Araba cam filmi sadece aracınızın keskin görünmesini sağlamakla kalmaz, aynı zamanda UV koruması ve güvenlik gibi birçok ek faydası da vardır. Ancak, araba camlarınızı cam filmleri ile renklendirmeye başlamadan önce, ihtiyaçlarınız için doğru seçeneğe karar verirken göz önünde bulundurmanız gereken bazı önemli noktalar vardır. Bununla birlikte herhangi bir uygulamaya geçmeden önce cam filmi yasaları ve yasal düzenlemeleri hakkında da kesinlikle bilgili olmanız gerekiyor. Cam filmi nedir, cam filmi nasıl çekilir, faydaları ve çeşitleri nelerdir, gelin hep birlikte bu yazımızda öğrenelim.
Cam Filmi Nedir?
Çoğu yeni otomobil, zararlı ultraviyole ışınlarını dışarıda tutmak için cam koruması sağlamak üzere kaplanmış veya işlenmiş güvenlikli cam filmi sunar. Satış sonrası cam filmi kullanımı, bir aracın camlarının iç yüzeyine ince bir film uygulama yöntemidir. Bu malzeme, UV ışığını engellemek ve güneşten ve farlardan gelen parlamayı azaltmak için bir arabanın camlarını karartmak üzere tasarlanmıştır. Araba cam filmi çeşitleri farklı malzeme ve tonlarda mevcuttur. Araba camlarının karartılması ve renklendirilmesi için kullanılan standart bir performans ölçümü, görünür ışık iletimidir. Daha koyu bir araba cam filmi tonu, daha düşük bir ışık iletim yüzdesine sahiptir. Cam filminin sahip olduğu renk tonu, araca ne kadar ışık gireceğini etkiler ve parlamayı ve sürücünün ne kadar iyi görebileceğini azaltmada rol oynar.
Cam Filmi Kullanmanın Avantajları
Arabanızın camlarına cam filmi taktırmak, estetik bir çekicilikten çok daha fazlasıdır. Bu faydasına ek olarak konforunuz ve güvenliğiniz için, aracınızın durumunu ve ömrünü uzatmak için de birçok ek faydası sunar. Arabanızın camlarına film taktırmanın bazı ek avantajları şunlardır:
- Solmayı azaltır: Araba cam filmi, döşemenizin zamanla solmasına neden olabilecek güneşten gelen ultraviyole ışığı engeller. Bu, özellikle koyu renkli iç döşemelere geçerlidir.
- Cildinizi korur: Araba sürerken bile güneşe maruz kalmak cildinize zarar verebilir ve gelecekte hasara yol açabilir. Araba cam filmleri UV ışınlarına maruz kalmayı engeller, bu nedenle özellikle en sıcak yaz aylarında sabah işe giderken güneş yanığı konusunda endişelenmenize gerek kalmaz.
- Isıyı azaltır: Sizi ve iç mekanınızı UV ışınlarına maruz kalmanın zararlarından korumanın yanı sıra, cam filmi ısının bir kısmının aracınıza girmesini de engeller. Çok fazla doğrudan güneş ışığı alan bir bölgede yaşıyorsanız veya karanlık bir iç mekana sahipseniz, bu, aracınızın gün içinde dayanılmaz derecede ısınmasını önleyebilir.
- Gizlilik: Aldığınız cam filminin koyuluk düzeyine bağlı olarak bu ürünler, yoldan geçenlerin aracınızın içini görmesini ve içeride ne olduğunu merak etmesini zorlaştırır.
- Güvenlik: Bir kaza durumunda cam filmi, arabanızın camının bir arada kalmasına yardımcı olabilir ve camın kırılmasını önleyebilir. Bu, küçük cam kırıklarından kaynaklanan yaralanmaların önlenmesine yardımcı olacaktır.
- Daha iyi görünüm: Profesyonel, iyi ve kaliteli işçilik eşliğinde taktırılmış cam filmleri, arabanıza zarif, modern bir görünüm kazandırmanın yanı sıra günlük sürüşlerinizde size gizemli bir hava verir.
Cam Filmi Çeşitleri
Farklı avantajlar sunan birçok farklı cam filmi türü vardır. Eğer siz de cam filmi nasıl yapıştırılır diye merak ediyorsanız, herhangi bir satın alma yapmadan önce kullanabileceğiniz çeşitli türleri öğrenmeniz gerekiyor:
- Kızılötesi cam filmleri: Bu cam filmleri UV ışınlarını ve ısıyı engeller, ancak bunu maksimum görünürlükle yapar. Bu filmle, ülkemizdeki cam filmi seviyeleriyle ilgili yasalar hakkında endişelenmenize gerek yok. Bu renk tonlarındaki cam filmleri ayrıca solma, soyulma veya ufalanma olmadan yıllarca dayanacak şekilde tasarlanmıştır.
