İkinci el araç piyasasında sıkça karşılaşılan durumlardan biri olan ve tekrar tekrar sorulan sorulardan biri çekme belgeli araç alınır mı, oluyor. Çeşitli nedenlerden dolayı trafikten çekilen araçları gösteren bir belge olan çekme belgesi, başta kullanılmaz halde olan araçlar için geçerli olurken farklı nedenlerden dolayı da araçlara veriliyor. Peki çekme belgesi olan bir aracı almak doğru mu, çekme belgeli araç alınabilir mi? Bu yazımızda sizin için çekme belgeli olan bir aracın alınıp alınamayacağını ele aldık. Haydi gelin detayları birlikte inceleyelim.
Çekme Belgeli Araç Ne Demek?
Çekme belgeli araç alınır mı, sorusuna geçmeden önce çekme belgeli araç nedir, sorusunu yanıtlayalım. Çekme belgeli araç, trafikten çekilen ve aktif olarak kullanılmayan araçlar için kullanılan bir terimdir. Çeşitli nedenlerden dolayı trafik yönetmeliğine aykırı düşen araçlar trafikten çekilerek trafiğin daha güvenli olması sağlanır. Böylece araçların trafik kayıtları silinir ve trafiğe çıkması mümkün değildir. Bu araçlar genellikle trafik kurallarına uymayan araçlar olarak trafikten menedilmişlerdir. Fakat aracın kullanılmaması durumunda yüksek sigorta ve muayene maliyetlerinden kaçınmak için, aracın uzun süreli kullanılmayacağı durumlarda da çekme belgesi alınabilmektedir. Araçta büyük bir hasarın meydana gelmesinden dolayı da çekme belgesi alınabilmektedir. Bu araçlar tekrardan trafiğe çıkabilmekte olup bunun için gerekli prosedürlerin izlenmesi gerekmektedir.
Çekme Belgeli Araç Alınır Mı?
Çekme belgeli araba satın alınır mı sorusunun cevabına baktığımızda alınabildiğini görüyoruz. Çekme belgeli araçlar satın alınabilmektedir. Fakat satın alma işlemi öncesinde araç hakkındaki detaylara dikkat edilmelidir. Aracın neden çekme belgesi aldığı öğrenilmeli ve aracın durumu hakkında doğru bilgilere ulaşmanız gerekir. Çekme belgeli satışın gerçekleşebilmesi için gerekli prosedürlerin yapılması önemlidir. Araç satış işlemleri tamamlandıktan sonra çekme belgeli aracı trafiğe çıkarma işlemlerini gerçekleştirmeniz gerekir. Bunun için ilk olarak araç üzerindeki çekme belgesini kaldırılmalıdır. Bunun için araç sigortası ve muayene işlemlerini tamamlamalı aracın herhangi bir borcunu ödemeniz gerekir. Tüm bunlar tamamlandıktan sonra aracın trafiğe çıkabilmeye uygun olduğunu gösteren tüm bu belgelerle notere giderek onay alarak araç ruhsatını çıkarabilirsiniz. Dolayısıyla çekme belgeli araç alırken tüm bu detayları göz önünde bulundurmanızda fayda var.
Çekme Belgesi Araç Satın Almanın Avantajları Nelerdir?
Çekme belgeli araç satın almayı düşünüyorsanız bu durumun bazı avantajlarından faydalanabilirsiniz. Çekme belgeli araç satın almanın avantajları ise şu şekilde sıralanabilir:
- Çekme belgeli araçlar fiyat olarak genellikle piyasa altında değerlendirilmektedir. Dolayısıyla alıcılar için maliyet avantajı sunmaktadır. Böylece çekme belgeli bir aracı daha düşük fiyatlara satın alabilmeniz mümkündür.
- Eğer araç modifiye etmeyi seviyorsanız bu araçları çeşitli projelerinize dahil etmek için de kullanabilirsiniz.
- Yedek parça temini için de çekme belgeli araçlar değerlendirilebilir.
Çekme Belgeli Araç Satın Alınırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Çekme belgeli aracın satın alınabileceğini söyledik. Peki çekme belgeli araç alırken nelere dikkat edilmeli? Çekme belgeli bir araç satın alırken dikkat etmeniz gerekenler şu şekilde sıralanabilir:
- Çekme belgeli araç alımı öncesinde aracın durumunu iyi soruşturmanız gerekir. Varsa hasar düzeyi ne derece olduğu, eksik parçaları ve motor problemleri gibi faktörleri detaylıca incelemelisiniz. Böylece maliyetlerinizi artıracak bir sorunlardan kaçınabilirsiniz.
- Çekme belgeli aracı trafiğe geri döndürmek istiyorsanız gerekli prosedürleri tamamlamanız gerekir. Bunun için aracı vizeye sokmalı ve geçtiğine dair belgesini almalı sigorta ve vergi ödemelerini gerçekleştirerek ruhsat almak için notere başvurmalısınız.
- Aracın sahibinden çekme belgesine dair ve diğer resmi belgeleri eksiksiz bir şekilde aldığınızdan emin olmalısınız.
- Araç fiyatının düşük olması her ne kadar cazip olsa da trafiğe çıkarmak istediğiniz bir miktar maliyete gireceksiniz. Dolayısıyla önceden bunun analizini iyi yapmanız gerekir.