Pek çok kişi özellikle yeni bir araç alma noktasında aracın her parçasına, her özelliğine en ince detayına kadar bakar. Araç satın alırken dikkatle üzerinde durulan noktalardan biri de aracın motor çeşidi ve özellikleridir. Farklı türde araba motorları bulunduğu için söz konusu aracın hangi motor tipine sahip olduğu ve motorun özelliklerinin neler olduğu oldukça önem arz eden bir nokta olarak öne çıkar. Eğer siz de motor çeşitleri nelerdir diye merak ediyorsanız ve araç motor tipleri ile ilgili daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız tüm sorularınızın cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

Araba Motor Tipleri Nelerdir?

Araçların en önemli parçası olan motorlar dolayısıyla da araçlarda en çok merak edilen parçalar arasında yer alır. Aracın her şeyini hatta performansını etkileyen motorlar hakkında fikir sahibi olmak yeni bir araç satın alırken ya da araç kiralama yaparken doğru bir seçim yapmayı kolaylaştırır. Peki araç motor çeşitleri nelerdir ve araç motorları neye göre birbirinden farklılaşır?

Araba motor çeşitleri pek çok farklı kritere göre birbirinden ayrılır. Silindir sıralanışına göre, ateşleme tipine göre, yakıt enjeksiyon şekline göre, hava besleme sistemine göre, soğutma sistemine göre, silindir sayısına göre, zamanlama sistemine göre, yaktığı yakıta göre ve yakıtın yakıldığı yere göre farklılaşan motor çeşitleri bulunur.

Yaktığı Yakıta Göre Motor Çeşitleri Nelerdir?

Araba motor çeşitleri ve isimleri denilince akla hiç kuşkusuz benzinli motor ve dizel motor geliyor. Sıralı, V tipi veya boksör tipi gibi çeşitli düzenlerde karşımıza çıkabilen benzinli motor çeşitleri, yakıt ve hava karışımı yanma odasına girmeden önce ateşleme için bujiyi kullanır. Dizel motor çeşitleri ise; buji ile ateşleme yapmak yerine yakıt ve hava karışımını yakmak için sıkıştırma yöntemini kullanır. Dizel motorlar geleneksel benzinli motorlardan daha uzun ömürlü ve yakıt tasarrufu açısından da daha karlı olduğu için araç seçiminde öncelik dizel motorlu arabalardan yana oluyor.

Zamanlama Sistemine Göre Motor Tipleri Nelerdir?

Silindirlerin bir güç vuruşunda iki kez hareket ettiği motor tiplerine iki zamanlı; pistonların bir güç vuruşunda iki yukarı iki aşağı olmak üzere silindirler içinde dört kez hareket ettiği motor tiplerine ise dört zamanlı motor deniyor. Günümüzdeki arabaların birçoğu dört zamanlı motorlara sahip bulunuyor.

Silindir Sayısına Göre Araba Motor Çeşitleri

Çoğunlukla küçük arabalarda kullanılan üç silindir motor, turbo motorlarla birlikte kullanılıyor. Otomobil motorları arasında en yaygını olan dört silindir motor ise sıra tipi sıralanışa sahip bulunuyor. Beş silindir motorlar oldukça nadir görülürken altı silindir motorlar ise özellikle üst segment araçlarda karşımıza çıkıyor.

Soğutma Sistemine Göre Motor Tipleri

Motor parçalarının aşırı ısınması motor sağlığını olumsuz etkiler bu sebeple de soğutma sistemlerine gereksinim duyulur. Su soğutmalı motorlarda bu sıcaklık su sirkülasyonu ile düşürülürken; hava soğutmalı motorlarda aşırı ısınmayı önlemek için atmosferik basınçtan yararlanılır. Hava soğutmalı motorlar ise hava dolaşımı sayesinde soğuma gerçekleştirir. Hava soğutmalı motor çeşitlerinin su soğutmalı modellere göre soğuk havalarda daha iyi bir performans sunduğunun da altını çizelim.

Hava Besleme Sistemine Göre Motor Çeşitleri

Hava besleme sistemine göre atmosferik motor ve turbo motor olmak üzere iki farklı motor çeşidi bulunur. Bilindiği gibi motorlardaki yakıtın yakılabilmesi için havaya gereksinim duyulur. Atmosferik motor tipinde motorun enerji üretebilmek için ihtiyacı olan hava atmosfer basıncından faydalanılarak alınırken; turbo motor tipinde sistemin içinde yer alan türbin çarkı ve kompresör çarkı yanma odasından çıkan egzoz gazlarını çekerek yüksek basınçlı bir şekilde motorun içine tekrar aktarır. Turbo motor genellikle küçük hacimli motorlardan daha yüksek güç sağlamak için kullanılır.

