • Klima Suyu Hortumlarının Hasarı: Klima sistemindeki su hortumları, hasar görmüş veya çatlak olmuş olabilir. Bu durumda suyun hortumların dışına sızması ve aracın içine girmesi kuvvetle muhtemeldir.
  • Klima Sistemindeki Gözeneklerin Tıkanması: Klima sistemindeki filtreler veya evaporatör; toz, kir veya mantar gibi maddelerle tıkanabilir. Bu durum da suyun doğru şekilde drenaj yapmasını sıklıkla engeller.
  • Klima Suyunun Yetersiz Boşaltılması: Klima sistemi normal şekilde çalışsa bile suyun tamamen boşaltılamaması veya tıkanıklık nedeniyle dışarı atılamaması durumunda aşırı su birikimi ve akması meydana gelebilir.

Araçta Klima Suyu Nereden Akar?

Peki, araçta klima suyu nereden akar? Araçtaki klima suyu genellikle aracın alt kısmından akar. Klima sistemi çalıştığında hava içindeki nem klima evaporatörü üzerinde yoğunlaşır. Bu yoğuşan su daha sonra aracın alt kısmına konumlandırılmış olan drenaj hortumları veya kanallar aracılığıyla dışarıya atılır. Bu nedenle aracın altında genellikle klima suyunun dışarıya atıldığı bir bölge bulunur. Su, aracın alt kısmından genellikle zeminde iz bırakmadan veya korozyona neden olmadan akar.

Ancak bazı durumlar vardır ki aracın klima suyu dışarı değil, içeri akar. İşte, bu durum, araçlarda normal olmayan bir döngüye işaret edebilir. Eğer siz de araç klima suyu neden içeri akar, sorusunu soruyorsanız çözmeniz gereken bir problemle karşı karşıyasınız demektir. Aşağıda sizin için birkaç ipucu sıraladık. Okumaya devam ederek klima suyu neden içeri akar, probleminin çözümünü öğrenebilirsiniz.

  • Drenaj Tüpü veya Kanallarının Temizlenmesi: İlk olarak klima sisteminin drenaj tüpü veya kanallarının tıkanmış olup olmadığını kontrol etmek gerekir. Tıkanıklık varsa bu kanalların temizlenmesi veya açılması gerekebilir.
  • Evaporatörün Kontrol Edilmesi: Klima evaporatörü, suyun buharlaşmasını sağlayan önemli bir parçadır. Evaporatörde hasar veya sızıntı varsa bu parçanın onarılması veya değiştirilmesi gerekebilir.
  • Klima Sisteminin Genel Kontrolü: Klima sisteminin diğer parçaları da kontrol edilmelidir. Hortumlar, valfler ve bağlantı noktaları gibi parçalarda hasar veya sızıntı varsa bu parçaların onarılması veya değiştirilmesi gerekecektir.
  • Profesyonel Yardım Alınması: Klima sistemleri oldukça karmaşık olabilir ve sorunun tam olarak belirlenmesi ve çözülmesi için profesyonel bir tamircinin yardımı gerekebilir. Bir araç servisine veya klima sistemleri üzerine uzmanlaşmış bir tamirciye danışmak, sorunun etkili bir şekilde çözülmesine yardımcı olabilir.

Tüm bu bilgilerin yanı sıra arabanızdaki yağ değişim zamanları hakkında da detaylı fikir sahibi olmak isterseniz Araç Yağ Değişim İpuçları başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Popüler Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

İçindekiler