Eğer bir ikinci el araç almayı planlıyorsanız, bir satın alma işlemi gerçekleştirmeden önce araçla ilgili tüm detaylara sahip olmanız gerekir; bunlardan en önemlisi de tabii ki aracın bir ağır hasar kaydı olup olmadığı detayıdır. Araçlarda ağır hasar kaydı, bir aracı satın alıp almama konusunda karar verirken dikkate almanız gereken en önemli kriterler arasında yer alır. Bu tip bir durumla karşılaşan sürücülerin büyük bir kısmı ağır hasar kayıtlı araç alınır mı diye düşünmekten kendini alamaz; çünkü bir aracın ağır hasarlı olması demek, aslında daha önce büyük bir kazaya karışmış olması demektir. Bununla birlikte ağır hasar kayıtlı araç değer kaybına uğramakla birlikte beraberinde daha yüksek sigorta bedelleri ve kasko ücretlerini de getirebilir. Peki ağır hasarlı araç alınır mı ve ağır hasar kayıtlı bir araçla karşı karşıya kalındığında ne yapmalı? Detaylar bu yazımızda.
Ağır Hasar Kaydı Nedir?
Ağır hasar kaydı, bir aracın çeşitli trafik kazaları, doğal afetler ya da benzeri diğer sebeplerden ötürü ağır olarak hasar alması sonucu oluşan resmi bir kayıttır. Bir aracın ağır hasar kayıtlı olup olmadığına karar veren merci ekspertiz araç servisleridir ve ağır hasar kayıtlı olarak nitelendirilmiş bir araç, gerekli masrafların yerine getirilmesi durumunda eski haline dönebilir, daha önceki eski işlevlerini yerine getirecek konuma getirilebilir. Bununla bilmekte fayda vardır ki bir aracın ağır hasar alması, tamirat bakımından hem yüksek masraflara katlanılması anlamına gelirken hem de bazı durumlarda tamiratla dahi onarılamayacak hasarların söz konusu olduğunu ifade edebilir. Ağır hasar kaydı almış araçların kesinlikle trafiğe çıkış izni bulunmaz, bu nedenle de gerekli tamir ve onarımların kesinlikle yapılması ve ancak ondan sonra trafiğe yeniden çıkartılması icap eder. Eğer söz konusu ağır hasar kayıtlı araçta kasko ya da ek teminatlı bir trafik sigortası varsa, tamir bedelleri ya da alınan maddi zararlar sigorta tarafından karşılanır. Her şekilde ağır hasar kaydı almış bir araç, hiçbir zaman eskisi gibi olmayacağı ve ileride tekrar sorun çıkartma potansiyeline sahip olacağı için alıcılarda ağır hasar kayıtlı araba alınır mı sorusunu uyandırır.
Ağır Hasar Kaydı Nasıl Tespit Edilir?
Yazımızın ilerleyen kısımlarında ağır hasar kayıtlı araç neden alınmaz ya da alınmalı mıdır sorunsalının detaylarına değinmeden önce bir aracın ağır hasar kayıtlı olup olmadığı nasıl tespit edilir, buna bakmak gerekir. Araçların hasar incelmesi esnasında öncelikle bazı belgeler gereklidir; bu belgelerden bir tanesi de ekspertizin kaza sonrası yapacağı değerlendirmenin raporudur. Eğer hasar değeri, aracın kazaya karıştığı tarihteki araç piyasa değerini karşılıyorsa ya da piyasa değerinden daha üst bir seviyedeyse araç doğrudan kayıtlara ağır hasarlı olarak geçer. Buna ek olarak eğer aracın piyasa değeri sigorta şirketince sürücüye ödenirse, araç pert olarak ilan edilir ve trafikten men edilerek bir daha kullanılmasına izin verilmez. Sürücüler, ağır hasar kayıtlı araçların tüm verilerine ve değerlerine tramer sorgulaması yaparak ulaşabilir. Bir aracın hasar kayıtlı olması durumunda trafiğe çıkması, elbette ki kendisi için olduğu gibi diğer sürücüler için de risk teşkil eder. Bu gibi durumlarda hem maddi olarak hem de manevi olarak sizi zora sokacak bir araçtan meydana gelecek tüm hasarlar, "bedelsiz hasar" olarak tabir edilir. Peki bedelsiz ağır hasar kayıtlı araç alınır mı? Bu sorunun cevabı da elbette tartışılır ve duruma göre değişkendir; söz konusu kazanın oluşumuna göre farklı yorumlanabilir. Sürücülerin güvenliği açısından ağır hasarlı ve bedelsiz ağır hasarlı araçlar, trafikten çekilmesi gereken araçlar kategorisine girer. Bu yüzden de ikinci el piyasasında araç satın alırken satın almayı planladığınız aracın tüm hasar kayıtlarını dikkatli bir biçimde incelemeniz ve buna göre bir alım yapmanız önemlidir.