Ateşleme Tipine Göre Araç Motor Çeşitleri

Buji ile ateşlemeli motorlarda yanma odasındaki yakıt-hava karışımını ateşlemek için buji adı verilen parça kullanılırken sıkıştırma ile ateşlemeli motorlarda ise buji parçası bulunmadığı için ateşleme, yüksek basınçlı havanın ısısı ile sağlanır. Buji ateşlemeli motorlara çoğunlukla benzinli arabalarda rastlanırken sıkıştırma ile ateşlemeli motorlara ise dizel arabalarda rastlanır.

Yakıt Enjeksiyon Şekline Göre Motor Tipleri

Yakıt enjeksiyon şekline göre FSI motor, TSI (Turbo Stratified Injection) motor, TFSI motor, GDI (Gasoline Direct Injection) motor ve T-GDI motor olmak üzere 5 farklı motor çeşidi bulunuyor. Enjeksiyonlu motor adıyla da bilinen FSI motor, yakıtın yanma odasına doğrudan aktarıldığı motor tipleridir. TSI motor çeşitleri ise; küçük hacimli motorlara turbo eklenmesiyle elde edilen bir teknolojiye sahiptir ve küçük hacimli motorlardan daha fazla güç elde etmeyi sağlar. TFSI motor, FSI motorların turbo beslemeli halidir. Diğer motor çeşitlerine göre daha yüksek performans ve düşük yakıt tüketimi sunan bu motor, atık gazları tekrar dönüştürerek düşük emisyon değerleri de sağlar. TFSI motorların LPG dönüşümlerine uygun olmadığını belirtelim. GDI motor, güçlü ve dayanıklı motor bloğu sayesinde yüksek basınçlarda çalışır. FSI motorların gelişmiş versiyonu olarak da değerlendirilebilecek olan GDI motorlar, yüksek performans sunar. Sonuncusu T-GDI motorlar ise; GDI motorlara turbo eklenerek geliştirilmiş motor çeşididir. Daha fazla performans amaçlanan T-GDI motorlarda turbo sayesinde yanma odasına daha fazla hava gönderilir ve bu sayede normal kapasiteden daha fazla güç üretimi gerçekleştirilir.

Silindir Sıralanışına Göre Motor Çeşitleri

Araba motor çeşitlerinin sonuncusunu silindir sıralanışına göre motor çeşitleri oluşturuyor. En yaygın silindir sıralanışı olarak karşımıza çıkan sıralı (düz) motorlarda silindirler adından da anlaşılacağı gibi yan yana aynı düzlem üzerine sıralandığı için hafif, daha maliyetsiz ve yakıt tasarrufu yüksek motorlar olarak öne çıkıyor. Pistonlar ve silindirler arasında üstten bakıldığında V harfini andıran bir açının bulunduğu motorlar ise V tipi motorlar olarak adlandırılıyor. Bu özel V şekli, titreşimi minimuma indirerek denge problemini yok ediyor. Boksör tipi motorlarda silindirler karşılıklı bulunuyor. Denge açısından bu motorlar mükemmel olsa da yakıt tasarrufu açısından memnuniyet yaratmıyor. Son olarak W tipi motorlar ise sadece 12 ve 16 silindirli arabalarda karşımıza çıkıyor. Yüksek performans sunan, güçlü W tipi motorlarda silindirler üç sıra halinde bulunuyor.

Araç motor çeşitleri ve özelliklerini genel olarak bu şekilde sıralamak mümkün. Bir aracın en önemli parçası olarak değerlendirilebilecek motor ile ilgili fikir sahibi olmak gerek yeni bir araba satın alırken gerekse de araç kiralarken işlerinizi kolaylaştıracaktır. Performans ve yakıt tasarrufu açısından en yüksek verimi sunan motora sahip araçları tercih ederek daha uzun ömürlü ve daha tasarruflu bir kullanım imkanı elde edebilirsiniz. Eğer kiralık bir araca ihtiyaç duyuyorsanız Sixt’in kiralık araçlarına göz atabilir; Aylık Araç Kiralama sayfamız üzerinden aylık ya da daha uzun periyotlu kiralamalar yapabilirsiniz.

Popüler Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN