Araba Neden Hararet Yapar?
Araç bakım ve onarımının en önemli noktalarından biri de hararet yapan araba konusunda öne çıkıyor. Farklı birçok neden arabadaki motorun hararet yapmasına neden olabiliyor. Önce sorunu doğru tespit etmek ve çözümü de doğru sorun tespiti ardından uygulamak son derece mühim. Peki bu sebepler neler? Araba neden hararet yapar ve çözümleri neler? Sizin için derlediğimiz içeriğimizde tüm sorularınıza yanıt alabilir ve konu hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
Araç Motoru Niçin Hararet Yapar?
Araba hararet yaparsa bunun farklı sebepleri olabilir. Özellikle yaz aylarında pek çok sürücünün başını ağrıtan bu konunun iyice öğrenilmesi araç sahiplerinin, sürücülerin doğru sorun tespiti yapabilmesini de sağlıyor. Motorun gereğinden fazla ısındıktan sonra artık çalışamaz hale gelmesine araç dünyasında "hararet yapma" deniyor. Yani motorun çalışması için gereken enerji ortaya çıkarken haddinden fazla ısınma söz konusu olursa bu, araç motorunun hararet yapması anlamına geliyor. Motora ve ona bağlı parçalara dahi ciddi ölçüde zarar verebilen hararet problemi, bir dizi faktörün neden olabileceği bir olay. Bu faktörlerden en yaygın olanları şöyle:
• Soğutma sıvısının azalması: Motor içinde bulunması gereken bir soğutma sıvısı vardır. Bu sıvının gereğinden fazla azalması ya da tümüyle bitmesi motorun soğumasına engel olur. Soğutma sıvısı ise normal ve ideal şartlarda biten bir şey değil. Bir kaçak olması veya aracın contasının yanık olması gibi durumlarda soğutma sıvısı tükenebilir.
• Devirdaim pompasının bozulması: Devirdaimin görevi, motorda bulunan soğutma sıvısını pompalayıp taşımaktır. Şöyle ki: Motorda ısınan sıvı, radyatöre transfer edilir. Radyatörde soğuyan sıvı ise motora geri gider. Şayet devirdaim pompası arızalanırsa, soğuyan sıvı radyatörde kalacağı için motora ulaşmaz. Bu nedenle motordaki su da sıcak kalır.
• Motor hararet müşürünün bozuk olması: Fan müşürü olarak da bilinir. Bu parça arızalanırsa araç da ısındığını tespit edemez ve fanı çalıştırmaz. Fan çalışmazsa da araç sürekli olarak ısınır. Bu da aracın motorunun hararet yapmasına neden olabilir.
• Soğutma fanının bozulması,
• Termostatın arızalanması,
• Vantilatör kayışının kopması.
Araba Hararet Yaparsa Ne Olur?
Yukarıda saydığımız gibi birçok nedenden ötürü araba hararet yaparsa ne olur? Esasen bu konu araç sahipleri için oldukça önemli, çünkü yüksek masraflar doğabilir. Hararet yaparak aşırı ısınan motorda yanma odasına en yakın yerde konumlanan parçalar çabucak zarar görebilir. Araba hararet göstergesi yandığı zaman gerekli önlemlerin derhal alınması gerekiyor. Aksi takdirde motorun ve motor parçalarının ciddi ölçüde hasar alma riski var. Bu da tamir, onarım, bakım noktasında yüksek masraflara neden olabilir. Silindir kapak contası bu gibi durumlarda genellikle ilk yanan parçalardan biridir. Pistonlar da eriyebilir. Bu ve benzeri durumlar neticesinde ise motor çalışamaz hâle gelebilir.
Motor Hararet Yaparsa Ne Yapmam Gerekiyor?
Peki araç hararet yapınca ne yapılır? Arabanın hararet göstergesinden takip edebileceğiniz bu durum karşısında yapabilecekleriniz yok değil. Bunlardan en yaygın olanlarını da şöyle sıralayabiliriz:
• Mümkünse aracı gölge bir yere çekmek ve kontak ile klimayı kapatmak gerekiyor. Ardından kaputu açıp bir süre öylece bekleyebilirsiniz. Kaputu açıp ardından hemen radyatör kapağını açmak doğru olmayacaktır. Eğer içerideki su 100 derecenin çok üzerinde ise çıkış noktası bulduğu an patlamaya neden olacaktır. Bu nedenle bir patlama yaşanmaması için kaput açık vaziyette biraz beklemek gerekiyor.
• Kaputu açınca motor ve diğer kısımlara dokunmamaya özen gösterin. Soğumasını bekleyin.
• Motorun tamamen soğuduğunu düşünüyorsanız, ardından su kaybını kontrol etmek için radyatör kapağını açın.
• Eğer su kaybı yaşanmışsa buraya su ekleyin.
• Şayet su seviyesi normalse en yakın teknik servise gitmeniz ya da yol yardım çağırmanız gerekir.
• Radyatör hortumunu kontrol ettirmek, hararet müşürü ve göstergesinin kontrolünü gerçekleştirmek, soğutma suyunun kontrolü ve soğutma fanı kontrolü ve bakımı da yolda kalmamak için yaptırabileceğiniz işlemler arasında.
Hararete Karşı Ne Tür Önlemler Alabilirim?
Bu gibi durumlarla karşılaşmamak için tedbiri elden bırakmamanız gerekiyor. Bunun için çeşitli önlemler var. Arabanızın soğutma sistemine iyi bakmanız, bakım ve kontrollerini ihmal etmemeniz gerekiyor. Periyodik bakımlarda radyatör hortumu kontrolü, hararet müşürü bakımı, hararet göstergesi kontrolü gibi konuyla ilgili parçaların kontrol ve bakımlarına da mutlaka önem verin. Dilerseniz, düzenli olarak bakımları yapılan, yüksek hijyen standartları ile sürücüsüne teslim edilen araçlarımızı incelemek için Araç Filomuz sayfasını da ziyaret edebilirsiniz.