Engelli bireylerin yaşam standartlarını iyileştirmek ve günlük hayata katılımlarını kolaylaştırmak için çeşitli düzenlemeler yapılıyor. Yapılan bu düzenlemeler arasında engelli araç muafiyeti yer alıyor. Engelli bireyler için düzenlenen bu sistem herhangi bir engeli olan bireylerin araç alımlarını kolaylaştırıyor. Bu muafiyet kapsamında engelli bireylerin araç alımlarında vergi muafiyetinin uygulandığı bir sistem olarak biliniyor. Peki engelli araç muafiyeti nedir, kimler bu muafiyetten yararlanabilir, sağladığı avantajlar nelerdir? Bu yazımızda engelli araç muafiyetine dair detaylara değindik.

İçindekiler

Engelli Araç Muafiyeti (ÖTV) Ne Demek?

Engelli araç muafiyeti diğer bir ismiyle ÖTV muafiyeti, engelli bireylerin araç satın alırken vergiden muaf tutulduklarını ifade ediyor. Bu sayede engelli bireyler daha uygun fiyatlara araç sahibi olarak günlük yaşamlarını daha rahat geçirebiliyorlar. Sıfır araç alımları için geçerli olan bu muafiyet uygulaması, belirli şartlar karşılandığı takdirde uygulanıyor. Bu şartlar arasında yer alan ve en önemli olanı haktan yararlanabilecek engellilik oranına sahip olunması. Aynı zamanda bunu belgeleyen tam teşekküllü bir hastaneden alınmış sağlık raporunun bulunması gerekiyor. Buna göre belirli bir engellilik düzeyine sahip olan kişiler ÖTV ödemeden engelli araç muafiyetinden yararlanarak araç satın alabiliyor.

Engelli Araç Muafiyeti İle Araba Alma Şartları Nelerdir?

Engelli araç ÖTV muafiyetinden yararlanabilmek için belirli kriterlerin karşılanması gerekiyor. Bunlardan ilki belli düzeyde bir engellilik oranında sahip olmak. Yetkili sağlık kurumları tarafından onaylı olan bu engelli olduğuna dair belgenin bulunması da önemli. Bu durumda engellilik oranın bağlı olarak kişilerin faydalanabildikleri muafiyetlerde farklılaşabiliyor. %40 ila %89 oranında bir engellilik söz konusu ise kişiler ÖTV indiriminden yararlanırken %90 ve üzerinde engellilik oranına sahip olan kişiler ise ÖTV muafiyetinden yararlanabiliyor. Bunlar dışında karşılanması gereken şartlar ise şu şekilde gösterilebilir:

  • Eğer engelli kişinin zihinsel bir engeli varsa araç alımı vasisi yoluyla yapılabiliyor. Öncesinde bir vasi tayin edilmesi ve gerekli izinlerin alınması sonucunda zihinsel engelli bireyler de araç sahibi olabiliyor.
  • %90 ve üzeri engele sahip olan bireyler ise aracı kullanabilmek için engel durumlarına uygun şekilde dizayn ettirmeleri gerekiyor. Aynı zamanda kişinin ehliyetinin de bu hususlar çerçevesinde yenilenmesi gerekiyor.

%40 Engelli Raporu ile Araç Alma

%40 oranında engelli raporuna sahip olan bireylerin araç alımında ÖTV ve KDV indirimi uygulanır. Bu indirimlerin uygulanabilmesi için kişinin raporunun %40 - %89 oranında olması gerekir. Bu bağlamda %26.3 ÖTV indirimi %15.25 KDV indirimi uygulanır. Kişiler 18 yaşından büyük olmalı ve tam teşekküllü bir hastaneden alınmış engellilik raporuna sahip olmalıdır. Engel durumuna göre bir aksamı var ise aracın buna uygun şekilde düzenlenmesi gerekir.

%90 Engelli Raporu İle Araç Alma

%90 engelli raporuna sahip olan engelli kişiler ÖTV'den muaf tutuluyor. Bu kişilerin araç kullanabilmesi için H sınıfı sürücü belgelerinin olması gerekiyor. Araç alabilmesi için de karşılaması gereken koşullar bulunuyor. Bunların başında engellilik oranını ispat edebilmesi için tam teşekkülü hastaneden rapor alınmalısı gerekiyor. Bu raporda “ÖTV istisnalı araç alabilir” ifadesi yer aldığı takdirde araç muafiyetinden yararlanabiliyor. Engelli kişinin durumu araç sürmeye uygun değilse ruhsata birinci derece yakını olan 3 kişinin adı daha yazılarak kişinin ihtiyaçlarının görülmesi koşuluyla aracı kullanabiliyorlar. Araç muafiyetinden tamamıyla yararlanabilmek için kişinin engel düzeyinin %90 ve üzerinde olması şartı bulunuyor. Eğer kişi zihinsel bir engele sahipse yine bu muafiyetten yararlanarak araç kullanımı vasisi tarafından gerçekleştiriliyor.

Popüler Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

İçindekiler