Ağır Hasar Kayıtlı Araç Alınır mı?
Daha önce de belirtmiş olduğumuz gibi bir aracın kaza sonrası elde edilen ekspertiz raporlarında aracın masrafları sıfır değerine yakınsa, sıfır değerindeyse ya da sıfır değerinden daha yüksekse, bu araç ağır hasarlı bir araç olarak işlem görmeye başlar. Bu noktada aracın tamirat ve onarım masraflarının yüzde 70 oranı ve üzerinde çıkması, onun ağır hasar kayıtlı olmasına ve trafiğe bu şekilde çıkmasının tehlikeli olmasına işaret eder. Kazalı arabalarda meydana gelen ve arabanın trafikten men edilmesine neden olan ağır hasar kaydı, aracın kaskosu ya da ek teminatlı bir trafik sigortası varsa sigorta şirketi tarafından karşılanabilir. Bu yöntemle ödemesi gerçekleştirilen araçlar sigorta şirketlerinin üzerine geçerler. Yine belirtmekte fayda vardır ki bir aracın hasar kaydının minimum yüzde 70 olması, onun trafikte bulunması konusunda sorun teşkil eder, bu yüzden de ağır hasarlı araç alınır mı sorusu üzerinde bir kez daha düşünmek gerekir. Pert araç olarak sistemde yer alan araçlar, sigorta şirketlerince daha uygun fiyatlarda satılabilir.
Meydana gelen bir kaza sonucu ağır hasar kayıtlı olarak kayıtlara geçen bir araç, satışa sunulduğu esnada aynı segmentteki diğer araçlara göre çok daha düşük bedellerle fiyatlandırılarak piyasaya sunulur. Bu da elbette ağır hasar kayıtlı bir aracı satın almanın maliyet açısından avantajıdır. İkinci el piyasasında araç bakan ve bütçesi çok yüksek olmayan alıcılar için bu bariz bir artıdır. Öte yandan bu cezbedici fiyat aralıkları, yine de ağır hasar kayıtlı arabalar alınır mı sorusunu akıllardan yok etmeye yeterli değildir; zira en iyi servislerde onarılmış bile olsa ağır bir kaza geçirip ciddi hasarlar alan bir araç ömrünün geri kalanında trafikte her daim sürücüsüne ve trafikteki diğer araçlara karşı tehlike riski arz edecektir. Özellikle vurgulamakta fayda vardır ki ağır hasar kayıtlı bir aracın alınıp satılması konusunda herhangi bir yasa ya da kural bulunmamaktadır; gerekli işlemleri, onarımları ve tamiratları gerçekleştirildikten sonra tekrar trafiğe çıkmaya hak kazanmış ağır hasarlı bir arabayı alıp almama konusunda inisiyatif, tamamen potansiyel alıcıya bırakılmıştır. Tekrar belirtmekte fayda vardır ki ciddi bir kaza sonrası işlem görmüş ve onarılmış bir araç, ilerleyen süreçte ortaya bazı sorunlar çıkartabilir, bu yüzden de ağır hasar kayıtlı bir araba satın almadan önce mutlaka bu ihtimali göz önünde bulundurmak gerekir.
Hiçbir hasar kaydı bulunmayan, yepyeni ve son model arabalarımızı incelemek ve size kusursuz bir sürüş deneyimi sunmayı hedefleyen araçlarımızdan birini kiralamak için hemen Araç Filomuzu ziyaret edin.