İkinci El Araba Satın Alırken Nelere Dikkat Etmeli?
Yeni bir araca ihtiyacınız olduğunda ya da aracınızı değiştirmek istediğinizde ikinci el araba satın almak en akıllıca yatırımlardan biri olabilir. Darlaşan ekonomiyle birlikte yeni araba alımları düşüş eğilimi gösterirken, ikinci el araba alım satım piyasası da bir hayli hareketli. İkinci el bir araba ile paranızın karşılığını en iyi şekilde alabilirsiniz. Bu, daha ekonomik yaşama fırsatı sağlarken 2. el araba, tanımı gereği, düzenli aşınma ve yıpranma sorunlarıyla birlikte gelebilir. Bu nedenle, ikinci el bir araba pazarındayken bazı maliyetli hataları yapmaktan kaçınmak önemlidir. Peki ikici el araba alırken nelere dikkat etmeli? İkinci el araba alımında özellikle üzerinde durmanız gereken noktalar, kontroller ve denetimler neler? Gelin, ikinci el araba alırken dikkat edilecek hususlar üzerinde tek tek durarak araç alımınızı adım adım nasıl en sağlıklı biçimde tamamlayabileceğinizi birlikte öğrenelim.
1. Önce mali durumunuzu kontrol edin ve bütçenizi belirleyin.
İster sıfır ister ikinci el olsun, herhangi bir araba büyük bir yatırımdır, bu nedenle yapmanız gereken ilk şey bütçenizi doğru bir şekilde belirlemek ve ona bağlı kalmak olacaktır. Gerekirse, kişisel kredi, araç finansmanı veya doğrudan nakit olsun, arabanızı finanse etmenin en iyi yolunu öğrenin. Depozito olarak ne kadar koyabileceğinizi hesaplayın ve ardından karşılayabileceğiniz aylık ödemeleri netleştirmeye çalışın. Bunu yapın ve satış görevlisi "her ay ne kadar harcamanız gerekiyor?" diye sorduğunda şaşırmış görünmenin önüne geçin.
2. İkinci el araba piyasası fiyatlarını takip edin.
İkinci el araba pazarındaysanız, internetteki çeşitli sitelere bakmak, etrafta ne olduğunu ve neye gücünüzün yetebileceğini görmek için harika bir yoldur. Piyasa ortalamalarının üzerinde ödeme yapıp yapmadığınız konusunda iyi bir gösterge elde edeceksiniz. Bu kadar çok seçenekle, sizin için pek doğru olmadığını düşünüyorsanız, bir araba satın almak için acele etmenize gerek yok. Ana akım modellere bakıyorsanız, fiyat uygun değilse her zaman bol miktarda alternatif bulabilirsiniz.
3. Tüm evrakları iyice kontrol edin.
Bir galeriden ya da bayiden ziyade özel bir şahıstan satın alıyorsanız, öncelikle kişinin aracı ilanda belirttiği adresten sattığından emin olarak başlayın. Ardından araç üzerindeki defter kayıtlarını, ruhsatı ve şasi numaralarını kontrol edin. Bundan sonra, servis kaydındaki herhangi bir tutarsızlığı aramaya başlayabilir, yenilenmesi gereken bir yedek parça olup olmadığını belirleyebilir (Bu detaylar bazı arabalarda pahalı işlere mal olabilir), aracın hasar kayıtlarını tek tek inceleyebilir ve mülkiyeti ya da herhangi bir finans sözleşmesinin sona erdiğini kanıtlayan satış makbuzlarını rica edebilirsiniz. Bu ve bunun gibi daha pek çok bilgiyi kolaylıkla ve düşük bir bütçeyle kontrol edebileceğiniz hasar kaydı ve tramer kaydı gibi sorgulamaları cep telefonunuzdan saniyeler içerisinde gerçekleştirebilirsiniz; özellikle bu detaylar ikinci el araba alırken dikkat edilmesi gerekenlerin başında gelir.
4. Arabayı gün ışığında ve güzel havalarda dikkatlice inceleyin.
Boya üzerine yağan yağmur, tıpkı sokak lambaları veya meşale ışıkları gibi birçok günahı gizleyebilir, bu nedenle arabalara güzel havalarda bakmaya çalışın ve kesinlikle gün ışığında kontrol edin. Her panele ve içindeki tüm döşeme yüzeylerine bakmak için zaman ayırın. Daha eski arabalarda garip bir sürtünme olması kaçınılmazdır, bu nedenle daha önemli olan, tüm anahtarlama donanımının ve aksesuarların çalıştığından emin olmaktır. Elektrikli camların hepsi aynı hızda mı açılıyor ve klima soğuk mu üflüyor? Bu gibi soruları önceden belirleyerek ikinci el araba alırken yapılan teknik kontrol esnasında hiçbirini atlamamaya çalışın.
5. Kapsamlı bir test sürüşü yapın.
İkinci el araba satışları sırasında elbette en önemli noktalardan bir diğeri de aracı bir test sürüşüne çıkartmaktır. Aracın doğru şekilde sürüldüğünden, yol tutuşunun ve beklediğiniz gibi performans gösterdiğinden emin olmak çok önemlidir. Araba kolay çalışıyor mu? Motordan veya frenlerden olağan dışı sesler geliyor mu? Direksiyon bir tarafa çekiyor mu? Egzozdan belli belirsiz duman geliyor mu?
6. Araçta her şey olması gereken yerinde mi?
Stepne ve/veya tamir kitinin, orijinal kriko ve aletlerin ve kilitli alaşım bijon somunlarının yerinde olup olmadığını görmek için bagaj tabanının altını kontrol edin. Ayrıca araç el kitabı için torpido gözünü kontrol edin ve sahibine yedek anahtar olup olmadığını sorun. Bazı arabaların uydu navigasyon disklerine veya SD kartlarına da ihtiyacı olacaktır. Bunlardan herhangi biri eksikse, bu ciddi bir kedere neden olabilir ve bunların değiştirilmesi pahalıdır.
7. Pazarlık yaparak anlaşmayı sonuçlandırın.
Bir fiyat üzerinde anlaştığınızda ve bir ikinci el araba satın alacağınız zaman, her iki tarafın da imzalayabileceği ve bir kopyasını saklayabileceği bir makbuz ile tüm şartların yazılı olarak kabul edildiğinden emin olun. Sözleşme, araç ayrıntılarını, fiyatını ve satış şartlarını ve hem satıcının hem de alıcının adını ve adresini göstermelidir.
8. Araba için ödeme yapın.
Saygın bir satıcı aracılığıyla satın alıyorsanız, burada herhangi bir endişe olmamalıdır, ancak özel bir satışta bir araba için ödeme yapma konusundaki bariz tavsiyeyi tekrar etmeye değer. Bir araba için ödemek için büyük meblağlar alırken dikkatli olun. Satıcının ev adresi olmayan bir buluşma yerine asla nakit götürmeyin. Mümkünse, mobil bankacılık üzerinden bir para transferi gerçekleştirin.
İkinci el araç satın almak yerine araç kiralamayı tercih ediyorsanız, son model ve tertemiz durumdaki araçlarımızı kiralama noktalarımız üzerinden görüntüleyebilir ve hemen kiralayabilirsiniz.