Alternatör, her araçta bulunan araçların verimli ve güvenli bir şekilde çalışmasını sağlayan mekanik bileşenler arasında yer alır. Aracın diğer parçaları ile uyumlu çalışmasını sağlayan bu parça, aracın adeta kalbi olarak bilinir. Peki alternatör nedir, ne işe yarar? Alternatör motorun mekanik enerjisini elektrik enerjisine çevirmekle görevli olan bir parça olarak bilinir. Böylece araç içerisinde bulunan elektrik aksamlarını besleyerek bataryanın şarj edilebilmesini de sağlar. Sizin için alternatörü detaylıca araştırdık ve bu yazımızda yer verdik. İşte alternatör hakkında merak edilenler!
Alternatör Nedir, Ne İşe Yarar?
Alternatör ne işe yarar, nedir sorusuna baktığımızda araç motorunun mekanik enerjisini elektrik enerjisine çeviren bir cihaz olduğunu görüyoruz. Adını “alternating current” yani alternatif akımdan alan bu kavram kısaca akımın üretildiği parça olarak da ifade edilebilir. Alternatör içten yanmalı motorun ürettiği mekanik enerjiyi elektrik enerjisine çevirerek araç mekanizmasının işlev kazanmasını sağlar. Araçların elektrik aksamlarını çalıştıran alternatör, elektriğin üretildiği yer olarak da tanımlanabilir. Bu parçalar araç içerisinde motorun dönme hareketini kullanarak elektrik üretimi gerçekleştirmektedir. Burada üretilen elektrik enerjisi ise aracın elektrik aksamlarının beslenmesini sağlar. Sağlıklı bir sürüş için alternatörün doğru çalışması önemlidir.
Alternatör Nasıl Çalışır?
Sıra geldi alternatör nasıl çalışır sorusunun cevabına. Alternatörün çalışma prensibi, elektromanyetik indüksiyon temeline dayanır. Bu aslında basit bir fizik kuralı ile gerçekleşir. Alternatör alanındaki iletkenin çevresinde bulunan manyetik alan hareketle beraber değiştikçe iletkende akım oluşmaya başlar. Bu akım enerjinin dönüştürülmesi anlamına gelir. Alternatörün çalışma prensibi çeşidine bağlı olarak da değişiklik gösterebilir. Fakat genel olarak bir alternatörün çalışabilmesi için kasnak, statör, köşebent, kapak, rulman gibi parçaların sağlam olması gerekir. Herhangi birinde oluşacak olan problem alternatörün de verimli çalışmamasına neden olabilir. Alternatör kayışı motordan aldığı güçle birlikte oluşan kinetik enerjiyi elektrik enerjisine dönüştürerek araç içi elektrikle çalışan parçaların verimli bir şekilde çalışmasını sağlar. Bu kayış her araba için farklı uzunluklar görülür. Bunun nedeni enerji üretimini gerçekleştirmesidir.
Alternatör Görevleri Nelerdir?
Alternatör görevi nedir, diye baktığımızda ise karşımıza pek çok nokta çıkıyor. Alternatör bilindiği gibi arabaların çalışabilmesi için önemli mekanik parçalardan biri. Alternatör görevi ise motordan aldığı hareket enerjisini elektrik enerjisine çevirerek arabanın elektrik aksamlarına yollaması. Böylece alternatör sayesinde arabada yer alan ve elektrikle çalışan alanları bu sayede çalışabilmekte. Bunun dışında sahip olduğu görevleri ise şu şekilde gösterilebilir.
- Araç hareket halindeyken gerekli olan enerjinin üretimi alternatör sayesinde gerçekleşir.
- Araç hareket halindeyken akünün dolmasını sağlayarak bitmesinin önüne geçer.
- Araç çalışmaya başladığında akünün şarj olmasını sağladığı için manuel olarak şarj edilmesine gerek kalmaz.
- Araç içerisindeki akımı doğru akıma dönüştürür. Araç sistemleri doğru akım ile çalışır. Üretilen AC akımını DC akımına dönüştürür. Böylece sistemin daha sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlar.
- Alternatörlerde aynı zamanda bir voltaj regülatörü bulunur. Bu sayede alternatörün ürettiği gerilim dengelenerek sistemin zarar görmesinin önüne geçilir. Voltaj istenilen seviyede tutularak elektrik sistemi korunur.
Araçlarda elektrik sistemlerinin önemli bir parçası olan alternatörler, özellikle elektrikli araçlar için olmazsa olmaz detaylarsan biri. Alternatörün arızalanması durumunda araçta bulunan elektrikli ekipmanların çalışması durabilmekte, batarya ise kısa sürede boşalabilmektedir. Bu gibi durumlar özellikle kötü hava koşullarında ve gece sürüşlerinde ciddi sorunlara neden olabilir. Dolayısıyla araç bileşenlerinin düzenli bir şekilde kontrolden geçmesi bu noktada önemlidir.