Teknolojinin gelişmesiyle beraber otomobillerdeki sürüş güvenliği de artmaktadır. Bunlar arasında sürücüyü bilgilendirmek için araç gösterge panelinde uyarı ışıkları çıkmaktadır. Gösterge paneli üzerinde beliren bu ışıklar aracın performansını, güvenliğini ve olası arızaları göstererek gerek araç gerekse sürüş sırasında kritik bilgiler sunar. Bu göstergeler bazen küçük bir hatırlatma niteliğinde olurken bazen de ciddi arızaların habercisi olabilmektedir. Peki araç göstergesindeki işaretler nedir, ne anlama gelmektedir. Sizin için bu yazımızda ön plana çıkan araç göstergelerine değiniyoruz. Haydi gelin detaylarına birlikte bakalım.

İçindekiler

1. Motor Arıza Lambası

Araba göstergeleri arasında uyarı niteliğindeki göstergeler arasında yer alır. Genellikle bu gösterge motor şeklinde sarı veya turuncu renkte görünür. Motor ya da emisyon sisteminde sorun olabileceği anlamına gelen bu arıza lambası uzun süre yanık olduğunda aracın servise götürülmesi gerektiğini ifade eder. Önemli bir gösterge olup güvenli bir sürüş için var olan sorunun giderilmesi gerekmektedir.

2. Hararet İkaz Lambası

Araç gösterge işaretleri arasında karşılaşabileceğiniz bir diğer ikaz lambası ise hararet için olan oluyor. Motor sıcaklığının olması gerekenden fazla olduğunu gösteren bu ikaz lambası dikkate alınması gerekenler arasında. Motorun hararet yaptığını gösteren bu lambanın normale dönmesi için aracınızın durdurup motorun soğumasını beklemeniz gerekir. Bu esnada dilerseniz araç soğutma suyu, fan çalışma durumu ve radyatörü kontrol ederek aracın diğer aksamların sorun olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.

3. Yağ Basınç Uyarı Lambası

Araç gösterge paneli üzerinde sıklıkla karşılaşabileceğiniz işaretlerden biri de yağ basınç uyarısı olabilir. Yağdanlık sembolü şeklinde yanan bu uyarı lambası, motor yağ basıncının düşük olduğunu göstermektedir. Dikkate alınması gereken göstergelerden biri olan yağ basınç uyarısı, motorun yağsız kalmasına ve buna bağlı olarak ciddi arızaların çıkabileceğine işaret etmektedir. Eğer böyle bir uyarı alıyorsanız yağ seviyesini kontrol etmeli gerekirse servise danışmanız gerekir.

4. Akü Uyarı Lambası

Araç göstergelerinden bir diğeri de akü uyarı lambasıdır. Gösterge paneli üzerinde kırmızı renkte yanıp sönen akü uyarı lambası, akünün bitiyor veya bittiğine işaret eder. Aynı zamanda aracın şarj sisteminde de bir sorun olabileceği anlamına gelebilmektedir. Bununla beraber alternatör arızası veya akü bağlantılarında da sorun olabileceği ve kontrol edilmesi gerektiğini göstermektedir.

5. Fren Sistemi Uyarı Lambası

Araç göstergesinde kırmızı ünlem işareti ya da fren sembolü yanıp sönüyorsa fren sisteminde sorun olduğunu belirtmektedir. Bu durumda el freni çekili ise indirmeyi deneyebilirsiniz. Eğer sorun devam ederse fren balataların ve hidrolik sıvısını kontrol etmeniz gerekir. Frenlerde olabilecek herhangi bir sorun sürüşü riske atabileceğinden mümkün olduğunca bu ikaz ışığının sorununu çözmenizde fayda var.

6. Lastik Basınç Uyarı Lambası

Araç gösterge panelindeki işaretler arasında lastik basınç uyarı ikazı da yer alır. Araç lastiklerindeki düzensiz lastik basıncını gösteren bu uyarı lambası, lastiklerin kontrol edilerek basıncın uygun seviyeye getirip dengelenmesi ile ortadan kalkar. Lastik basınçlarının düzensiz olması yakıt tüketimini arttırabilir ve aracın yol tutuşunu olumsuz olarak etkileyebilmektedir.

7. Direksiyon Kilidi Uyarı Lambası

Araç gösterge paneli üzerinde direksiyon ve kilit işareti varsa bu araç direksiyonunun kilitli olduğu anlamına gelir. direksiyon kilidini kapatarak bu uyarı ışığını ortadan kaldırabilir ve güvenli bir şekilde sürüşe başlayabilirsiniz.

8. Hava Yastığı Uyarı Lambası

Araç gösterge paneli üzerinde hava yastığı sembolü varsa bu işaret hava yastıklarında arıza olduğu anlamına gelir. Aracın servise götürülerek kontrol edilmesi gerekir. Çünkü olası bir kaza anında hava yastıklarının açılmama ihtimali vardır. En kısa sürede gerekli önlemler alınmalıdır.

9. Direksiyon İkaz Lambası

EPS uyarısı olarak da bilinen direksiyon ikaz lambası gösterge panelinde direksiyon ve ünlem işaretinin olduğu durumları ifade eder. Aracın hızına bağlı olarak direksiyonun sertleşip yumuşayarak manevra kabiliyetinin artmasına yardımcı olur. Eğer bu ikaz lambası sürekli yanıyorsa bu sistemde bir sorun olabileceği anlamına gelir. Kontrol edilmesi gerekmektedir.

Dilerseniz araç sistemleri hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilmek için Tiptronik Vites Nedir? yazımıza da göz atabilirsiniz.

Popüler Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

İçindekiler