Genellikle bir otomobilden beklenilen her zaman ve her yolda yüksek performans göstermesi. Bundan dolayı hem araç seçiminde hem de araç bakımında dikkate alınan ilk unsur araçların motor aksamları olur. Fakat günümüzde bir araçtan beklenilenler sadece performanstan ibaret değil. Artık araçların çevreye zarar vermediğinden emin olmak da oldukça önemli bir konu. Özellikle iklim değişimi gibi konuların gündemde olduğu bu zamanlarda... Otomotiv endüstrisi de bu duruma sessiz kalmayarak çevreyi sağlığını korumak için yeni teknolojiler ve ürünler geliştirmekte. AdBlue da çevre sağlığını korumak için sunulan ürünlerden birisi. Eğer arabanız AdBlue kullanımı için uygun mekanizmaya sahipse bu sıvıyı mutlaka aracınızın bakım rutinine eklemenizi tavsiye ederiz. Neden diye soracak olursanız AdBlue ne demek gibi soruların cevaplarını sizin için derlediğimiz yazımız karşınızda! Aşağıdaki başlıkları detaylı olarak inceleyerek AdBlue hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere ulaşabilirsiniz. Araç kiralama hizmetiyle her maceranızın yanında olan SIXT, otomotiv dünyasına dair her konuda da sizinle!
AdBlue Nedir?
Günümüzde çevre dostu teknolojilerin yaygınlaşması sonucunda otomotiv endüstrisi de bu değişime ayak uydurmayı başardı. Bu değişimlerden biri de son zamanlarda sıkça merak edilen AdBlue olarak adlandırılan çözelti. Dizel motorlu araçlar için geliştirilen bu çözelti, araçların zararlı gazları çevreye yaymasını önler. Su ve üre bileşenleriyle geliştirilen bu sıvı karbondioksit gibi gazların emisyonlarını azaltmak için kullanılır. Peki AdBlue uzun süredir sektörde çevre dostu konuların gündeminde olan karbondioksit salınımını önlemede nasıl bu kadar etkili? AdBlue'nun tam anlamıyla ne işe yaradığını merak ediyorsanız sizi bir sonraki başlığımıza alalım.
AdBlue Ne İşe Yarar?
Daha önce de belirttiğimiz gibi AdBlue su ve üre bileşenleriyle geliştirilir. Bu çözelti SCR (Selective Catalytic Reduction) teknolojisiyle çalışır. Türkçe'de karşılığı "Seçici Katalitik İndirgeme" anlamına gelen SCR teknolojisi, dizel motorlarda emisyon kontrolü görevini üstlenir. Bu sistem bir katalizör ile dizel motorun akımına bir sıvı azaltıcı madde enjekte eder. İşte bu madde AdBlue'nun ta kendisidir. AdBlue sıvısı dizel motor sistemine karışarak tepkimeye girer. Bunun sonucunda ise zararlı gazlar nitrojene, suya ve CO2 gazına dönüşür. Bunun için neredeyse her araçta AdBlue kullanılması önerilmektedir.
AdBlue Nasıl Doldurulur?
AdBlue sıvısını doldurmak oldukça pratik bir işlemdir. Genellikle bu işlem için otomobil modellerinde özel bir kapak bulunur. Çoğu otomobil modelinde yakıt doldurma bölmesinin yanında yer alan bu kapaktan AdBlue sıvısını doldurabilirsiniz. Fakat bu noktada dikkat etmeniz gereken iki unsur mevcut. Birincisi dolum işlemi için kullanacağınız AdBlue sıvısının temiz olmasına dikkat etmeniz gerekir. Aksi takdirde SCR sisteminiz doğru çalışmayabilir. Buna ek olarak AdBlue dolum işlemi sırasında aracınızın kontağını kapalı tutmanız da oldukça önemlidir. Aksi takdirde çeşitli arıza sorunlarıyla karşı karşıya kalabilirsiniz.
AdBlue Kaç Kilometre Gider?
Geçmişte AdBlue kullanımı için yalnızca tır ve kamyon gibi ticari araçlar için geçerli bir durumdu. Fakat günümüzde neredeyse her araçta bu sıvının kullanıldığını söylemek mümkündür. Bunun için aracınızda AdBlue sıvısının miktarını düzenli olarak kontrol etmeniz ve yenilemeniz gerekli. Genellikle bu sıvının her 1000 kilometrede bir yenilenmesi önerilir. Fakat bu durum araç modeli ve motor özelliklerine göre değişkenlik gösterir. Bunun için düzenli olarak aracınızdaki AdBlue sıvısının miktarını belirten göstergeyi inceleyebilirsiniz. Bunula birlikte manuel olarak da AdBlue sıvınızın miktarını öğrenebilirsiniz.
Aracınızdan tam anlamıyla verim alabilmek için bazı kontrolleri düzenli olarak gerçekleştirmeniz oldukça önemli. Bunun için "Araç Lastikleri Değişim Zamanının Geldiğini Nasıl Anlarız?" gibi diğer yazılarımızı da incelemeyi unutmayın.