Çekme belgeli araç ne demek sorusu sürücüler için zaman zaman öne çıkan sorular arasında yer alıyor. Genel olarak uzun süre kullanım dışı kalacak araçları kapsayan bu belge, çeşitli gerekçeler ile alınabiliyor. İlgili araçlar için çekme belgesi başvuru süreci ile beraber alınabiliyorken, belgenin iptali için de yine yasal başvuru sürecinin tamamlanması gerekiyor. Peki tam olarak çekme belgeli araç nedir ve bu belge neden, niçin alınır? Tüm sorularınızın yanıtlarına içeriğimiz üzerinden ulaşabilirsiniz
Çekme Belgeli Araç Nedir?
Çekme belgesi, uzun süre kullanılamayacak araçların trafikten çekildiğini gösteren resmi bir evraktır. Genellikle herhangi bir sebepten uzun müddet kullanılmayacak araçlar için çekme belgesi alınır. Bu belgeye sahip araçlara da "çekme belgeli araç" adı verilir. Bu belge, genellikle kazaya karışan, hurdaya çıkan ve uzun süre kullanılmayacak araçları kapsar. Belirtmek gerekiyor ki; çekme belgesi olan bir araç, gerekli prosedürler uygulandıktan sonra tekrar trafiğe çıkabilir. Bu nedenle bazı araç sahipleri de kullanılabilir durumdaki ancak uzun süre kullanmayı düşünmedikleri taşıtların vergi yükümlülüğünü üstlenmemek için çekme belgesi alma yoluna gider. Örneğin, çok uzun süreli yurt dışı seyahatine çıkmayı düşünen otomobil sahipleri araç vergi yükümlülüğünü üstlenmemek için çekme belgesi almaya karar verebilir. Seyahatlerinden döndüklerinde ise gerekli prosedürleri uygulayan otomobil sahipleri, tekrar araçları ile trafiğe çıkabilirler.
Araç Çekme Belgeli Olursa Ne Olur?
Çekme belgesi olan araçlar kanunen trafiğe çıkamaz. Bu belgenin araç sahipleri tarafından alınmasının amacı da budur. Bu araçların tekrar trafiğe çıkabilmesi için sistemde çekme belgeli olarak görünmemesi gerekir.
Araç Çekme Belgesi Nasıl Alınır?
Çekme belgesi nasıl alınır bakıldığında bunun için araç sahiplerinin bir dizi işlemi yerine getirmesi gerekir. Aracınıza çekme belgesi almak için aşağıdaki adımları sırasıyla takip edin:
- İlk önce ilgili vergi dairesinden aracın vergi borcu olmadığına dair yazılı belge almanız gerekir. Bu nedenle varsa aracın vergi borcunu ödemelisiniz.
- Ayrıca vergi dairesine araç ruhsatınız ve sökülmüş plakalarınız ile gitmelisiniz.
- Sonra araç üzerindeki tüm trafik cezalarını ödemeli ve varsa banka ipoteğini de kaldırtmalısınız. Araç ipoteğini kaldırabilmek için ipoteğe konu olan borcu ödemeniz gerekir. Bu ödemeyi nakit yapabileceğiniz gibi kredi çekerek de ipotek borcunu kapatabilirsiniz.
- Şimdi ise Şoförler ve Otomobilciler Odası’na müracaat edip 2 adet Araç Trafik Tescil ve Müracaat İşlem Formu almalısınız. "EK-1 Formu" olarak da bilinen bu belgeyi el yazısı kullanmadan daktilo veya bilgisayar yazısıyla doldurup imzalamalısınız.
- EK-1 Formu'nu doldurduktan sonra bir çekme belgesi dilekçesi yazmalısınız. Bu dilekçenizi yazmaya "… Trafik Tescil Şube Müdürlüğü’ne" şeklinde başlayabilirsiniz. Ardından dilekçenizde aracı trafiğe çıkarmayacağınızı, nakil sırasında çekici araçlardan yararlanacağınızı belirtip aracın muhafaza edileceği yerin adresini de açıkça belirtmeniz gerekir.
- Bu işlemleri doğru bir şekilde tamamladıysanız şimdi plakanız ve evraklarla birlikte Trafik Tescil ve Denetleme Büro Amirliği’ne başvuracaksınız.
- Başvurunuz kabul edildikten sonra aracınızın trafikten çekildiğini ifade eden araç trafik tescil belgesini alabilirsiniz.
Çekme Belgeli Araçlar Trafiğe Nasıl Çıkar?
Çekme belgeli araç ile trafiğe çıkmak yasaktır. Bu tür bir araba ile trafiğe çıkmak için aracın üzerindeki çekme belgesinin iptal edilmesi gerekir. Bunun için yapmanız gerekenler işlemler şunlardır:
- Önce geçici trafik sigortanızı yaptırın.
