Aracın güvenli ve sorunsuz bir şekilde çalışması sürücüler için önemli unsurlar arasında yer alıyor. Bu nedenle düzenli araç bakımının ve kontrollerinin yapılması önemli. Fren sistemi de bakım süreçleri içerisindeki dikkat edilmesi gereken arasında bulunuyor. Sizin ve sevdiklerinizin güvenliği için büyük bir öneme sahip olan frenlerde en çok dikkat edilmesi gereken nokta fren diskleri oluyor. Fren disklerinin durumu doğrudan fren performansını etkiliyor ve zamanla aşınmalar olabiliyor. Bu da sürüş esnasında sorun oluşturabilecek unsurlar arasında yer alıyor. Dolayısıyla fren disklerini düzenli bir şekilde kontrol etmek gerekiyor. Peki güvenli bir sürüş için fren diski bittiği nasıl anlaşılır? Sizin için fren disklerinin nasıl bittiği ve daha fazlasını araştırdık ve yazımızda yer verdik. İşte detaylar!

İçindekiler

Fren Diski Nedir?

Fren diski, araç tekerleğine bağlı olarak dönen metal disklerden oluşur. Bu diskler fren balataları tarafından sıkıştırılarak aracın yavaşlamasına ve durmasına yardımcı oluyor. Araç pedalına bastığınız andan lastikler ile iletişime geçen fren sistemi aracın kayma yapmadan etkili bir şekilde durmasını sağlıyor. Rotor adıyla da bilinen fren diski, balataların sıkıştırılması sonucu meydana gelen ısının dağıtılmasını sağlıyor. Fren diskinin yüzeyi düz bir plaka şeklinde olup tekerlek göbeğini tutan yerin hemen üzerinde bulunuyor.

Fren Diskinin Bittiğini Gösteren Unsurlar

Güvenli bir sürüş için fren sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışıyor olması oldukça önemli. Özellikle de fren disklerinin sağlamlığı başlıca dikkat edilmesi gerekenler arasında. Fren diskinin ömrü araç kullanım alışkanlığına, ani hız değişimi ve frenleme yapıp yapmama gibi çeşitli nedene bağlı olarak değişiklik gösteriyor. Frenlerin yanlış veya kötü kullanımı fren disklerinin hızlı bir şekilde bitmesine neden olabiliyor. Fren diskinin bittiği nasıl anlaşılır, sorusu da burada akıllara en çok gelen sorular arasında bulunuyor. Fren diskinin bittiğini gösteren işaretler ise şu şekilde gösterilebilir:

Fren Sesleri

Fren diskinin bittiğini gösteren başlıca belirtilerden biri frenden anormal seslerin gelmesidir. Gıcırdama veya sürtünme sesi gibi seslerin gelmesi fren diskinde bir sorun olduğunu göstermektedir. fren disk aşınması veya çizilmesi sonucunda gıcırdama, sürtünme yada uğultu gibi sesler duyabilirsiniz.

Fren Pedalının Sertleşmesi veya Gevşemesi

Fren diskinde sorun olduğunu gösteren bir diğer detay ise frenlerin pedallarının sertleşmesidir. Normal bir fren pedalı, basıldığında direnç hissettirerek aracın yavaşlamasını ve durmasını sağlar. Fakat zaman içinde aşınan balatalar, pedalı daha sert bir hale getirir ve fren direncinin hissedilmesini hafifletir. Bu da istenilen şekilde fren yapılamamasına neden olarak olumsuz sonuçlar doğurabilir. Dolayısıyla sürüş esnasında pedalınızın sertleştiğini hissediyorsanız disklerinizi kontrol ettirmenizde fayda var.

Fren pedalının sertleşmesinin yanında gevşemesi de disklerde sorunu belirtiyor olabilir. Fren pedalında hissedilen gevşeme veya frenin boşa dönmesi balataların tutmadığına işaret ederek değiştirilmesi gerektiğini gösterir.

Frenleme Mesafesini Kontrol Edin

Fren disk paslanması, aşınması gibi durumlar fren performansını da doğrudan etkiler. Öyle ki bu durum fren mesafesinin uzamasına neden olur. Araç fren yapıldığı andan daha uzun bir sürede durur. Fren disklerinden kaynaklanabilecek bu durum için bir kontrol yapmanız iyi olacaktır.

Direksiyon Titremesi

Fren diskinin aşınması veya yamulması sonucunda oluşabilecek sorunlardan bir diğeri de direksiyon titremesi. Fren pedalına basıldığında oluşan direksiyon titremesi, disklerin bittiğine işaret ediyor olabilir. Fren diski çizilmesi olduğuna da işaret eden bu durum disk yüzeyinin düzgün olmadığı ve balataların fren yüzeyine etmediğini gösterir. Dolayısıyla sürüş sırasında sorun oluşturmaması için hemen düzeltilmesi gerekir.

İçindekiler