Araba kullanırken güvenliğin tam anlamıyla sağlanabilmesi için farların düzgün çalışması gerekiyor. Özellikle gece sürüşleri için far ayarlarının doğru olması önemlidir. Yanlış hizalanmış farlar hem sizin hem de trafikteki diğer sürücülerin güvenliğini tehlikeye atabilir. Özellikle gece sürüşleri veya kötü hava koşullarında farın önemi büyük olup yolu net bir şekilde görebilmeyi sağlıyor. Dolayısıyla far ayarlarının düzgün yapılması önemli detaylar arasında yer alıyor. Peki far ayarı nasıl yapılır? Hem sizin görüşünüzün daha iyi olması hem de trafikteki diğer sürücüleri olumsuz etkilememek için far ayarlarının nasıl yapıldığını araştırdık. İşte far ayarlarının nasıl yapıldığına dair detaylar.

İçindekiler

Adım adım Far Ayarı Yapılışı

Birçok araç sahibinin aklında far ayarı nasıl yaparım sorusu yer alıyor. Far ayarlarını araç servisine yaptırabileceğiniz gibi kendiniz de yapabilirsiniz. Farın yönünü, açısını ve aydınlatma düzeyini ayarlayarak ideal bir düzeye getirebilir, aracın yeterli görüş mesafesine sahip olmasını sağlayabilirsiniz. Far ayarı yaparken yanınızda bulundurmanız gereken eşyalar arasında; yıldız tornavida, lokma anahtarı, maskeleme bandı ya da siyah bant, metre ve bir su terazisi olması yeterli. Manuel far ayarı nasıl yapılır, merak ediyorsanız aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.

1. Aracı Hazırlayın

Far ayarı yapmaya başlamadan önce aracı hazırlamanız gerekiyor. Aracınızı düz bir duvara bakacak şekilde düz zemine park etmelisiniz. Böylece daha net bir şekilde ayarlamaları yapabilirsiniz. Aracın duvar ile arasında 7.5 metre kadar mesafe olması önemli. Bunun yanında aracın içi boş olmalı. Bagajda herhangi bir eşyanız var ise onları çıkarmalısınız. Aynı zamanda lastik basınçlarının da doğru olduğundan emin olduktan sonra yakıt deposunun yarı dolu olduğunu kontrol etmelisiniz. Ardından far ayarlamaya başlayabilirsiniz.

2. Ölçüm Yapın ve Not Alın

Aracı far ayarlamak için istenilen duruma getirdikten sonra farlarınızı açın. Burada uzun ve sis farlarını açmamaya özen göstermelisiniz. Farların duvara yansıyan ışıklarını gözlemleyin. Farların duvara verdiği ışığın tam ortası olan merkez noktasını bulun ve maskeleme bandı ile işaretleyin. Artı işareti oluşturacak şekilde burayı işaretleyebilirsiniz. Ardından tam bu noktadan başlayarak yere doğru ölçüm yapın ve ışığın yerden yüksekliğini not edin.

3. Yükseklik ve Yatay Ayarlarını Yapın

Önemli adımlardan biri olan far yükseklik ayarı nasıl yapılır, sorusunun yanıtına sıra geldi. Farın duvarda oluşturduğu ışığın farın merkez noktası ile yer arasında yüksekliğe göre ayarlanması gerekiyor. Bunun için her iki farı da tek tek ayarlamalısınız. Her iki farın da üzerinde yükseklik ayarı için bir vida yer alıyor. Tornavida yardımıyla bu vidaları çevirerek yükseklik ayarını yapabilirsiniz. Ayarı yaparken duvarda işaretlediğiniz noktayı geçmemeye dikkat etmelisiniz. Yükseklik ayarını hallettikten sonra yatay ayara geçebilirsiniz. Farların yatay ayarı, her iki farın merkez noktalarının düzgün bir şekilde hizalanmasını sağlıyor. Bunu yapmak için tıpkı yükseklik ayarında olduğu gibi yatay far vidası üzerinden yapılıyor. Bu vida yardımıyla far ışığı duvar üzerinde önceden işaretleme yaptığınız yer üzerine gelecek şekilde ayarlanması gerekiyor.

4. Ayarları Kontrol Edin

Far ayarlarını tamamladıktan sonra sıra geldi kontrole. Bunun için aracınızı geri alarak farlardan çıkan ışığın yüzeye düştüğü deseni kontrol etmelisiniz. Işık yolu ve yol kenarını etkili bir şekilde aydınlatıyorsa farlarınızı doğru ayarlamışsınız demektir. Fakat yeteri düzeyde bir aydınlatma yok ise ayarları tekrardan gözden geçirmenizde fayda var. Özellikle gece sürüşlerinde bu kontrolleri sağlamanız size doğru bir sonuç verecektir.

İçindekiler