Ülkemizde bazı köprü ve otoyollarda hızlı ve kesintisiz geçişi sağlamak için HGS (Hızlı Geçiş sistemi ve OGS (Otomatik Geçiş Sistemi) kullanılmaktadır. Bu sistemler sayesinde araç sahipleri gişelerden duraksamadan hızlı bir şekilde geçmeyi sağlar ve geçiş ücretleri otomatik olarak tahsil edilir. Fakat bazen bakiye yetersizliği, teknik arızalar ya da sistemden kaynaklı nedenlerden dolayı geçiş ihlalleri yaşanabilmektedir. Bu gibi durumlar sürücüler için ekstra bir maliyet oluşturarak cezai işlemlere tabii tutulur. Peki ihlalli geçiş nasıl ödenir? Bu yazıda geçiş ihlali yaptığınız durumlarda ödemeyi nasıl gerçekleştireceğinize ve geçiş ihlali hakkında merak edilen detaylara değiniyoruz.
İhlalli Geçiş Nedir?
İhlal geçiş ücretlerinin nasıl ödeneceğine geçmeden önce ihlalli geçiş nedir, sorusuna değinelim. İhlalli geçiş, HGS veya OGS etiketinde yeterli bakiye bulunmadığı, sistemin plakanızı algılamadığı ya da kaçak geçiş durumlarında ödemenin gerçekleşmemesi nedeniyle ortaya çıkan durumu ifade eder. Bu gibi geçişlerde belirli süre zarfında ödeme yapılmazsa geçiş ücretinin yanında ceza da eklenir. Yani geçiş ücretinin üzerine ceza eklenerek güncel olan tutarın ödenmesi gerekir.
Geçiş İhlali Nasıl Ödenir?
Eğer HGS ya da OGS geçiş noktasından herhangi birinde ihlalli bir geçiş yaptıysanız cezayı ödemek için tercih edebileceğiniz birden fazla yöntem bulunmaktadır. İhlalli geçiş borç ödeme işlemi için tercih edebileceğin ödeme yöntemleri şu şekilde sıralanabilir:
1. PTT Şubeleri
HGS hesabınız PTT üzerinden tanımlı ise, ihlalli geçiş ücreti ödemeyi PTT üzerinden ödeyebilirsiniz. İsterseniz fiziksel olarak PTT şubesine giderek nakit veya kredi kartıyla ödeyebilir ya da online olarak PTT resmi sitesi üzerinden borç ödemelerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
2. Banka ve İnternet Bankacılığı
HGS veya OGS geçiş ücretleri çeşitli bankalar üzerinden kolaylıkla ödenmektedir. Dolayısıyla ihlalli geçiş borç ödemeleri de bankanızın mobil ya da internet bankacılığı üzerinden ödeme gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için ödemeler sekmesine tıklamanız ve menü yönlendirmelerini izlemeniz yeterlidir. Böylece birkaç adımda borç ödemelerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
3. E-Devlet Üzerinden Ödeme
Otoyollarda ve hızlı geçiş sistemlerindeki ihlalli geçiş borç ödemelerinizi kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz. E-Devletinize girerek sorgulama işlemi yaptıktan sonra doğrudan ödeme sayfasına gidebilir, kolaylıkla borcunuzu ödeyebilirsiniz.
4. HGS Dolumu Yaparak Ödeme
İhlalli geçiş işlemi yeterli HGS bakiyenizin olmamasından kaynaklı ise geçiş tarihinden itibaren belirli bir süre içerisinde yeterli bakiye yüklemesi yaparak, ceza ödemesi yapmak zorunda kalmadan geçiş ücretini ödeyerek işlemi tamamlayabilirsiniz.
5. Karayolları Genel Müdürlüğü
Dilerseniz ihlalli geçiş ücretlerini Karayolları Genel Müdürlüğü'nün (KGM) online ödeme sistemi üzerinden kartla ödeme yapabilirsiniz.
İhlalli Geçişte Cezadan Kurtulmak İçin Ne Yapılmalıdır?
Otoyol, tünel veya HGS gibi alanlarda yapılan ihlalli geçişler belirtilen zaman içerisinde ödeme yapılmazsa sürücülere cezalı ödeme tebrikatı gelmektedir. Peki ihlal geçişlerinde cezadan kurtulmak için ne yapılmalıdır?
- Öncelikle ihlalli bir geçiş yaptıysanız geçiş yaptığınız tarihten itibaren 15 gün içinde geçiş ödemenizi yapmanız gerekir. Bu şekilde sadece geçiş ücretini ödeyerek cezai işlemden kurtulursunuz.
- Eğer yapılan ihlalli geçişin yanlış olduğunu düşünüyor ve haksız bir ceza ile karşılaştıysanız bu durumda Karayolları Genel Müdürlüğü müşteri hizmetleri veya trafik şube müdürlüklerine itirazda bulunmalısınız. Böylece yanlış anlaşılarak cza ödemek mecburuiyetinde kalmazsınız.
Dilerseniz HGS Bakiye Sorgulama yazımıza da göz atabilirsiniz. Böylece geçişlerde yeterli bakiyeniz olup olmadığını kolaylıkla kontrol edebilirsiniz.