Kaza yapan tüm araç sahipleri gibi sizin de bazı prosedürleri yerine getirmeniz gerekiyor. Eğer ne yapmanız gerektiği hakkında en ufak bir fikriniz yoksa endişe etmeyin! Zira bu yazı, kaza sonrası yapılması gerekenler ile ilgili rehber niteliği taşıyor. Okumaya devam ederek maddi hasarlı ve ölümlü trafik kazalarından sonra ne yapmak gerektiği hakkında detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.
İçindekiler
Kaza Sonrasında Atılması Gereken Adımlar
Maddi Hasarlı Trafik Kazası Sonrası İşlemleri
Ölümlü Trafik Kazası Sonrası İşlemleri
Trafik Kazası Yaptım. Sigortam Ne Zaman Ödeme Yapar?
Kazadan Bir Gün Sonra Tutanak Tutulur mu?
Kiralık Araçla Kaza Yapıldığında Ne Olur?
Kaza Sonrasında Atılması Gereken Adımlar
- Kazada yapılması gerekenler listesinin ilk sırasında tabi ki güvelik geliyor. Öncelikle kendiniz ve çevrenizdeki diğer kişilerin güvenliğini sağlayın. Kazanın meydana geldiği alandan güvenli bir yere taşının ve aracınızı trafik akışını engellemeyecek bir konuma park edin. Eğer yaralı varsa acil durum hizmetlerine haber verin ve gereken yardımı sağlayın.
- Kazada yaralananlar varsa hemen sağlık ekiplerine haber verin. Yaralıların durumunu değerlendirin ve gerekiyorsa temel ilk yardım uygulamalarını yapın. Ancak tıbbi müdahale gerektiren ciddi yaralanmalar söz konusuysa yaralılara mümkün olduğunca dokunmadan bekleyin ve sağlık ekiplerinin gelmesini bekleyin.
- Kaza sonucunda maddi hasarın olduğu durumlarda bile olayı polise bildirmek önemli olabilir. Polise haber verin ve kaza yerine gelmelerini sağlayın. Kazayla ilgili polis tutanağı almak, ileride sigorta süreçlerinde veya yasal sorunlarda faydalı olacaktır.
- Kaza sonrasında araçları yerlerinden kaldırmayın. Özellikle ciddi bir trafik kazası meydana geldiyse polis gelmeden önce araçların yerini değiştirmeyin. Polis, olay yeri incelemesi yapacağı için araçların pozisyonları, delillerin korunmasını sağlayacaktır.
- Diğer sürücüyle veya kazaya karışan diğer kişilerle iletişim kurun ve bilgi alışverişi yapın. İsimlerini, adreslerini, telefon numaralarını, sigorta bilgilerini ve araç plakalarını alın. Ayrıca olayın meydana geldiği yerin fotoğraflarını çekmek, kaza anını belgelemek için faydalı olabilir.
- Kazaya tanık olan diğer kişiler varsa onların iletişim bilgilerini de almanız gerekebilir. İleride sigorta şirketi veya hukuki süreçlerde ifade verebilecekleri için şahitler önemli.
- Kaza sonrasında araç hasarınızı sigorta şirketinize bildirin. Kaza raporunu ve diğer belgeleri sunun ve gerekli prosedürleri takip edin.
Maddi Hasarlı Trafik Kazası Sonrası İşlemleri
- Maddi hasarlı kaza sonrası yapılması gerekenlerin ilk sırasında ise kaza tespit tutanağı tutulması var. Zira bu tutanakla sigorta şirketine en fazla beş gün içinde durum bildirimi yapılmalı.
- Eğer taraflar kendi aralarında anlaştılarsa durumu kolluk kuvvetlerine bildirmeye gerek yok. Ancak karşılıklı anlaşma sağlanamadığı durumlarda kolluk kuvvetlerine haber vererek duruma müdahale etmeleri istenir.
- Son aşamada sigorta şirketince belirlenen kusur oranları dahilinde, araç sigortası yaptıran araç sahibine ödeme yapılır.
- Ödeme, hasarın tamamı ya ad bir kısmı şeklinde gerçekleşir.
- Eğer kazada karşı taraf kusurluysa hasarı, kusurlu tarafın sigortasının karşılaması beklenir.
- Eğer aracınızın trafik sigortası yoksa ya da hasar, trafik sigortası kapsamına girmiyorsa hasarı cebinizden ödemek durumunda kalıyorsunuz demektir.
Ölümlü Trafik Kazası Sonrası İşlemleri
Maddi kazaların ardından sırada ölümlü bir kaza sonrası yapılması gerekenler var. Bu gibi kazalarda, diğer kaza çeşitlerinde atılan adımlara ek olarak birkaç farklı hususa da dikkat etmek gerekiyor. Aşağıda neler yapılması gerektiğine dair bilgileri bulabilirsiniz.