- Daha sonra TÜVTÜRK'te gerekli araç muayenesi yaptırabilirsiniz.
- Muayene sonunda araç tespit raporunu alabilirsiniz. Bu rapor, ruhsat yerine geçer.
- Ardından zorunlu trafik sigortanızı yaptırmanız gerekir.
- Daha sonra ise notere gitmelisiniz ve aracın ruhsat belgesini çıkartmalısınız.
- Yine noterden alacağınız plaka basım belgesi ile Şoförler ve Otomobilciler Odası'ndan plaka çıkarttırabilirsiniz.
- Noter işlemlerinin uzun sürme ihtimaline karşı Maliye'ye giderek güncellemenin sisteme düşüp düşmediğini kontrol edebilirsiniz.
- İşleminiz sistemde görünüyorsa, yani aracınız üzerindeki çekme belgesi kalkmışsa plakayı takarak aracınız ile trafiğe çıkabilirsiniz.
Çekme Belgeli Araç İçin Hangi Muayene Alınır?
Çekme belgeli araçların trafiğe çıkmaları için muayene yaptırmaları gerekir. Muayeneye aşağıdaki belgelerle gitmelisiniz:
- Aracınız için hazırlanmış geçerli bir trafik sigortası belgesinin aslı
- Son muayene tarihini ispat eden belge (Eğer son muayene TÜVTÜRK İstasyonları’nda yapıldıysa belge istenmeyecektir.)
- TÜVTÜRK İstasyonları’nda yapılacak online sorgulama sonucunda herhangi bir borcunuzun olmaması
- Geçerli egzoz gazı emisyon ölçümünün olmaması, ağır kusur kapsamındadır. Bu nedenle muayeneye gitmeden önce egzoz gazı emisyon ölçümünüzün geçerlilik tarihini kontrol edin. Bu ölçüm TÜVTÜRK İstasyonları’nda da yapılabilir.
Bunun yanı sıra eğer aracın son muayenesini TÜVTÜRK'te yaptırmadıysanız geçerlilik tarihini aşağıdaki belgelerle ispat etmeniz gerekir:
- Trafik Tescil Şubesi’nden temin edebileceğiniz muayene geçerlilik tarihini belirten resmi bir yazı
- Trafik Tescil Şubesi’nden temin edebileceğiniz ve muayene geçerlilik tarihinin görülebildiği onaylı ruhsat fotokopisi
- Trafik Tescil Şubesi’nden temin edebileceğiniz ve en son muayene tarihini belirten Ek-1 belgesinin onaylı kopyası
- Vergi Dairesi'nden temin edilen son muayene harç makbuzu (Aslı mevcut ise tekrar işlem yapmanız gerekmez.)
Çekme Belgeli Araç Satışı Nasıl Yapılır?
Çekme belgeli araçların satışı sadece noter aracılığı ile yapılır. Araç sahibinin doğrudan noter kurumuna başvurması ve satış işlemlerini başlatması gerekir. Bu işlem genelde birkaç saat içerisinde tamamlanır. Bunun için Trafik Şube Müdürlüğüne başvurup aracınızı muayene ettirdikten sonra uygunluk durumunda çektirdiğiniz aracı satabilirsiniz.
Çekme Belgeli Araç Alınır mı?
Öncelikle çekme belgeli araç aldım ne yapmalıyım diyorsanız, aracı kendi adınıza kaydettirmeniz şarttır ve aracın trafiğe çıkması için gerekli prosedürleri uygulamanız gerekir. Bu yukarıda açıklandığı üzere muayene, tespit raporu alma, notere gitme gibi bir dizi adımdan oluşur. Bunun dışında çekme belge araç almak mantıklı mı diyorsanız, bu durum tercihe bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Genel olarak çekme belgeli araçların, muadillerine göre daha hesaplı olduğu yönünde bir kanı vardır. Bu açıdan bir uygunluk durumunda çekme belgeli araç almak avantaj sunabilir. Ancak aracı trafiğe çıkartmak için uygulamanız gereken prosedürler ile uğraşmanız gerekecektir. Bunun yanı sıra pek çok çekme belgesine sahip araç kazaya karışmış olarak karşınıza çıkabilir. Bu da çekme belgesinin iptalinin ardından farklı masraf kalemleri doğuracaktır.
Çekme Belgeli Araç Kullanma Cezası
Eğer çekme belgeli araç trafiğe çıkarılırsa araç sahibine ceza kesilir. Çekme belgeli araç trafik dahilinde tespit edilirse plakaya para cezası, ehliyet sahibinin hanesine de ceza puanı yazılır. Çekme belgeli motorlu taşıtları trafiğe çıkarmanın cezası, Karayolları Trafik Kanununun 21. Maddesi uyarınca 10 ceza puanıdır. Çekme belgeli aracı trafiğe çıkarmanın para cezası ise her yıl yeniden belirlenir.