Araç kullanıcılarının sıklıkla karşılaştığı problemler arasında olan direksiyon sertleşmesi, araç güvenliğini olumsuz etkileyen durumlar arasında yer alıyor. Aracı kullanırken konforu da olumsuz etkileyen bu durumlar arasında bulunuyor. Peki araba direksiyonu neden sertleşir? Araç direksiyonunun sertleşmesinin birçok nedeni bulunuyor. Sorunu çözebilmek için öncelikle nedenini anlamak oldukça önemli. Haydi gelin direksiyonun hangi nedenlerden dolayı sertleştiğine birlikte bakalım.

İçindekiler

Hidrolik Direksiyon Sistem Problemleri

Günümüzde pek çok aracın direksiyonu hidrolik olarak üretiliyor. Hidrolik direksiyonlar aracı kontrol ederken kullanılan eforun azalmasını sağlayarak sürücüye daha rahat bir araç kullanımı sunuyor. Hidrolik basıncını kullanarak hareket sağlayan bu direksiyonlar, hidrolik sıvı ve basıncın pompalanması ile sistem çalışıyor. Fakat hidrolik direksiyonlarda meydana gelen sorunlar direksiyonun sertleşmesine neden oluyor. Hidrolik direksiyon sertleşmesi arızası şu sorunlardan dolayı kaynaklanabilir:

  • Hidrolik Sıvı Seviyesinde Yaşanan Düşüklük: Hidrolik direksiyon sistemleri direksiyonun daha rahat dönebilmesi için hidrolik sıvısından yararlanıyor. Direksiyonun rahat bir şekilde hareket edebilmesi için de bu sıvının yeterli düzeyde olması oldukça önemli. Aksi takdirde sıvı seviyesinde yaşanan düşüklük direksiyonun dönüşünde zorluk yaşatabiliyor. Bu eksiklik daha çok sızıntı ya da uzun süreli kullanımdan yaşanabiliyor.
  • Hidrolik Pompa Arızası: Direksiyon sisteminde yeterli basıncın sağlanamadığı durumlarda da direksiyonda sertleşme görülebiliyor. Pompada yaşanan arıza yeterli basıcın oluşmasını etkileyeceğinden direksiyonda sertleşmeler görülebiliyor. Aşınma, sıvı eksikliği, ve fazla kullanım bunların oluşmasında başlıca sebepler arasında.
  • Hortumlarda Sorun Yaşanması: Hidrolik sistemin borularında yaşanan tıkanıklık, çatlak ve sızıntılar direksiyonun sertleşmesine neden olabiliyor. Parçaların kontrollü bir şekilde kullanılması sorunun çözümünde yardımcı olacaktır.

Elekrtikli Direksiyonda Sisteminde Yaşanan Problemler

Araçlarda kullanılan bir diğer direksiyon sistemlerinden biri de elektrikli direksiyonlar oluyor. Hidrolik sıvısının yerine elektrik enerjisinin kullanıldığı bu direksiyon sistemleri, sensörler ile kolay bir kullanım yaratıyor. Fakat zaman içerisinde bu direksiyonlarda da arızlar yaşanabiliyor. Peki elektrikli direksiyon neden sertleşir, İşte yanıtı:

  • Elektrik Motoru Arızası: Direksiyonu çevirmeyi kolaylaştıran bir elektrikli motor bulunan bu direksiyonlarda motorun arızalanması direksiyonda sertliğe neden oluyor. Aşırı ısınma ve elektriksel sorunlar motor arızalarını doğurabilmektedir.
  • Sensör Problemleri: Direksiyonun ne kadar ve hangi yöne döndüğünü belirlemek için sensörler kullanılıyor. Bu sensörlerlerde meydana gelen hatalar, sistemin doğru çalışmasını engelleyerek direksiyonda sertleşmeye neden oluyor. Dolayısıyla sertleşme problemi yaşıyorsanız sensörleri kontrol etmenizde fayda var.
  • Bağlantı Sorunları: Kablo bağlantıları arasında kopma korozyon gibi sorunların yaşanması direksiyonda sertleşmeye neden oluyor. Elektrik bağlantıları ve kabloların düzenli olarak kontrol edilmesi ve bakımlarının yapılması gerekiyor.

Mekanik Direksiyon Sisteminde Yaşanan Problemler

Geçmişte en çok kullanılan mekanik direksiyon hidrolik veya elektrikli olmayan direksiyonların sistemleri arasında. Kara direksiyon ismiyle de biliniyor. Bu direksiyon sistemlerinde araç düşük hızda ya da hareketsiz bir konumdayken ortaya çıkıyor. Mekanik direksiyon sertleşmesinin nedenlerine baktığımızda ise şu sorunlarla karşılaşıyoruz.

  • Direksiyon kutusu arızası: Direksiyon hareketi gerçekleştiren mekanizma içerisinde aşınma veya dişlilerde meydana gelebilecek sorunların yaşanması direksiyonda dönme ve sertleşme sorunlarına neden olabiliyor.
  • Rot Başları ve Rotiller: Direksiyonun önemli parçalarından olan rot başları ve rotillerin aşınması ve bozulması direksiyonda sertliğe neden olabiliyor. Bu önemli parçaların düzenli bir şekilde kontrol edilmesi ve değiştirilmesi gerekir.

Bakımların İhmal Edilmesi

Direksiyon serleşmesinin bir diğer nedenleri arasında, araç bakımının ihmal edilmesi yer alıyor. Direksiyon mekanizmasının periyodik olarak kontrol ettirilmesi, yağ eksiği varsa tamamlanması, lastik ve jantlarının kontrolü gibi çeşitli bakımlarının yapılması önemlidir.

İçindekiler