Dünya genelinde her yıl milyonlarca insan yaşanan trafik kazaları nedeniyle hayatını kaybediyor ya da yaralanıyor. Gerçekleşen bu kazaların birçoğu da alınabilecek basit önlemlerin ihmal edilmesi sonucunda meydana gelebiliyor. Dolayısıyla alınabilecek basit önlemlerle kazalar önlenebileceği gibi etkileri de azaltılabilir. Bu noktada emniyet kemerinin büyük bir etkisi bulunuyor. Kaza anında sürücü ve yolcuları koruyan emniyet kemeri daha güvenli bir seyahat deneyimi sunuyor. Bu nedenle emniyet kemeri kullanımı sürücüler ve yolcular için zorunlu olan kurallar arasında yer alıyor. Emniyet kemeri kullanımına uyulmadığı takdirde gerekli yaptırım ve cezalar uygulanabiliyor. Emniyet kemeri cezası 2024 yılında diğer sene olduğu gibi artarak sürücü ve yolcuları caydırıcı fiyatlarda düzenlemeler yapılıyor. Haydi gelin emniyet kemeri cezası 2024 yılı ücretlerine bakalım.

İçindekiler

2024 Emniyet Kemeri Cezaları

Araç kullanırken temel güvenlik önlemlerinden olan emniyet kemeri, takılması konusunda alınması gereken önlemler arasında yer alıyor. Emniyet kemeri takılmadığı takdirde gerekli yasal uygulamalar uygulanarak ceza yazılıyor. Peki 2024 emniyet kemeri cezası ne kadar? Sürücüler için bir zorunluluk olan emniyet kemeri kullanımına uyulmadığı takdirde ödenmesi gereken yükümlülükler bulunuyor. Her sene yenilenen fiyatlar ile listelenerek trafik cezaları 2024 yılı için de güncellenmiş durumda. 2024 yılı emniyet kemeri cezası ise 691 TL'dir. Plakaya yazılan cezalar, araç kimin üzerineyse o kişinin ödemesi gerekiyor. Eğer polis çevirmesi ile tespit edilen bir emniyet kemeri ihlali söz konusu ise de şahsa uygulanarak yolcuların ödemesi gereken cezalar arasında.

Emniyet Kemeri Cezası Nasıl Ödenir?

Ceza kesildikten sonra merak edilenlerden bir diğeri de emniyet kemeri cezası nasıl ödenir sorusu oluyor. Emniyet kemeri ile ilgili ceza aldıysanız, ödemelerinizi diğer trafik cezalarında olduğu gibi vergi dairesi, PTT şubesi veya banka şubelerine online veya fiziksel bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Emniyet kemeri cezası ödeme işlemini cezasının yazıldığı 15 gün içinde yapıldığı takdirde ceza üzerinden %25 oranında indirim uygulanıyor. Yani 691 TL ödenmesi gereken ceza erken ödeme indirimi ile 518 TL'ye düşüyor.

Aracınıza ait herhangi bir trafik cezası olup olmadığını plakanızda sorgulayabilirsiniz. Dilerseniz Trafik Cezası Sorgulama Nasıl Yapılır? yazımıza da göz atabilirsiniz.

Emniyet Kemerinin Önemi

Araba ile seyahat sırasında emniyet kemeri kullanımı önemli detaylar arasında yer alıyor. Emniyet kemeri önemi, kaza durumunda ciddi yaralanma ve ölüm riskini azaltması ile ön plana çıkıyor. Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan araştırmalarda doğru şekilde takılmış emniyet kemerinin ön koltukta oturan yolcular için %45 ile 50 oranında, arka koltuktaki yolcularda ise %25 oranında ölüm riskini azalttığı görülüyor. Bunun yanında ani durma veya küçük sayılabilecek çarpışmalarda da araçtaki kişilerin kontrolsüz bir şekilde hareket etmesini engelleyerek yaralanmaların önüne geçebilmek mümkün. Dolaysıyla seyir halindeyken araç içindeki tüm yolcuların emniyet kemerini takması gerekiyor.

Emniyet Kemeri Takılması Kimlere Zorunlu Değildir?

Emniyet kemeri kullanımı bazı araç ve durumlar için zorunlu tutulmamaktadır. Emniyet kemeri kullanımından muaf tutulan kesim ise ticari amaçla yolcu taşımacılığı yapan minibüs, dolmuş veya yolcu otobüsleri; 25 km hızı geçmeyen sürücüler ve geri gitme ve araç park etmeye çalışan sürücüler; ambulansta hasta ve yaralılara müdahale eden sağlık çalışanları; sağlık kuruluşundan emniyet kemeri takmayacağına dair raporu olan hastalar emniyet kemeri takma zorunluluğu bulunmaz. Hastaların rapor süresince geçerli olan bu durum rapor bitiminde normal kurallar onlar için de geçerli olmaktadır.

Popüler Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

İçindekiler