- Ölümlü trafik kazalarında derhal polisi arayın ve olayı bildirin. Polis, olay yerine gelerek gerekli incelemeleri yapacak ve olayı raporlayacaktır. Bu rapor, ileride yasal ve sigorta süreçlerinde önemli olabilir.
- Eğer kazada hayatını kaybeden bir kişi varsa, bu durumu aile veya yakınlarına derhal bildirin. İnsanların acılarına saygı göstermek önemlidir. Gerekirse polis veya sağlık ekipleriyle birlikte iletişim kurarak bu bilgilendirmeyi yapabilirsiniz.
- Kazaya tanık olan diğer kişilerin iletişim bilgilerini alın. Bu şahitler, ileride yasal ve sigorta süreçlerinde ifade vermek için önemli olabilir. İsimlerini, telefon numaralarını ve adreslerini kaydedin.
- Kazayı sigorta şirketinize bildirin ve ölüm olayını raporlayın. Sigorta şirketi, sizinle iletişime geçerek ilgili prosedürleri ve gerekli belgeleri talep edecektir. Ölüm nedeniyle tazminat süreci başlayabilir ve aile veya mirasçıları, bu süreç hakkında bilgilendirilecektir.
- Ölümlü trafik kazalarında hukuki süreçler ve sorumluluklar söz konusu olabilir. Eğer gerekiyorsa bir avukattan hukuki destek almak önemlidir. Avukat, sizin haklarınızı koruyacak, sigorta şirketiyle müzakerelerde size yardımcı olacak ve hukuki süreçlerde rehberlik edecektir.
Trafik Kazası Yaptım. Sigortam Ne Zaman Ödeme Yapar?
Eğer siz de "Trafik kazası sigorta parası ne zaman yatar? diye soranlardansanız cevabı burada bulmanız mümkün. Öncelikle trafik kazası yaptığınızda düzenlediğiniz kaza tespit tutanağına ve aracın durumuna bakılarak bir hasar tespiti yapılır. Bu hasar tespitinin ardından sigorta şirketi, aracın onarımı için gerekli işlemlerin neler olacağını belirler. Tüm bunların sonrasında sigorta şirketi, araç sahibine hasar ödemesi yapar. Bu ödemenin zamanı bazı durumlarda hemenken bazı durumlarda birkaç haftayı bulabilir.
Kazadan Bir Gün Sonra Tutanak Tutulur mu?
Peki, kazadan 1 gün sonra tutanak tutulur mu? Cevap hemen aşağıda.
Genellikle kazanın hemen ardından kaza tespit tutanağının düzenlenmesi önerilir. Bu, olayın taze olduğu ve olayın ayrıntılarının unutulmadığı bir zamanda kanıtların toplanmasını sağlar. Trafik kazalarında tutanak, olay yerinde bulunan yetkililer tarafından hazırlanır. Tutanakta kazanın tarih, saat, yer, kazaya karışan araçların bilgileri, görgü tanıklarının ifadeleri, hasarın boyutu ve diğer önemli detaylar yer alır.
Kiralık Araçla Kaza Yapıldığında Ne Olur?
Eğer bir araç kiraladıysanız ve kiralık araçla kazada ne olur, diye merak ediyorsanız merakınızı burada giderebiliriz.
- Kiralık araçla bir kazaya karıştığınızda yapmanız gereken ilk şey aracı kiraladığınız firmaya ulaşıp bilgi vermek. Şirket size gerekli talimatları verecektir. Kiralık araç şirketi genellikle size yol gösterecek, sigorta şirketi ile iletişime geçmenizi veya aracın çekilmesi ve değiştirilmesi gibi önlemleri almanızı isteyecektir.
- Kiralık araç şirketi tarafından verilen belgelerde, sigorta bilgileri, aracın plakası ve kiralama sözleşmesi gibi bilgiler bulunur. Bu bilgileri yetkililerle paylaşın.
- Kiralık araç şirketi size sigorta şirketiyle iletişime geçmenizi önerebilir. Sigorta şirketiyle kaza bildiriminde bulunun ve gerekli belgeleri sağlayın. Sigorta şirketi size kaza sonrası işlemler konusunda yol gösterecektir.
Kiraladığınız araba ile trafik kazası sonrası yapılması gerekenler ile ilgili tüm bu adımları izlemek, kiralık araçla kaza durumunda uygun şekilde hareket etmenizi sağlayacaktır. Ancak, her kiralama şirketinin ve sigorta şirketinin kendi prosedürleri ve talepleri olabileceğini de aklınızda bulundurmanızda yarar var. Kısacası kaza sonrasında kiralık araç şirketi ve sigorta şirketiyle iletişim halinde kalmak son derece önemli.