- Metalik cam filmleri: Bu tip cam filmleri, UV ışınlarına ve ısıya karşı yüksek bir dirence sahiptir, ancak aynı zamanda arabanıza modern bir görünüm kazandıran koyu, şık bir görünüme sahiptir. Ne yazık ki metalik cam filmleri cep telefonu ve GPS sinyallerini engelleyebilir, bu nedenle telefonunuzdaki bu tarz uygulamalarını sık kullanıyorsanız bu iyi bir seçim olmayabilir.
- Karbon cam filmleri: Metalik cam filmleri gibi, karbon cam filmleri de diğer film türlerinden daha fazla UV ve ısı engelleme özelliği sunar, ancak GPS ve cep telefonu sinyallerinin nüfuz etmesine izin vermek için özel olarak metal olmadan tasarlanmıştır.
Cam Filmi Hakkında Yasal Düzenlemeler
Cam filmi taktırmadan önce sürücülerin doğal olarak en çok merak ettiği soru, araba cam filmi kaç numara olmalı sorusudur, zira cam filmi uygulamalarına dair her ülkede olduğu gibi ülkemizde de bazı yasal düzenlemeler vardır. Aracınızın camlarınıza renkli film yapıştırmak bazı araçlarda serbest, bazılarında ise yasaktır. Işık geçirgenliği yüzde 70'in üzerinde olan, başka bir deyişle ışığı yüzde 70'ten fazla geçiren cam filmlerinin kullanımı ülkemizde yasaldır. Bu filmler, numara bakımından 1 numara ve 2 numara olarak isimlendirilir. 1 numara cam filmlerinin geçirgenliği 2 numara cam filmlerinden daha yüksektir ve her iki uygulamada da dışarıdan bakıldığında aracın içi görünebilir. Bu doğrultuda ışık geçirgenliği yüzde 70'ten daha az olan tüm cam filmlerinin uygulanması ülkemizde yasaktır. Bazı cam filmi uygulaması yapan yerlerde 1 ve 2 numara filmlerin dışında 3 ve 4 numara cam filmleri de satılabilmektedir. Her ne kadar bu cam filmlerinde dışarıdan aracın içini görmek mümkün olmasa da, ülkemizde bu numaraların takılması kesinlikle serbest olmamakla birlikte yasalara da uygun değildir. Ön cama ya da sürücünün sağ ve sol tarafında kalan ön camlara cam filmi takılmasının ve emniyet çıkış camlarına herhangi bir film uygulaması yapılmasının da yasak olduğunu belirtelim.
Cam Filmi Bakımı
Arabanızı cam filmi ile bir üst seviyeye çıkarttıktan sonra, cam filminin tamamen kurumasını sağlamak için montajdan itibaren en az üç gün boyunca arabanızı yıkamaktan kaçının. Eğer renkli cam filmi kenarları henüz kuramadan neme maruz kalırsa bu nem filmlerin altına girebilir ve kabarcıkların oluşmasına neden olabilir - tıpkı cep telefonunuza taktığınız ekran koruyucu gibi. Buna ek olarak camlarınızı temizlerken yumuşak bir kağıt havlu veya bez ve amonyak içermeyen bir temizleyici kullanmanızda da fayda var.
Cam Filmleri Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Cam filmi yasak mı?
Ülkemizde cam filmi kullanmak yasak değildir, ancak kullanımı serbest olan cam filmlerinin 1 ya da 2 numara olması, yani filmlerin ışık geçirgenliğinin en az yüzde 70 olması gerekir.
Cam filmi nasıl sökülür?
Aracınızdaki cam filmini sökmek istediğiniz durumlarda öncelikle cam film yüzeyini kurutmalı ve üzerindeki tozu almalısınız. Ardından çeşitli el aletlerinden ya da kolay çıkabilecek bir cam filmi ise parmaklarınızdan destek alarak cam filminin köşe kısımlarındaki çıkıntıları tutarak onu kaldırabilirsiniz. Bu şekilde kontrollü bir söküm işlemi yapabilirsiniz; ancak yine de en sağlıklı ve güvenli uygulama için bu işi oto uzmanlarına bırakmanızda fayda vardır.
Arka cam filmi nasıl sökülür?
Arka cam filminin sökülmesi, diğer camlarda yer alan filmlerin sökülmesindeki gibi benzer bir süreçten geçiyor olsa da, ekstra dikkat gerektirir, çünkü otomobillerin arka camlarında rezistans bulunur. Rezistansın zarar görmemesi için arka cam filmi sökme işlemini kesinlikle bir yetkili servisten destek alarak yapmanız önerilir.
Cam filmi lekesi nasıl çıkar?
Eğer aracınızın cam filmlerini söktükten sonra camlarında istenmeyen lekeler kaldıysa, lekeleri çıkartmak için temizleme işlemini bekletmeden yapmanız gerekir. Cam-sil veya Arap sabunu gibi temizleyici malzemeler kullanarak bu lekelerden kurtulabilir, daha inatçı lekeler için ise amonyak tercih edebilirsiniz.
Türkiye yasalarına uygun cam filmi ile desteklenmiş son model araçlarımızı kiralamak için hemen tıklayın!