Elektrikli araç modelleri her geçen gün popülerlik kazanarak tercih oranları artıyor. Geleneksel benzinli araçlara kıyasla çevre dostu olan elektrikli araçlar, sessiz bir sürüş deneyimi sunmaları ve düşük yakıt maliyetleriyle sadece Türkiye'de değil dünya genelinde tercih edilme sıklığı artmaktadır. Bu araç modelleri teknoloji meraklılarının olduğu kadar gelecek için yatırım yapmak isteyenlerin de ilgisini çeken araç modelleri arasında bulunuyor. Tabi bu araçlardan uzun süre sorunsuz bir şekilde yararlanmak için kullanımlarını doğru sağlamak ve gerekli bakımlarını gerçekleştirmek gerekiyor. Peki elektrikli araç bakımı nasıl yapılır, nelere dikkat edilmesi gerekir? Bu yazımızda sizin için elektrikli araç bakımının detaylarına değindik. Haydi gelin neler olduğuna birlikte bakalım.
Elektrikli Araç Bakımı Nasıl Yapılır?
Her aracın olduğu gibi elektrikli araçlarında düzenli periyotlarda bakımlarının yapılması gerekir. Bu aracı sorunsuz bir şekilde kullanabilmek için önemlidir. Elektrikli araçlar benzinli araçlara kıyasla daha az hareketli parçalara sahiptir. Bu durumda da aşınma oranı elektrikli araçlarda daha azdır ve bakım gereksinimleri de benzinli araçlara kıyasla daha azdır. Fakat bu azlık hiç bakımdan geçmemesi anlamına gelmez. Araç aksamlarının düzenli bir şekilde bakımdan geçmesi önemlidir. Peki elektrikli araç bakımı nasıl yapılır? elektrikli araba bakımında bakımının gerçekleştirilmesi gereken bölgeler şu şekilde gösterilebilir:
Fren Bakımı
Elektrikli otomobil bakımında frenler sistemleri rejeneratif olmasından dolayı disk aşınmaları daha geç gerçekleşmektedir. Fakat her ihtimale karşı fren ve balataların düzenli aralıklarla kilometreye bağlı olarak kontrol edilmesi önemlidir. Bunun yanında hidrolik fren sistemine de sahip olabilen bu araçlarda fren hidroliğinin kontrol edilmesi de önemlidir. Genel olarak sistemin etkin çalışıp çalışmadığı kontrol edilmelidir.
Batarya Bakımı
Elektrikli araçların bakımı sırasında batarya kontrolü de önemli. Elektrikli araçların en kritik bileşenlerinden olan bataryalar, başta şarj alışkanlıkları olmak üzere dikkat edilmesi gereken birkaç nokta bulunur. Bataryaların 2 bin şarj döngüsü yaklaşık 600 bin km'den sonra değiştirilmesi önerilir. Bunun öncesinde şarj kapasitesi düşse de kullanılabilir özellikte olan bataryalar, normal koşullarda da her 10 bin km'de bir %1 oranında batarya ömrü azalmaktadır. Batarya sağlığının düzenli bir şekilde kontrol edilmesi batarya ömrü açısından da genel bir bilgiye sahip olmanıza yardımcı olur. Böylece önceden önlem almanız gereken durumlarda gerekli tedbirleri alabilirsiniz.
Elektrik Aksamları
Elektrikli araçların bakımında elektrik motoru ve diğer elektrik aksamlarının da kontrolleri yapılması gerekir. İnverter ve şarj donanımları gibi bileşenler düzenli bir şekilde kontrol edilmeli doğru düzeyde elektrik iletiminin gerçekleşip gerçekleşmedi incelenmelidir. Bu noktada profesyonel bir destek alabilirsiniz. Elektrik motoru için de performans ölçümleri yapılarak motor bileşenlerinin kontrol edilmesi önemlidir.
Elektrik aksamlarının yanında filtre değişimi de önemli detaylardan biridir. Hava ve polen filtresine sahip olan elektrikli araçlarda bu filtrelerin düzenli bir şekilde kontrol edilmesi ve gerekli durumlarda değiştirilmesi önemlidir.
Lastikler
Elektrikli araçlarda bakım yaparken tıpkı diğer araçlarda olduğu gibi lastikleri de kontrolden geçirmek önemli detaylar arasında. Araç performansı ve sürüş güvenliği açısından kontrol edilmesi gereken lastikler, zaman içinde aşınabilir. Bu gibi durumlarda değiştirilmesi gerekmektedir. Bu noktada elektrikli araçların ağırlığı ve çalışma prensibine uygun lastikler gerekli değişimler sağlanmalıdır.
Elektrikli Araç Bakımı Ne Sıklıkla Yapılmalıdır?
Elektrikli araç bakımı için sorulan sorulardan biri de elektrikli araç bakımı ne sıklıkta yapılır, oluyor. Elektrikli araçlar için periyodik bakım üretici firmaya göre değişiklik gösterir. Benzinli araçlara kıyasla daha uzun aralıklarda bakımları yapılmaktadır. Fakat genel olarak senede bir defa elektrikli araç bakımının gerçekleşmesi önemlidir.