Hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olan arabalar karmaşık bir sistem ile donatılmış durumda. Bu sistemin sağlıklı ve düzgün çalışabilmesi için pek çok sıvı kullanılır. Bu sıvılardan biri de antifriz olarak bilinen bir sıvıdır. Peki antifriz nedir, ne için kullanılır? Araçlar için önemli olan sıvılardan biri olan antifriz, motorların soğutma sistemlerinde kullanılan kritik bir role sahip. Zorlu hava koşullarında motorun düzenli ve sağlıklı çalışabilmesine yardımcı olur. Sizin için antifrizin işlevleri ve kullanımı araştırdık ve yazımızın devamında yer verdik. İşte antifrize dair detaylar!

İçindekiler

Antifriz Nedir?

İlk olarak antifriz nedir ne işe yarar sorusunun cevabı ile başlayalım. Antifriz, arabalar için gerekli olan sıvılar arasında yer alıyor. Otomobillerin motor soğutma sistemlerinde kullanılan bir kimyasal sıvı olarak biliniyor. Çoğunlukla suyla karıştırılarak kullanılan bu sıvı motorun sıcaklığını düzenlemek için kullanılıyor. Isı transferi yapabilme özelliğine sahip olan antifriz sıvısı, suyun donma sıcaklığını düşürerek kaynama noktasını yükseltiyor. Böylece antifrizli su kaynama ve donma yapmadan motorun düzenli bir şekilde çalışmasını sağlıyor. Özellikle yazın harareti kışın da donmayı önlediği için motorun sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı oluyor. Sıcak ve soğuk havalarda motorun korunması için önemli olarak bilinen sıvılardan biridir.

Antifriz Ne İçin Kullanılır?

Şimdi de antifrizin ne için kullanıldığına bakalım. Soğuk ve sıcak aylarda radyatördeki su kaynayıp donabilme özelliğine sahip. Bunun önüne geçebilmek için antifrizli su kullanılıyor olup motorun daha etkili bir şekilde kullanılması destekleniyor. Fakat antifrizin kullanımı yalnızca bununla sınırlı değil. Antifrizin kullanımı ve avantajlarını şu şekilde sıralayabiliriz.

  • Antifriz, motor soğutma sistemi içerisindeki suyun donmasını engelleyen bir kimyasal olması açısından motorun daha verimli çalışmasını sağlıyor. Aynı zamanda donan suyun radyatör ve botular içerisinde sorun oluşturmasının da önüne geçiyor.
  • Antifriz suyun donmasının önüne geçtiği gibi suyun kaynamasının da önüne geçiyor. Motorun ısınmasının da önüne geçen antifriz sıvısı suyun kaynama noktasını yükselterek dengenin korunmasını sağlıyor. Antifriz sayesinde buharlaşma azalır ve motor daha verimli bir şekilde çalışıyor.
  • Antifriz, radyatörü korozyon ve pas gibi zarar verici maddelere karşı da koruma sağlıyor. İçeriğindeki özel maddeler sayesinde metal yüzeyde koruyucu bir tabaka oluşturarak paslanmayı engelliyor. Aracın hem ömrünü hem de verimliliği bu şekilde artmış oluyor.
  • Antifriz sıvı aynı zamanda ısı transferi de sağlıyor. Motorun sıcaklığını dengelemek için kullanılan bu sıvı, motor tarafından üretilen ısıyı emerek radyatöre taşıyarak ve soğumasına yardımcı oluyor. Böylece motor optimize edilmiş sıcaklık değeri ile çalışmaya devam ediyor.

Antifriz Renkleri Ne Anlama Gelir?

Antifrizle ilgili merak edilenlerden bir diğeri ise hangi antifriz sıvını kullanacağım, sorusu oluyor. Antifriz çeşitleri geniş bir skalaya sahip olup farklı renkleri ile ön plana çıkıyor. Antifriz sıvılarının renklerine bağlı olarak kullanılması gereken araçlar da farklılık gösteriyor. İçerdikleri kimyasallara göre değişen bu sıvılar arasında ön plana çıkan dört antifriz sıvısı yer alıyor. Bunlar şu şekilde açıklanabilir:

  • Kırmızı Antifriz: Hem organik hem de inorganik inhibitörlerin bir arada yer aldığı kırmızı antifiriz, uzun ömürlü kullanımı ile ön plana çıkıyor. Her ne kadar araç motorunun korunmasını sağlasa da aracın yaşına ve geçirdiği hasarlara bağlı olarak kimi zaman zararlı da olabiliyor. Dolayısıyla yaşı büyük ve hasarlı araçlarda kullanımı önerilmiyor.
  • Mavi Antifriz: Günümüzde sıklıkla tercih edilen antifrizler arasında yer alan mavi antifriz uzun ömürlü yapısı ve motoru yüksek derece koruması ile ön plana çıkıyor. En verimli antifriz sıvıları arasında yer alıyor. Yaş ve hasara bakılmaksızın tüm araçlarda kullanılabiliyor.
  • Yeşil Antifriz: İnorganik bir yapıya sahip olan yeşil antifriz, kireçlenme ve donma konusundaki verimliliği ile ön plana çıkıyor. Özel içeriği sayesinde donmayı engellerken radyatörde oluşabilecek kirecin de önüne geçiyor. Genellikle kullanım ömrünün kısa olması nedeniyle tercih edilmeyebiliyor.
  • Turuncu Antifriz: Organik yapıda olan bu antifriz sıvısı aracın yaşı modeli ve diğer özelliklerine göre alınması tavsiye ediliyor. Diğer antifrizlere kıyasla daha az koruma sağlayan bu sıvı genelde tercih edilmiyor.
İçindekiler