İster kiralık araç ister kendi aracınız olsun yaz aylarında yaşanan klima sorunu, can sıkıcı olabiliyor. Bu sebeple arabadaki klimanın bakımının düzenli olarak yaptırılması son derece önemli. Peki, araç kliması neden soğutmaz? Bu sorunun cevabını bilmiyorsanız yazının devamını okuyarak konunun detayları hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. İşte, araç klima neden az soğutur ya da hiç soğutmaz, sorusunun olası cevapları!

İçindekiler

Klimanın soğutmamasının Olası Nedenleri

  • Klima Gazı Sorunu: Oto kliması neden soğutmaz, sorusunun yanıtları arasında akla ilk gelen, soğutucu gaz eksikliği oluyor. Klima sisteminin soğutma yapabilmesi için sistemde yeterli miktarda soğutucu gaz, yani "freon" bulunması gerekir. Eğer soğutucu gaz seviyesi düşükse klima yeterince soğutma yapamaz. Bu, genellikle gaz kaçağından kaynaklanır ve sistemin yeniden doldurulması ve kaçakların tamir edilmesi gerekir.
  • Kompresör Arızası: Klima kompresörü, sistemdeki soğutucu gazın dolaşımını sağlar. Eğer kompresör arızalıysa veya düzgün çalışmıyorsa klima soğutma işlemini gerçekleştiremez. Kompresörün çalışmadığını anlamak için motor çalışırken klimayı açtığınızda motor devrinde değişiklik olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.
  • Kondansatör ve Radyatör Problemleri: Klima sistemindeki kondansatör veya radyatör tıkanmış ya da kirlenmiş olabilir. Bu parçalar, soğutma işlemi sırasında ısıyı dışarıya atar. Eğer tıkanıklık veya kirlenme varsa soğutma verimi düşer.
  • Fan Problemleri: Klima sisteminin çalışması için fanların düzgün çalışması gerekir. Araç klimasındaki fanlar, soğutulan havanın iç mekana aktarılmasını sağlar. Eğer fanlar çalışmıyorsa veya zayıf çalışıyorsa klima soğutma yapamaz.
  • Elektriksel Sorunlar: Klima sistemindeki sigortalar, röleler veya elektrik bağlantılarında sorunlar olabilir. Elektriksel bir arıza, klima sisteminin düzgün çalışmasını engelleyebilir.
  • Klima Filtresi Tıkanıklığı: Araç klimasının iç mekan filtresi de denen polen filtresi tıkanmışsa havanın serbestçe geçişi engellenir ve klima soğutma işlemi yapamaz. Dolayısıyla bu filtrelerin düzenli olarak değiştirilmesi gereklidir.
  • Termostat veya Sensör Arızası: Klima sistemindeki termostat veya sensörler, iç mekan sıcaklığını algılar ve soğutma sürecini kontrol eder. Eğer bu bileşenler arızalıysa klima düzgün çalışmayabilir.

Peki, Çözüm Nedir?

Otomobil kliması neden soğutmaz, sorusunun yanıtlarını aldığımıza göre sırada çözümler var. Klima soğutmadığında nasıl bir yol izlemeniz gerektiği aşağıdaki listede yer alıyor.

  • Klima sistemindeki soğutucu gazın seviyesini kontrol ettirin. Gaz seviyesi düşükse klimacı tarafından gaz doldurulması gerekebilir. Gaz kaçağı varsa kaçak tespit edilip onarılmalıdır.
  • Klima kompresörünün çalışıp çalışmadığını kontrol ettirmek de bu aşamada gerekli olacaktır. Kompresör arızalıysa tamir edilmesi veya değiştirilmesi gerekebilir. Kompresörün devreye girip girmediğini anlamak için klimayı açtığınızda motor devrinde değişiklik olup olmadığına bakabilirsiniz.
  • Kondansatör veya radyatörde tıkanıklık veya kirlenme olup olmadığına bakılmalı. Bu parçalar temizlenmeli veya gerekiyorsa değiştirilmelidir.
  • Klima sistemindeki fanların düzgün çalışıp çalışmadığını kontrol ettirin. Fanlar arızalıysa tamir edilmeli veya değiştirilmelidir.
  • Klima sisteminin elektriksel bağlantılar, sigortalar ve röleler arızalı olabilir. Gerekli denetim ve kontrol sonrasında tespit edilen arızalı bileşenler onarılmalı veya değiştirilmelidir.
  • Son olarak iç mekan hava filtresi olan polen filtresini de kontrol edin ve gerekiyorsa değiştirin. Tıkanmış filtreler hava akışını engeller ve klima performansını düşürür.

Klima Gazı Nedir, Ne İşe Yarar?

Araç kliması neden soğuk üflemez, sorusuna cevap aradığımız bu yazıyı, klima gazı ile sonlandırıyoruz. Klima gazı, klima sisteminin temel bileşenlerinden biridir ve sistemin hava soğutma işlevini gerçekleştirmesini sağlar. Soğutucu gazın özellikleri ve türleri zamanla değişmiştir. İşte, soğutucu gaz hakkında bilmeniz gereken bazı temel bilgiler!

Soğutucu Gazın İşlevi

Soğutucu gaz, klima sisteminin içinde dolaşarak buharlaşma ve yoğunlaşma süreçleri ile ısı transferi yapar. Bu süreç sayesinde araç içindeki hava soğutulur. Gaz, kompresör tarafından sıkıştırılarak yüksek basınç ve sıcaklıkta bir buhar haline getirilir, daha sonra kondansatörde yoğunlaşarak sıvı hale geçer. Bu sıvı, genleşme valfi aracılığıyla düşük basınçta buharlaşır ve bu süreçte ısıyı emer ve böylece iç mekandaki havayı soğutur. Yaygın olarak kullanılan klima soğutucu gazları ise aşağıdaki listede görülebilir.

  • R-12 (Dichlorodifluoromethane)
  • R-134a (Tetrafluoroethane)
  • R-1234yf (Tetrafluoropropene)

Klima demişken Araç Klima Bakımı Nasıl Yapılır? başlıklı yazımıza da göz atabilirsiniz.

Popüler Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

İçindekiler